HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • środa, 28 września 2011
    • GANACHE/ KREM CZEKOLADOWY

      Ganache

      • 200 g. dobrej, gorzkiej czekolady bez tłuszczu roślinnego (min. 60%)
      • 1 szkl. śmietany kremówki 

      Śmietanę zagotować, odstawić z ognia. Czekoladę połamać na drobne kawałki, dodać do gorącej śmietany. Po chwili, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, wymieszać delikatnie i zostawić aż lekko przestygnie. 

      Smarować tą polewą ciasta np. piernik, babkę piaskową .


      Krem czekoladowy 


      Wystudzić ganache , wstawić na chwilę do lodówki. Zimny ganache ubić mikserem 
      na puszystą masę
      .Kremem
       przekładać torty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 21:55
    • BABKA PIASKOWA

      Uniwersalna babka piaskowa/ marmurek/ keks

      BABKA MARMURKOWA

      • 5 jajek
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym 
      • 1 1/2 szkl. mąki tortowej
      • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 25 dkg. masła 
      • sok z 1/2 cytryny 

      Dodatkowo :

      • do marmurka 2 łyżki kakao
      • na keks 15 dkg. bakalii( np. skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy włoskie ) 
      Masło roztopić w garnuszku . Ubić mikserem jajka z cukrem na puszysta masę, dodawać 
      stopniowo mąkę z proszkiem na zmianę z ciepłym masłem . Na końcu dodać sok z cytryny.
      Jeśli to ma być babka marmurkowa, do 1/3 ciasta dodać kakao, wyłożyć do foremki 
      najpierw jasne ciasto, a na środek ciemne .
      Jeśli to ma być keks, do ciasta dodać bakalie, oprószone lekko mąką i delikatnie wymieszać .
      Piec w temp. 180 st. ok. 40-45 min. w formie keksowej lub babkowej wysmarowanej 
      masłem i wysypanej tartą bułką. Sprawdzić patyczkiem , czy babka jest upieczona .
      Po wystygnięciu można babkę posypać cukrem pudrem. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „BABKA PIASKOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 21:43
    • PIERNIK Z POWIDŁAMI

      Piernik z powidłami

      PIERNIK Z POWIDŁAMI

      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym lub migdałowym
      • 1 słoik powideł śliwkowych
      • 2 1/2 szkl. mąki tortowej
      • 1 paczka przyprawy do pierników
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 łyżeczki czubate kakao
      • 25 dkg. masła 
      • ew. rodzynki, skorka pomarańczowa, orzechy 
      • 1 słoik powideł do przełożenia
      Masło roztopić. Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodawać na zmianę masło 
      i przesianą mąkę z przyprawą, sodą,kakao. Dodać powidła, wymieszać dokładnie. Można też  
      dodać bakalie obtoczone w mące. Piec w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej tartą 
      bułką w temp. 180 st (termoobieg) 45-60 min.  Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu przekroić 
      i przełożyć powidłami. Można polać polewą czekoladową (SŁODKIE DODATKI 
      ganache/krem czekoladowy). Przepis tutaj
      PIERNIK Z POWIDŁAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 19:22
    • KRUCHE CIASTO TARTE "PLEŚNIAK" VEL AMBASADOR

      Ciasto kruche tarte ("pleśniak")
      KRUCHE TARTE - PLEŚNIAK
      • 50 dkg mąki 
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 25 dkg masła 
      • 4 jajka 
      • 25 dkg cukru z cukrem waniliowym
      • 1 łyżka kakao
      • ew. 4 łyżki kwaśnej śmietany
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do warstwy piankowej)
      • 1 słoik powideł śliwkowych i 2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry,cynamon lub
         przyprawa do szarlotki Kotanyi 
        albo
      • 1 słoik dżemu jabłkowego i śliwki bez pestek 
      •  1 ł yżka kandyzowanej skórki pomarańczowej , 
      • 3 łyżki rodzynek
      • ew. 10 dkg wiórków kokosowych
      To ciasto piekę w 2 równie pysznych wersjach - z powidłami śliwkowymi i jabłkami lub 
      z dżemem jabłkowym i śliwkami .
      Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru. Mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli posiekać z 
      masłem , dodać utarte żółtka. Zagnieść szybko ciasto, dodając śmietanę , jeśli jest za 
      twarde.
      Ciasto podzielić na 4 części. Do 1 części dodać kakao i zagnieść. Zamrozić ciasto, 
      owinięte w folię spożywczą w zamrażalniku  min. pół godziny. Prostokątną formę wyłożyć 
      papierem do pieczenia.
      Białka ubić na sztywno, dodając resztę cukru i mąkę ziemniaczaną. Można do ubitych 
      białek dodać wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać.
      Rodzynki sparzyć i odsączyć.
       2 części zamrożonego ciasta zetrzeć na blachę, posmarować dżemem wymieszanym z 
      rodzynkami , położyć jabłka lekko posypane cynamonem lub  śliwki skórką do dołu , na  
      owoce dać skórkę pomarańczową Na to zetrzeć ciasto kakaowe, równą warstwą położyć 
      ubitą pianę z białek , a następnie zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta. 
      Piec ok. 50 min. w temp. 180 st. (termoobieg)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 18:12
    • GOFRY

      Gofry Danusi

      • 1 szkl. cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 3 jajka
      • 1/2 kostki kasi (albo 10dkg miękkiego masła)
      • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 2 szkl. mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 200 ml kwaśnej śmietany
      Cukier, jajka i masło zmiksować na gładka masę, dodawać stopniowo resztę składników.
      Ciasto ma być dość gęste. Piec w nagrzanej gofrownicy ok. 8 min.
      Gofry maślane
      • 2 szkl. mąki 
      • 2 szkl. mleka
      • 2 jajka 
      • 1 łyżka cukru pudru z cukrem waniliowym
      • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować ze sobą 
      i na koniec delikatnie połączyć z białkami. Piec w nagrzanej gofrownicy.
      Gofry z maślanką
      • 2 1/4 szkl. mąki
      • 1 łyżeczka sody
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 szkl. masła
      • 1/4 brązowego cukru
      • 3 jajka
      • 2 szkl. maślanki
      Wymieszać mąkę z solą, proszkiem i sodą. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Ucierając, dodawać 
      mąkę do masy na zmianę z maślanką . Ubić białka, delikatnie wymieszać. 
      Piec w nagrzanej gofrownicy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 17:54

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com