HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • niedziela, 25 czerwca 2017
  • sobota, 17 czerwca 2017
    • MAGIC CAKE CZYLI 3 W 1

      Magic Cake czyli 3 w 1

      MAGIC CAKE

      • 4 jajka 
      • 150 g cukru
      • 125 g masła
      • 115 g mąki
      • 500 ml mleka ( 2,5% - 3 % , nie 0%)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 4-5 kopli soku cytrynowego (opcjonalnie)
      Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową .
      Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Masło stopić i przestudzić. 
      Żółtka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę , dodając sok cytrynowy pod koniec 
      ubijania. Dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać , a następnie dodać 
      przesianą mąkę. Mieszać ciasto  krótko , do połączenia składników  . 
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
      Do ciasta powoli dolewać mleko , mieszając , a następnie dodawać ubite białaka, po 1/3 . 
      Mieszać delikatnie. Ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencję śmietany .
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) 
      Foremkę 20x20 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto , piec 40 - 50 min, 
      aż ciasto na środku nie będzie się "trząść".
      Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do wystudzenia. 
      W czasie pieczenia ciasto dzieli się na 3 warstwy - biszkoptową , lekką kremową i 
      budyniową . Efekt 3 warstw jest widoczny po odkrojeniu 2-3 cm brzegów. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 17:23
  • sobota, 03 czerwca 2017
    • TARTA Z JABŁKAMI

      Tarta z jabłkami

      TARTA Z JABŁKAMI
      Ciasto:
      • 165 g mąki
      • 45 g cukru pudru
      • 140 g zimnego masła
      • szczypta soli
      Warstwa serowa :
      • 250 g serka kremowego , najlepiej Philadelphia
      • 50 g cukru
      • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      Warstwa jabłkowa :
      • 3-4 jabłka 
      • 50 g cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 50 g płatków migdałowych
      Dodatkowo 
      • masło do posmarowania foremki
      Ciasto : Ciasto można przygotować w malakserze lub na stolnicy. Mąkę przesiać , dodać 
      cukier puder, masło pokrojone na drobne kawałki. Ciasto zmiksować pulsacyjnie lub 
      posiekać nożem i lekko zlepić do  uzyskania większych okruszków. Tortownicę o śr. 24 cm 
      wysmarować bardzo starannie masłem. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię , formując 
      brzeg. Wstawić foremkę do lodówki i przygotować jabłka i ser.
      Warstwa serowa : Mikserem lekko  utrzeć jajko z cukrem , dodać serek i zmiksować do 
      uzyskania gładkiej masy. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki .
      Cukier wymieszać z cynamonem, posypać równomiernie jabłka.
      Piekarnik rozgrzać do 210 st. z termoobiegiem lub do 230 bez termoobiegu
      Wyjąć foremkę z lodówki. Na ciasto nałożyć warstwę serka, wyrównać , ułożyć warstwę 
      jabłek , posypać płatkami migdałowymi.
      Wstawić foremkę do piekarnika, piec ciasto  w temp. 210 (termoobieg) st.lub 230 st. bez 
      termoobiegu przez 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st ( termoobieg) lub 200 st.   
      bez termoobiegu przez 25-30 min.
      Ciasto przestudzić w foremce . 
      Przepis znalazłam na tym blogu 
      TARTA Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 czerwca 2017 16:38
  • sobota, 20 maja 2017
    • CIASTECZKA PEKANOWE

      Ciasteczka pekanowe

      CIASTECZKA PEKANOWE

      • 230 g masła
      • 1 szkl. białego drobnego cukru
      • 1 szkl. jasnego cukru trzcinowego
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 120 g orzechów pecan
      • 50 - 75 g g suszonych żurawin
      Piekarnik rozgrzać do 150 st ( górna i dolna grzałka) . Foremkę 36 X24 cm (w oryginalnym 
      przepisie 33 x 22 cm) wyłożyc papierem do pieczenia, wysypać orzechy i podpiekać je ok. 
      10 min. Można nie podpiekać orzechów, ale podpieczone są chrupiące i smaczniejsze .
      Wyjąć blachę w orzechami, orzechy wysypać do miseczki i pokruszyć na 2-4 kawałki  . 
      W dużym garnku stopić masło, zdjąć garnek z ognia, dodać  cukier biały i trzcinowy. 
      Mikserem lub łyżką mieszać masło z cukrem aż masa przestygnie. W osobnym naczyniu 
      zmiksować jajka do lekkiego spienienia. Do chłodnej masy cukrowej dodać jajka i miksować 
      do całkowitego połączenia składników. 
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy , wymieszać starannie.
      Orzechy pokruszyć na kawałki i dodać do ciasta razem z żurawinami, wymieszać
      Na foremkę z papierem, na której podpiekane były orzechy , wylać  gęste ciasto, wyrównać 
      powierzchnię. 
      Piec ciasto ok. 40-50 min. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka .
      Przepis znajduje się w dziale "CIASTECZKA" , ponieważ trudno jest do przypisać je do 
      kategorii kruche lub ucierane. Ciasteczka są trochę podobne do batoników muesli lub 
      do  cantucci , ale są bardziej miękkie .
      Przepis znalazłam na tym blogu, dodałam suszone żurawiny, których w oryginalnym przepisie
       nie było. 

       CIASTECZKA PEKANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA PEKANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 maja 2017 13:35
  • sobota, 06 maja 2017
    • BALERON BIAŁORUSKI - SZYNKOWAR

      Baleron białoruski - szynkowar ( wersja light)*

      BALERON BIAŁORUSKI

      • 1 kg mięsa kurczaka bez skóry i kości (po 500 g udek i piersi kurczaka)
      • 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
      • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
      • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej  pietruszki
      • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
      • 50 -100 ml. zimnej wody
      Mięso pokroić w drobną kostkę( 1- 2 cm ). Żelatynę rozpuścić w 50 ml. wody. Czosnek 
      przepuścić przez praskę. 
      W misie miksera ( malaksera) z mieszadłem hakowym umieścić mięso , wodę z żelatyną i 
      wszystkie przyprawy. Mieszać mięso przez 10 min, aż masa będzie kleista, dodając 
      resztę wody, gdyby była zbyt sucha. Można też wyrabiać mięso ręcznie przez 15 - 20 min.
      Do pojemnika  szynkowara wkładać porcjami mięso, ugniatając np. płaskim tłuczkiem do 
      ziemniaków , żeby nie było pęcherzyków powietrza . Szynkowar powinien być wypełniony do 
      ok. 1 cm poniżej górnej krawędzi, jeśli przyrządza się wędlinę z 1 kg. mięsa .Jeśli 
      przygotowuje się porcję z 500 g mięsa, należy założyć redukcję i wypełnić szynkowar do 
      połowy . Zakręcić pokrywę szynkowara i wstawić go do lodówki na 48 godz. 
      Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić  szynkowar do dużego garnka i 
      wlać tyle zimnej wody , żeby przy przygotowaniu wędliny z 1 kg. mięsa jej poziom był o 1 
      cm. poniżej zakrętki. Jeśli wędlina jest przygotowywana z 500 g mięsa - wówczas dolewać 
      powoli wodę do połowy wysokości szynkowara - tyle ,żeby szynkowar nie zaczął pływać.  
       Przykryć garnek pokrywką lub folią aluminiową tak, żeby termometr był widoczny. 
      Podgrzać wodę do temperatury 75-80 st. (strzałka termometru ma być w czerwonym polu) 
      Od momentu uzyskania temperatury 75-80 st parzyć wędlinę przez 2 godz.,utrzymując 
       stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody .
      Wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr, przestudzić szynkowar pod strumieniem 
      zimnej wody i przez dziurki w pokrywie wylać skroploną wodę z wnętrza szynkowaru.
      Zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę z szynkowara. Można na chwilę włożyć zamknięty 
      szynkowar pod strumień ciepłej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.  
      Na zdjęciu jest baleron białoruski przyrządzony z 500 g mięsa w szynkowarze TESCOMA 
      z redukcją. Szczegółowa instrukcja korzystania z tego szynkowara znajduje się tu
      * W tradycyjnej wersji baleronu białoruskiego mięso jest zawinęte w skórę kurczaka, 
      następnie w przezroczystą folię spożywczą i gotowane.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 06 maja 2017 10:54
  • sobota, 22 kwietnia 2017
    • KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

      Kruche ciasto z budyniową pianką

      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      • 300 g mąki krupczatki
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 3 żółtka
      • szczypta soli
      • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
      • 1 -2 jabłka , najlepiej reneta
      • garść orzechów np. włoskich lub pekan (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 3 białka
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( na 1/2 l mleka)
      • 1/4 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • cukier puder do posypania ciasta
      Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 
      zimne masło i szczyptę soli. Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy, 
      szybko zagnieść ciasto  . 1/3 ciasta zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika , resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 
      30 min.
      Jabłka obrać, usunąć pestki. Pokroić jabłka na cienkie półplasterki.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać 
      tartą bułką . Większą częścią ciasta wylepić foremkę, nakłuć ciasto widelcem .  
      Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu  
      przez 15- 20 min. aż ciasto będzie podpieczone i złociste  .  
      Przestudzić ciasto, posmarować dżemem , na dżemie położyć jabłka tak, aby przykryły
      całą powierzchnię ciasta, posypać przyprawą do jabłecznika i orzechami.
      3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać,
      aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodać proszek budyniowy, wymieszać, a następnie powoli  
      wlać olej i zmiksować piankę.
      Na jabłka nałożyć piankę, wyrównać, na nią zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) 
      resztę ciasta .
      Piec ciasto 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. 
      bez termoobiegu.
      Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 kwietnia 2017 12:11
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • PIECZONA KARKÓWKA NA DZIKO

      Pieczona karkówka na dziko 

      KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

      • 1 kg. karkówki
      • 500 ml. wytrawnego czerwonego wina
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka ziaren jałowca
      • 2 - 3 suszone prawdziwki 
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego rozmarynu *
      • 1 łyżka  suszonego majeranku *
      • 1 łyżeczka soli
      • 80 ml. oleju ryżowego *
      • 100 g masła
      Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu . Przygotować marynatę :  wino wymieszać z 
      miodem, dodać jałowiec. Karkówkę umyć, osuszyć . Włożyć do naczynia i wlać marynatę 
      tak, aby całe mięso było przykryte . Naczynie wstawić do lodówki i marynować mięso 
      48 - 72 godz.
      W małym malakserze rozdrobnić suszone grzyby, czosnek i rozmaryn, dodać sól, 
      majeranek i olej , zmiksowac na dość gładką masę.
      Mięso wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) , osuszyć i natrzeć masą grzybowo-
      czosnkową.
      Piekarnik rozgrzac do 90 st. z termoobiegiem . Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego , 
      piec 4- 5 godzin, aż będzie miękkie. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. z 
      termoobiegiem . Na wierzchu mięsa położyć kawałki masła i piec ok. 10 min.
      Przygotować sos : Marynatę przecedzieć do garnka, dodać sos z pieczenia mięsa  , 
      gotować kilka minut na dużym ogniu, aż sos  odparuje i zgęstnieje. 
      Pokroić karkówkę na plastry , polać sosem i podawać np. z pieczonymi ziemniakami 
      (przepis tu). Bardzo smaczna jest też na zimno.
      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". 
      W oryginalnym przepisie był tymianek zamiast rozmarynu i majeranku i olej rzepakowy , 
      a nie ryżowy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 19:04
  • sobota, 18 marca 2017
    • LASAGNA

      Lasagna - na 6 osób

      LASAGNA

      • 750 g mielonej wołowiny
      • 1 duża cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • sól, świeżo mielony pieprz , wędzona papryka do smaku
      • 2 łyżki oregano
      • 1 butelka passaty pomidorowej (720 ml)
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml)
      • 6-7 pomidorów suszonych
      • 300-400 g mozarelli
      • 150 g cheddara
      • 100 g parmezanu lub Pecorino Romano
      • 100 ml. soku pomidorowego lub warzywno-pomidorowego
      • 7-9 płatów lasanii bez gotowania
      • olej do smażenia , najlepiej ryżowy
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i przysmażyć je na złoto , mieszając. 
      Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni udusić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez 
      praskę, dodać do mięsa, wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną , liście laurowe, 
      oregano, pokrojone na paseczki pomidory suszone, passatę i pomidory z puszki. 
      Patelnię przykryć i dusić sos na niedużym ogniu  ok. 20-30 min. 
      Sery twarde zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka, każdy osobno) , połowę mozarelli 
      pokroić na plastry, resztę porwać na mniejsze kawałki.
      Na dno dużego , prostokątnego , żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać sok pomidorowy,
      oprószyć oregano i położyć płaty lasanii tak, aby przykryć całe dno. Układać kolejne 
      warstwy - na lasanię nałożyc warstwę sosu, posypać cheddarem i kawałkami mozarelli, 
      na to płaty lasanii , sosu i sera ,do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos 
      posypany cheddarem , parmezanem i pokryty mozarellą w plastrach . 
      Przykryć naczynie i  wstawić do piekarnika o temp  180 st.  na 30 min. Po tym czasie 
      naczynie odkryć i piec lasanię jeszcze 15 min. aż sery się stopią .LASAGNA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „LASAGNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 14:05
  • niedziela, 05 marca 2017
    • JARMUŻ Z PATELNI

      Jarmuż z patelni

      JARMUŻ Z PATELNI

      • 150 g świeżego jarmużu
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego
      • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • szczypta chili i soli do smaku
      Jarmuż wypłukać i osączyć na sicie, odciąć twarde łodyżki, liście pokroić na 3-4 cm kawałki  
      Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na dużą patelnię wlać olej, dodać czosnek i świeżo 
      zmielony pieprz . 
      Na niewielkim ogniu dusić czosnek, pilnując,żeby się tylko zeszklił, a nie zrumienił. 
      Wyjąć czosnek , odłożyć go i na patelni umieścić jarmuż . Smażyć jarmuż mieszając, 
      aż lekko zmięknie . 
      Można patelnię przykryć , dodać odrobinę wody i dusić jarmuż do miękkości jak szpinak .
      Dodać odłożony czosnek ,czerwony pieprz , chili i sól do smaku, wymieszać .
      Podawać na gorąco jako dodatek obiadowy. 
      JARMUŻ Z PATELNI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 marca 2017 14:39
  • piątek, 17 lutego 2017

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com