HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • sobota, 01 października 2011
    • SOS TATARSKI

      Sos tatarski
      SOS TATARSKI
      • 3 łyżki majonezu 
      • 2 łyżki kwaśnej śmietany  lub gęstego jogurtu
      • 4 ogórki konserwowe
      • 10 pieczarek marynowanych
      • 1 jajko
      • 1-2 łyżeczki chrzanu
      • 1/2 pęczka szczypiorku
      • sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku
      Jajko ugotować na twardo . Jajko, ogórki i pieczarki bardzo drobno posiekać, wymieszać
      majonezem, śmietaną i chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos ma być 
      przechowywany , nie dodawać do niego szczypiorku. Przed podaniem szczypiorek 
      drobno pokroić i dodać do sosu , wymieszać. Podawać do wędlin, galaretek i jajek .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 15:27
    • SOS 1000 ISLANDS

      Sos 1000 islands
      SOS 1000 ISLANDS
      • 3 łyżki majonezu
      • 2 łyżki keczupu
      • 1-2 ogórki konserwowe  
      • 2 szalotki 
      • 1 łyżeczka chrzanu
      Do smaku :
      • sos Worcestershire
      • tabasco 
      • pieprz mielony
      • słodka papryka mielona
      Ogórki i szalotki bardzo drobno posiekać. Dodać do pozostałych składników, wymieszać ,
      doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce nawet kilka dni w słoiczku, oczywiście 
      zakręconym .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 01 października 2011 14:59
  • piątek, 30 września 2011
    • KLUSECZKI LUB KLOPS Z ŁOSOSIA

      Kluseczki lub klops z łososia (P, PW)

      • 400 g surowego łososia
      • 1 cebula
      • 1 jajko
      • 1/2 pęczka posiekanego koperku
      • 1 łyżka otrębów owsianych
      • po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki i tymianku
      W blenderze zmiksować rybę z cebulą , dodać żółtko i resztę składników, wyrobić 
      dokładnie . Białko ubić na sztywno i delikatnie wymieszać.
      Kluseczki
      Zagotować bulion warzywny lub wodę z solą , listkiem laurowym i ziarnistym pieprzem . 
      Łyżką maczaną we wrzątku nabierać porcje masy, wrzucać do wody . Gotować 5 min. 
      Wybrać łyżka cedzakową.
      Klops
      Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, piec 30 min. w 
      temp. 180 st. Można jeść na ciepło lub na zimno , w galarecie. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 22:34
    • BUŁECZKI

      Bułeczki (4-6 szt.) (P, PW)

      Bułeczki dukanowe P

      • 100 g chudego twarogu (można dać 200 g, wtedy będzie 6 większych bułeczek)
      • 2 jajka
      • 12 łyżek otrębów owsianych
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • po 1/2 łyżeczki soli, majeranku, czosnku granulowanego
      Białka ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z żółtkami ( najlepiej w blenderze) , dodać do 
      pozostałych składników. Delikatnie wymieszać z białkami . 
      Masę podzielić na 4-6 porcji, łyżką nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, 
      aby bułeczki, aby były jak najwyższe lub nałożyć do foremek na muffinki. 
      Piec 25 - 30 min. w temp. 180 st. (termoobieg).

      Protalowe dania i przekąski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BUŁECZKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 21:41
    • SAŁATKA ŚLEDZIOWA

      Sałatka śledziowa 

      • 7-8 połówek marynowanych śledzi
      • 1 małe , kwaśne jabłko
      • 1 ogórek konserwowy
      • 1 jajko
      • 1/2 pęczka szczypiorku
      • 2 łyżki majonezu
      • 2 łyżki keczupu
      • chrzan do smaku

      Jajko ugotować na twardo, wystudzić. Śledzie pokroić w paski, jabłko, ogórek i jajko w 

      kostkę. Posiekać szczypiorek . Wymieszać wszystkie składniki  , dodać majonez i keczup i  ew. odrobinę chrzanu . 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 20:08
    • KREM CHAŁWOWY

      Krem chałwowy

      • 200 g dobrej chałwy
      • 100 g masła
      Masło utrzeć , aby było puszyste , dodać polowę chałwy i razem utrzeć. Resztę chałwy 
      pokruszyć i delikatnie wymieszać.  Kremem można  przekładać torty, wypełniać babeczki lub 
      ptysie. 
      Do kremu można dodać  garść suszonych żurawin

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2011 14:50
  • czwartek, 29 września 2011
    • BISZKOPT DO TORTU

      Biszkopt 

      • 6 jajek
      • 1 1/2 szkl. mąki 
      • 1 1/2 szkl cukru z cukrem waniliowym
      Ubić białka ze szczyptą soli , dodać cukier i ubijać, aż  cukier nie będzie wyczuwalny. 
      Dodawać żółtka po jednym, na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do tego biszkoptu 
      nie dodaje się proszku do pieczenia !
      Piec 40 min. w 180 st (termoobieg) w tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą 
      bułką .
      Przekroić na 3 części ( najlepiej następnego dnia) , przekładać kremem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 września 2011 00:26
    • MURZYNEK

      Murzynek

      4 jajka
      25 dkg masła
      2 szkl. mąki
      1 szkl. cukru z cukrem waniliowym
      3 łyżki kakao
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/4 szkl. wody
      aromat np. cytrynowy,waniliowy albo rumowy
      Masło, kakao, cukier i wodę zagotować na małym ogniu i ostudzić. Zostawić 1/3 szkl. 
      na polewę, do reszty dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać mikserem.
      Okrągłą formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą . Ciasto piec ok. 40 min w 180 st 
      (termooobieg). Po upieczeniu przełożyć dżemem lub kremem , polać polewą czekoladową. 
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 września 2011 00:08
  • środa, 28 września 2011
    • FARSZ DO PASZTECIKÓW

      Farsz do pasztecików
      • 1 kg pieczarek
      • 2 średnie cebule
      • 1 jajko
      • 1 kostka grzybowa Knorr
      • 2-3 łyżki bułki tartej
      • sos sojowy (najlepiej grzybowy)
      • sos Worcestershire
      • pieprz, ew. sól do smaku
      Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić bardzo 
      drobno, usmażyć i dodać do pieczarek. Kostkę grzybową rozpuścić  w 1/4 szkl. gorącej 
      wody, dodać bułkę tartą , wymieszać i poczekać chwilę, żeby bułka namokła . Dodać do 
      pieczarek, wymieszać z żółtkiem i doprawić.  Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z 
      farszem . Nakładać na prostokąty ciasta , uformować paszteciki.  Ta ilość farszu 
      wystarcza na paszteciki z 50 dkg mąki ( przepis DROŻDŻOWE ROGALIKI/ PASZTECIKI/
      STRUCLA) lub DROŻDŻOWE /PASZTECIKI Z PIECZARKAMI. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 22:29
    • ROGALIKI / PASZTECIKI / STRUCLA

      Rogaliki / paszteciki / strucla
      • 50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
      • 25 dkg masła
      • 1 jajko
      • 5 dkg drożdży
      • 1/2 szkl.mleka
      • 1 łyżeczka cukru
      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,
      dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż wyrośnie, dodać do mąki i 
      zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto . 
      Gdy wypłynie ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść,  jeśli trzeba dodając 
      tyle mąki , aby ciasto dało się wałkować .

      Rogaliki
      Rozwałkować cienko, pokroić w trójkąty . Na środku położyć nadzienie 
      (śliwkę , wiśnie z syropu, konfiturę) i zwinąć rogalik. 

      Paszteciki
      Do zagniatanego ciasta dodać 1/2 łyżeczki soli. Ciasto pokroić na prostokąty, 
      na środku położyć farsz (np. pieczarkowy FARSZ DO PASZTECIKÓW ,kawałek oscypka 
      owinięty plasterkiem boczku). Zwinąć paszteciki.

      Strucla
      Do zagniatanego ciasta po wyjęciu z wody dodać 3 - 4 łyżki cukru.  Rozwałkować 
      prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć struclę.

      Rogaliki , paszteciki i struclę zostawić do wyrośnięcia ok. 20 min. ,
      posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
      Rogaliki i paszteciki piec 20 min. w temp. 180 st(termoobieg), struclę ok. 
      60 min.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      środa, 28 września 2011 22:20

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com