HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • niedziela, 09 października 2011
  • sobota, 08 października 2011
    • ŻEBERKA

      Pieczone żeberka
      • 1 kg. żeberek wieprzowych
      Marynata:
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka miodu
      • 1/2 łyżeczki pieprzu
      • 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
      • 3 łyżki sosu sojowego
      Żeberka pokroić na porcje 
      Czosnek rozetrzeć z odrobiną soli, wymieszać wszystkie składniki marynaty. Żeberka 
      natrzeć marynatą i w przykrytym naczyniu włożyć do lodówki na parę godzin, najlepiej na 
      cała dobę  .
      Do naczynia z żeberkami dolać 1/2 szkl. wody. Żeberka z marynatą  umieścić w naczyniu 
      żaroodpornym lub na blaszce w 1 warstwie. Piec 30 min w temp. 190 - 200st st., odwrócić 
      na druga stronę i piec następne 30 min. , polewając od czasu do czasu wytworzonym 
      sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 października 2011 21:59
    • KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM

      Kurczak w pikantnym sosie musztardowym

      KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWYM

      • 4 udka kurczaka
      • 1 średnia cebula
      • 3 ząbki czosnku
      • 1/2 szkl. bulionu z kurczaka
      • 1/4 szkl. musztardy z Dijon
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • 1/2 łyżeczki tabasco
      • 1 łyżka ziół prowansalskich
      • pieprz, sól
      Bulion wymieszać z bardzo drobno posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem , sosem 
      Worcestershire, tabasco i musztardą . Mięso oprószyć solą, pieprzem i ziołami 
      prowansalskimi. Obsmażyć na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać 
      bulionem, przykryć i dusić w piekarniku w temp. 180 st ok. 40 min. (po 30 min. odkryć 
      naczynie) . Mięso wyjąć na półmisek, jeśli trzeba,  zredukować sos . Mięso polać sosem .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 października 2011 21:37
    • BIGOSIK

      Bigosik - mielone z kapustą

      BIGOSIK
      • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego , wieprzowego lub mieszanego
      • 3 cebule
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 - 1 1/2 kg kapusty świeżej 
      • sos sojowy
      • 2 liście laurowe
      • sól lub Delikat , pieprz 
      • wywar lub rosół, może być grzybowy z kostki
      • ew. 1 łyżka przecieru pomidorowego
      • posiekana nać pietruszki lub koperek 
      Cebulę drobno posiekać. Usmażyć cebulę na złoto, dodać rozgniecione ząbki czosnku , 
      mięso mielone i przyprawy. Smażyć , rozbijając grudki mięsa aż mięso lekko zbrązowieje. 
      Kapustę poszatkować,  dodać do mięsa z liściem laurowym i tyle rosołu, żeby potrawa się 
      nie przypaliła. Można dodać łyżkę przecieru pomidorowego Dusić pod przykryciem ok. 
      40 min, ew. uzupełniając rosół . Posypać koperkiem lub pietruszką

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 października 2011 20:22
  • czwartek, 06 października 2011
  • środa, 05 października 2011
    • SOSY DO SAŁATY

      Sos vinaigrette (winegret) podstawowy
      • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
      • 2 łyżki octu winnego, jasnego balsamicznego lub soku z cytryny
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku
      • 1/2 łyżeczki ziół np. prowansalskich
        SOSY DO SAŁATY
      Wszystkie składniki wymieszać w słoiczku.
      Sos vinaigrette (winegret) francuski
      • Składniki jak wyżej + 
      • 1 łyżeczka musztardy , najlepiej Dijon
      Wszystkie składniki wymieszać w słoiczku.
      Sos czosnkowy
      • 1 łyżeczka musztardy
      • 1-2 ząbki czosnku 
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • pieprz
      • 7 łyżek oliwy lub oleju z pestek winogron
      • 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
      • 2-3 łyżki wrzącej wody
      Utrzeć razem musztardę , roztarty czosnku ,cukier, szczyptę soli i pieprz . 
      Miksując, powoli dodawać olej - ma mieć konsystencję majonezu. Po dodaniu całego oleju 
      dodać ocet lub sok cytrynowy, starannie wymieszać , a potem dodać wrzącą wodę i 
      jeszcze raz wymieszać. 
       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 05 października 2011 20:53
  • niedziela, 02 października 2011
    • KRUCHE CIASTO Z RÓŻĄ I MIGDAŁAMI

      Kruche ciasto z różą i migdałami
      • 500 g mąki (=3szkl.)
      • 250 g masła
      • 5 łyżek cukru z cukrem waniliowym
      • 4 jajka (żółtka)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
      Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika na co najmniej  30 min.
      • 4 łyżki cukru
      • 4 białka
      Ubić białka, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier będzie niewyczuwalny (jak na bezy) .
      • 1 słoik konfitury z róży
      • 100 g migdałów pokrojonych w słupki
      Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
      Konfiturę z róży odsączyć z nadmiaru syropu. 2 części zamrożonego ciasta zetrzeć na 
      blachę, lekko ugnieść. Nałożyć konfiturę z róży, na nią zetrzeć 1 część ciasta, na ciasto 
      nałożyć ubitą pianę , posypać migdałami i zetrzeć ostatnią część ciasta.
      Piec ok. 45 min. w temp. 180 st. (termoobieg)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2011 20:32
    • KRUCHE CIASTO

      Kruche klasyczne bardzo kruche (3:2:1)
      • 300 g mąki ( najlepiej krupczatki)
      • 200 g masła
      • 100 g cukru pudru (= 1/2 szkl.) z cukrem waniliowym
      • 2-3 żółtka 
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Posiekać na stolnicy masło z mąką, proszkiem do pieczenia  i cukrem, dodać żółtka i 
      szybko zagnieść ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włożyć 
      na co najmniej 30 min. do lodówki.

      Kruche oszczędne 
      • 3 1/2 szkl. mąki
      • 200g masła 
      • 2/3 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 1 jajko
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Posiekać nożem wszystkie składniki , zagnieść szybko ciasto. Zawinąć kulę ciasta w 
      przezroczystą folię spożywczą i włozyć na co najmniej 30 min. do lodówki.

      Półkruche ciasto Ani
      • 2 1/2 szkl. mąki ( typ 550)
      • 200 g masła
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (= 3 łyżki)
      Posiekać masło z mąką , proszkiem i cukrem, dodać roztrzepane żółtka i śmietanę. Szybko 
      zagnieść ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włozyć na co 
      najmniej 30 min. do lodówki.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2011 19:55
  • sobota, 01 października 2011
    • SAŁATKA KRABOWA

      Sałatka krabowa  (P, PW)
      • 1 opakowanie ( 100-150 g) paluszków krabowych (surimi)
      • 1 ogórek konserwowy
      • 1 jajko
      • kilka marynowanych pieczarek
      • 2 łyżki gęstego jogurtu 0% typu greckiego
      • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
      • chrzan lub musztarda do smaku
      Jajko ugotować na twardo. Paluszki krabowe pokroić na 2 cm. kawałki , ogórek, jajko i 
      pieczarki w kostkę.  Dodać jogurt, szczyptę soli , szczypiorek i chrzan lub musztardę , 
      wymieszać. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 20:24
    • WIENIEC WIELKANOCNY-CHLEBEK

      Wieniec wielkanocny - chlebek
      WIENIEC WIELKANOCNY
      • 50 dkg mąki pszennej  lub po 25 dkg mąki pszennej i żytniej
      • 5 dkg drożdży
      • 1 szkl. mleka 
        ( +1/8 szkl. do automatu do pieczenia chleba)
      • 1 jajko do ciasta + 1 do posmarowania 
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
      • szczypta gałki muszkatołowej
      • 2 ząbki czosnku ( lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego do automatu 
        do pieczenia chleba )
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1 łyżka posiekanej pietruszki
      Drożdże rozmieszać z odrobiną mąki, 1/3 łyżeczki cukru i 1/3 szkl. mleka , aby były gęste
      jak śmietana. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Dodać roztrzepane jajko, 
      przyprawy , wymieszać i  wlać do mąki . Dobrze wyrobić , aż będzie odstawało od ręki . 
      Ciasto wyłożyc na stolnicę oprószoną mąką, podzielic na 3 części i upleść chałkę.
      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć chlebek i przykryć przezroczystą folią, 
      żeby nie wyschło. Zostawić do wyrośnięcia ( ok. 1 godz ) . Odkryć, posmarować  jajkiem i 
      piec 50 - 60 min w temp 180 st (termoobieg)  . Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. 
      Jeść z masłem . 
      Automat do pieczenia chleba :
      Przygotować drożdże j.w. Do automatu wsypać  najpierw mąkę z przyprawami ( bez 
      szczypiorku i pietruszki), dodać drożdże i mleko. Nastawić program  "dough" , dodać 
      szczypiorek i pietruszkę, kiedy zapiszczy. Po wyrośnięciu wyjąć ciasto , zapleść chałkę i 
      postępować jak wyżej. 
       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „WIENIEC WIELKANOCNY-CHLEBEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 16:52

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com