HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • niedziela, 02 października 2011
    • KRUCHE CIASTO Z RÓŻĄ I MIGDAŁAMI

      Kruche ciasto z różą i migdałami
      • 500 g mąki (=3szkl.)
      • 250 g masła
      • 5 łyżek cukru z cukrem waniliowym
      • 4 jajka (żółtka)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
      • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
      Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika na co najmniej  30 min.
      • 4 łyżki cukru
      • 4 białka
      Ubić białka, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier będzie niewyczuwalny (jak na bezy) .
      • 1 słoik konfitury z róży
      • 100 g migdałów pokrojonych w słupki
      Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
      Konfiturę z róży odsączyć z nadmiaru syropu. 2 części zamrożonego ciasta zetrzeć na 
      blachę, lekko ugnieść. Nałożyć konfiturę z róży, na nią zetrzeć 1 część ciasta, na ciasto 
      nałożyć ubitą pianę , posypać migdałami i zetrzeć ostatnią część ciasta.
      Piec ok. 45 min. w temp. 180 st. (termoobieg)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2011 20:32
    • KRUCHE CIASTO

      Kruche klasyczne bardzo kruche (3:2:1)
      • 300 g mąki ( najlepiej krupczatki)
      • 200 g masła
      • 100 g cukru pudru (= 1/2 szkl.) z cukrem waniliowym
      • 2-3 żółtka 
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Posiekać na stolnicy masło z mąką, proszkiem do pieczenia  i cukrem, dodać żółtka i 
      szybko zagnieść ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włożyć 
      na co najmniej 30 min. do lodówki.

      Kruche oszczędne 
      • 3 1/2 szkl. mąki
      • 200g masła 
      • 2/3 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 1 jajko
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Posiekać nożem wszystkie składniki , zagnieść szybko ciasto. Zawinąć kulę ciasta w 
      przezroczystą folię spożywczą i włozyć na co najmniej 30 min. do lodówki.

      Półkruche ciasto Ani
      • 2 1/2 szkl. mąki ( typ 550)
      • 200 g masła
      • 1 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      • 3 żółtka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (= 3 łyżki)
      Posiekać masło z mąką , proszkiem i cukrem, dodać roztrzepane żółtka i śmietanę. Szybko 
      zagnieść ciasto. Zawinąć kulę ciasta w przezroczystą folię spożywczą i włozyć na co 
      najmniej 30 min. do lodówki.
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2011 19:55
  • sobota, 01 października 2011
    • SAŁATKA KRABOWA

      Sałatka krabowa  (P, PW)
      • 1 opakowanie ( 100-150 g) paluszków krabowych (surimi)
      • 1 ogórek konserwowy
      • 1 jajko
      • kilka marynowanych pieczarek
      • 2 łyżki gęstego jogurtu 0% typu greckiego
      • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
      • chrzan lub musztarda do smaku
      Jajko ugotować na twardo. Paluszki krabowe pokroić na 2 cm. kawałki , ogórek, jajko i 
      pieczarki w kostkę.  Dodać jogurt, szczyptę soli , szczypiorek i chrzan lub musztardę , 
      wymieszać. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 20:24
    • WIENIEC WIELKANOCNY-CHLEBEK

      Wieniec wielkanocny - chlebek
      WIENIEC WIELKANOCNY
      • 50 dkg mąki pszennej  lub po 25 dkg mąki pszennej i żytniej
      • 5 dkg drożdży
      • 1 szkl. mleka 
        ( +1/8 szkl. do automatu do pieczenia chleba)
      • 1 jajko do ciasta + 1 do posmarowania 
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
      • szczypta gałki muszkatołowej
      • 2 ząbki czosnku ( lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego do automatu 
        do pieczenia chleba )
      • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
      • 1 łyżka posiekanej pietruszki
      Drożdże rozmieszać z odrobiną mąki, 1/3 łyżeczki cukru i 1/3 szkl. mleka , aby były gęste
      jak śmietana. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Dodać roztrzepane jajko, 
      przyprawy , wymieszać i  wlać do mąki . Dobrze wyrobić , aż będzie odstawało od ręki . 
      Ciasto wyłożyc na stolnicę oprószoną mąką, podzielic na 3 części i upleść chałkę.
      Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć chlebek i przykryć przezroczystą folią, 
      żeby nie wyschło. Zostawić do wyrośnięcia ( ok. 1 godz ) . Odkryć, posmarować  jajkiem i 
      piec 50 - 60 min w temp 180 st (termoobieg)  . Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone. 
      Jeść z masłem . 
      Automat do pieczenia chleba :
      Przygotować drożdże j.w. Do automatu wsypać  najpierw mąkę z przyprawami ( bez 
      szczypiorku i pietruszki), dodać drożdże i mleko. Nastawić program  "dough" , dodać 
      szczypiorek i pietruszkę, kiedy zapiszczy. Po wyrośnięciu wyjąć ciasto , zapleść chałkę i 
      postępować jak wyżej. 
       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „WIENIEC WIELKANOCNY-CHLEBEK”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 16:52
    • SOS TATARSKI

      Sos tatarski
      SOS TATARSKI
      • 3 łyżki majonezu 
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany  lub gęstego jogurtu
      • 4 ogórki konserwowe
      • 10 pieczarek marynowanych
      • 1 jajko
      • 1-2 łyżeczki chrzanu
      • 1/2 pęczka szczypiorku
      • sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku
      Jajko ugotować na twardo . Jajko, ogórki i pieczarki bardzo drobno posiekać, wymieszać
      majonezem, śmietaną i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos ma być 
      przechowywany , nie dodawać do niego szczypiorku. Przed podaniem szczypiorek 
      drobno pokroić i dodać do sosu , wymieszać. Podawać do wędlin, galaretek i jajek .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 15:27
    • SOS 1000 ISLANDS

      Sos 1000 islands
      SOS 1000 ISLANDS
      • 3 łyżki majonezu
      • 2 łyżki keczupu
      • 1-2 ogórki konserwowe  
      • 2 szalotki 
      • 1 łyżeczka chrzanu
      Do smaku :
      • sos Worcestershire
      • tabasco 
      • pieprz mielony
      • słodka papryka mielona
      Ogórki i szalotki bardzo drobno posiekać. Dodać do pozostałych składników, wymieszać ,
      doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce nawet kilka dni w słoiczku, oczywiście 
      zakręconym .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 14:59
  • piątek, 30 września 2011
    • KLUSECZKI LUB KLOPS Z ŁOSOSIA

      Kluseczki lub klops z łososia (P, PW)

      • 400 g surowego łososia
      • 1 cebula
      • 1 jajko
      • 1/2 pęczka posiekanego koperku
      • 1 łyżka otrębów owsianych
      • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki i tymianku
      W blenderze zmiksować rybę z cebulą , dodać żółtko i resztę składników, wyrobić 
      dokładnie . Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać.
      Kluseczki
      Zagotować bulion warzywny lub wodę z solą , listkiem laurowym i ziarnistym pieprzem . 
      Łyżką maczaną we wrzątku nabierać porcje masy, wrzucać do wody . Gotować 5 min. 
      Wybrać łyżka cedzakową.
      Klops
      Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, piec 30 min. w 
      temp. 180 st. Można jeść na ciepło lub na zimno , w galarecie. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 22:34
    • BUŁECZKI

      Bułeczki (4-6 szt.) (P, PW)

      Bułeczki dukanowe P

      • 100 g chudego twarogu (można dać 200 g, wtedy będzie 6 większych bułeczek)
      • 2 jajka
      • 12 łyżek otrębów owsianych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • po 1/2 łyżeczki soli, majeranku, czosnku granulowanego
      Białka ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z żółtkami ( najlepiej w blenderze) , dodać do 
      pozostałych składników. Delikatnie wymieszać z białkami . 
      Masę podzielić na 4-6 porcji, łyżką nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, 
      aby bułeczki, aby były jak najwyższe lub nałożyć do foremek na muffinki. 
      Piec 25 - 30 min. w temp. 180 st. (termoobieg).

      Protalowe dania i przekąski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BUŁECZKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 21:41
    • SAŁATKA ŚLEDZIOWA

      Sałatka śledziowa 

      • 7-8 połówek marynowanych śledzi
      • 1 małe , kwaśne jabłko
      • 1 ogórek konserwowy
      • 1 jajko
      • 1/2 pęczka szczypiorku
      • 2 łyżki majonezu
      • 2 łyżki keczupu
      • chrzan do smaku

      Jajko ugotować na twardo, wystudzić. Śledzie pokroić w paski, jabłko, ogórek i jajko w 

      kostkę. Posiekać szczypiorek . Wymieszać wszystkie składniki  , dodać majonez i keczup i  ew. odrobinę chrzanu . 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 20:08
    • KREM CHAŁWOWY

      Krem chałwowy

      • 200 g dobrej chałwy
      • 100 g masła
      Masło utrzeć , aby było puszyste , dodać polowę chałwy i razem utrzeć. Resztę chałwy 
      pokruszyć i delikatnie wymieszać.  Kremem można  przekładać torty, wypełniać babeczki lub 
      ptysie. 
      Do kremu można dodać  garść suszonych żurawin

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 14:50

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com