HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • sobota, 15 lipca 2017
    • FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      Fasolka szparagowa po grecku

      FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      • 500 g zielonej fasolki szparagowej *
      • 1 cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 duże pomidory
      • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 szkl. soku pomidorowego
      • 1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku,  świeżo mielonego pieprzu 
      • 1/2 łyżeczki soli (do smaku)  
      • 1 łyżka oregano
      • 1 liść laurowy
      • szczypta cukru
      • szczypta cynamonu (opcjonalnie, ale warto dodać)
      • olej lub oliwa do smażenia
      Fasolkę umyć, odciąć końce. Cebulę bardzo drobno posiekać. Pomidory sparzyć , zdjąć 
      skórkę. Pomidory posiekać w dużą kostkę. 
      Na dużej patelni z pokrywką rozgrzać 1 łyżkę oleju , dodać pieprz i cebulę . Smażyć na 
      bardzo małym ogniu, żeby cebula się zeszkliła. Dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę, 
      chwilkę smażyć , mieszając. Dodać pokrojone pomidory, smażyć kilka minut  aż powstanie 
      sos . Dodać sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy i 1 szkl. wody , oregano, liść 
      laurowy, sól, cukier i cynamon. Sos zagotować - powinno go być tyle, żeby fasolka się w nim 
      gotowała.
      Na patelnię z sosem włożyć fasolkę, zamieszać,żeby fasolka pokryła się sosem. 
      Przykryć patelnię i dusić fasolkę , mieszając od czasu do czasu,  na bardzo małym ogniu 
      przez 30 - 40 min. , aż fasolka będzie miękka , ale nie rozgotowana . Jeśli sos wyparuje , 
      dolać odrobinkę gorącej wody . Jeśli fasolka jest odpowiednio miękka, a sos zbyt rzadki , 
      odparowac go przez chwilę .
      Podawać z bagietką lub jako dodatek obiadowy.
      * We wszystkich przepisach na fasolkę po grecku jest zielona fasolka . Ta fasolka jest 
      twardsza od żółtej i można , a nawet trzeba , ją dłużej gotować. 

      FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 lipca 2017 13:10
  • sobota, 08 lipca 2017
    • CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA

      Cukiniowe placuszki z piekarnika * (8 szt.)

      CUKINIOWE PLACUSZKI

      • 400-450 g cukinii
      • 150 g ricotty
      • 50 g bułki tartej  
      • 1 jajko
      • 50 g parmezanu lub pecorino romano
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 3-4 suszone pomidory
      • bułka tarta do obtoczenia placuszków
      • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego jeśli placuszki będą pieczone lub 
      • kilka łyżek oleju , jeśli placuszki będą smażone na patelni
      Cukinie umyć, odciąć końcówki . Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ), 
      posolić i umieść na durszlaku na 30 min. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich 
      oczkach. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki . W misce umieścić ricottę, jajko, 
      bułkę tartą , starty ser, pieprz , czosnek i pomidory, wymieszać. Cukinię bardzo starannie 
      odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do masy, wymieszać. Nie trzeba dodawać więcej soli, 
      wystarczy ta, którą była posypana cukinia.  Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać 
      odrobinę bułki tartej.
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka 1 łyżką oleju.
      Łyżką nabierać masę ( po 1 czubatej łyżce na placuszek ) , dłońmi zwilżonymi wodą 
      uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć . Placuszki obtoczyć w tartej bułce , układać na 
      blaszce. Placuszki skropić odrobiną oleju.
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec placuszki 20 min. aż bedą złociste. 
      Podawać na gorąco np. z sosem czosnkowym .
      * Placuszki można również usmażyć na patelni na oleju 
      Przepis znalazłam tu , dodałam suszone pomidory, których nie było w oryginalnym przepisie 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 08 lipca 2017 12:15
  • sobota, 01 lipca 2017
  • niedziela, 25 czerwca 2017
  • sobota, 17 czerwca 2017
    • MAGIC CAKE CZYLI 3 W 1

      Magic Cake czyli 3 w 1

      MAGIC CAKE

      • 4 jajka 
      • 150 g cukru
      • 125 g masła
      • 115 g mąki
      • 500 ml mleka ( 2,5% - 3 % , nie 0%)
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 4-5 kopli soku cytrynowego (opcjonalnie)
      Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową .
      Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Masło stopić i przestudzić. 
      Żółtka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę , dodając sok cytrynowy pod koniec 
      ubijania. Dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać , a następnie dodać 
      przesianą mąkę. Mieszać ciasto  krótko , do połączenia składników  . 
      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
      Do ciasta powoli dolewać mleko , mieszając , a następnie dodawać ubite białaka, po 1/3 . 
      Mieszać delikatnie. Ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencję śmietany .
      Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) 
      Foremkę 20x20 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto , piec 40 - 50 min, 
      aż ciasto na środku nie będzie się "trząść".
      Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do wystudzenia. 
      W czasie pieczenia ciasto dzieli się na 3 warstwy - biszkoptową , lekką kremową i 
      budyniową . Efekt 3 warstw jest widoczny po odkrojeniu 2-3 cm brzegów. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 czerwca 2017 17:23
  • sobota, 03 czerwca 2017
    • TARTA Z JABŁKAMI

      Tarta z jabłkami

      TARTA Z JABŁKAMI
      Ciasto:
      • 165 g mąki
      • 45 g cukru pudru
      • 140 g zimnego masła
      • szczypta soli
      Warstwa serowa :
      • 250 g serka kremowego , najlepiej Philadelphia
      • 50 g cukru
      • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
      Warstwa jabłkowa :
      • 3-4 jabłka 
      • 50 g cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 50 g płatków migdałowych
      Dodatkowo 
      • masło do posmarowania foremki
      Ciasto : Ciasto można przygotować w malakserze lub na stolnicy. Mąkę przesiać , dodać 
      cukier puder, masło pokrojone na drobne kawałki. Ciasto zmiksować pulsacyjnie lub 
      posiekać nożem i lekko zlepić do  uzyskania większych okruszków. Tortownicę o śr. 24 cm 
      wysmarować bardzo starannie masłem. Wyłożyć ciasto i wyrównać powierzchnię , formując 
      brzeg. Wstawić foremkę do lodówki i przygotować jabłka i ser.
      Warstwa serowa : Mikserem lekko  utrzeć jajko z cukrem , dodać serek i zmiksować do 
      uzyskania gładkiej masy. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
      Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki .
      Cukier wymieszać z cynamonem, posypać równomiernie jabłka.
      Piekarnik rozgrzać do 210 st. z termoobiegiem lub do 230 bez termoobiegu
      Wyjąć foremkę z lodówki. Na ciasto nałożyć warstwę serka, wyrównać , ułożyć warstwę 
      jabłek , posypać płatkami migdałowymi.
      Wstawić foremkę do piekarnika, piec ciasto  w temp. 210 (termoobieg) st.lub 230 st. bez 
      termoobiegu przez 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st ( termoobieg) lub 200 st.   
      bez termoobiegu przez 25-30 min.
      Ciasto przestudzić w foremce . 
      Przepis znalazłam na tym blogu 
      TARTA Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 03 czerwca 2017 16:38
  • sobota, 20 maja 2017
    • CIASTECZKA PEKANOWE

      Ciasteczka pekanowe

      CIASTECZKA PEKANOWE

      • 230 g masła
      • 1 szkl. białego drobnego cukru
      • 1 szkl. jasnego cukru trzcinowego
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 120 g orzechów pecan
      • 50 - 75 g g suszonych żurawin
      Piekarnik rozgrzać do 150 st ( górna i dolna grzałka) . Foremkę 36 X24 cm (w oryginalnym 
      przepisie 33 x 22 cm) wyłożyc papierem do pieczenia, wysypać orzechy i podpiekać je ok. 
      10 min. Można nie podpiekać orzechów, ale podpieczone są chrupiące i smaczniejsze .
      Wyjąć blachę w orzechami, orzechy wysypać do miseczki i pokruszyć na 2-4 kawałki  . 
      W dużym garnku stopić masło, zdjąć garnek z ognia, dodać  cukier biały i trzcinowy. 
      Mikserem lub łyżką mieszać masło z cukrem aż masa przestygnie. W osobnym naczyniu 
      zmiksować jajka do lekkiego spienienia. Do chłodnej masy cukrowej dodać jajka i miksować 
      do całkowitego połączenia składników. 
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy , wymieszać starannie.
      Orzechy pokruszyć na kawałki i dodać do ciasta razem z żurawinami, wymieszać
      Na foremkę z papierem, na której podpiekane były orzechy , wylać  gęste ciasto, wyrównać 
      powierzchnię. 
      Piec ciasto ok. 40-50 min. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka .
      Przepis znajduje się w dziale "CIASTECZKA" , ponieważ trudno jest do przypisać je do 
      kategorii kruche lub ucierane. Ciasteczka są trochę podobne do batoników muesli lub 
      do  cantucci , ale są bardziej miękkie .
      Przepis znalazłam na tym blogu, dodałam suszone żurawiny, których w oryginalnym przepisie
       nie było. 

       CIASTECZKA PEKANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA PEKANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 maja 2017 13:35
  • sobota, 06 maja 2017
    • BALERON BIAŁORUSKI - SZYNKOWAR

      Baleron białoruski - szynkowar ( wersja light)*

      BALERON BIAŁORUSKI

      • 1 kg mięsa kurczaka bez skóry i kości (po 500 g udek i piersi kurczaka)
      • 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
      • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
      • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej  pietruszki
      • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
      • 50 -100 ml. zimnej wody
      Mięso pokroić w drobną kostkę( 1- 2 cm ). Żelatynę rozpuścić w 50 ml. wody. Czosnek 
      przepuścić przez praskę. 
      W misie miksera ( malaksera) z mieszadłem hakowym umieścić mięso , wodę z żelatyną i 
      wszystkie przyprawy. Mieszać mięso przez 10 min, aż masa będzie kleista, dodając 
      resztę wody, gdyby była zbyt sucha. Można też wyrabiać mięso ręcznie przez 15 - 20 min.
      Do pojemnika  szynkowara wkładać porcjami mięso, ugniatając np. płaskim tłuczkiem do 
      ziemniaków , żeby nie było pęcherzyków powietrza . Szynkowar powinien być wypełniony do 
      ok. 1 cm poniżej górnej krawędzi, jeśli przyrządza się wędlinę z 1 kg. mięsa .Jeśli 
      przygotowuje się porcję z 500 g mięsa, należy założyć redukcję i wypełnić szynkowar do 
      połowy . Zakręcić pokrywę szynkowara i wstawić go do lodówki na 48 godz. 
      Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić  szynkowar do dużego garnka i 
      wlać tyle zimnej wody , żeby przy przygotowaniu wędliny z 1 kg. mięsa jej poziom był o 1 
      cm. poniżej zakrętki. Jeśli wędlina jest przygotowywana z 500 g mięsa - wówczas dolewać 
      powoli wodę do połowy wysokości szynkowara - tyle ,żeby szynkowar nie zaczął pływać.  
       Przykryć garnek pokrywką lub folią aluminiową tak, żeby termometr był widoczny. 
      Podgrzać wodę do temperatury 75-80 st. (strzałka termometru ma być w czerwonym polu) 
      Od momentu uzyskania temperatury 75-80 st parzyć wędlinę przez 2 godz.,utrzymując 
       stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody .
      Wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr, przestudzić szynkowar pod strumieniem 
      zimnej wody i przez dziurki w pokrywie wylać skroploną wodę z wnętrza szynkowaru.
      Zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę z szynkowara. Można na chwilę włożyć zamknięty 
      szynkowar pod strumień ciepłej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.  
      Na zdjęciu jest baleron białoruski przyrządzony z 500 g mięsa w szynkowarze TESCOMA 
      z redukcją. Szczegółowa instrukcja korzystania z tego szynkowara znajduje się tu
      * W tradycyjnej wersji baleronu białoruskiego mięso jest zawinęte w skórę kurczaka, 
      następnie w przezroczystą folię spożywczą i gotowane.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 06 maja 2017 10:54
  • sobota, 22 kwietnia 2017
    • KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

      Kruche ciasto z budyniową pianką

      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      • 300 g mąki krupczatki
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 3 żółtka
      • szczypta soli
      • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
      • 1 -2 jabłka , najlepiej reneta
      • garść orzechów np. włoskich lub pekan (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 3 białka
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( na 1/2 l mleka)
      • 1/4 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • cukier puder do posypania ciasta
      Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 
      zimne masło i szczyptę soli. Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy, 
      szybko zagnieść ciasto  . 1/3 ciasta zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika , resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 
      30 min.
      Jabłka obrać, usunąć pestki. Pokroić jabłka na cienkie półplasterki.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać 
      tartą bułką . Większą częścią ciasta wylepić foremkę, nakłuć ciasto widelcem .  
      Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu  
      przez 15- 20 min. aż ciasto będzie podpieczone i złociste  .  
      Przestudzić ciasto, posmarować dżemem , na dżemie położyć jabłka tak, aby przykryły
      całą powierzchnię ciasta, posypać przyprawą do jabłecznika i orzechami.
      3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać,
      aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodać proszek budyniowy, wymieszać, a następnie powoli  
      wlać olej i zmiksować piankę.
      Na jabłka nałożyć piankę, wyrównać, na nią zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) 
      resztę ciasta .
      Piec ciasto 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. 
      bez termoobiegu.
      Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 kwietnia 2017 12:11
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • PIECZONA KARKÓWKA NA DZIKO

      Pieczona karkówka na dziko 

      KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

      • 1 kg. karkówki
      • 500 ml. wytrawnego czerwonego wina
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka ziaren jałowca
      • 2 - 3 suszone prawdziwki 
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego rozmarynu *
      • 1 łyżka  suszonego majeranku *
      • 1 łyżeczka soli
      • 80 ml. oleju ryżowego *
      • 100 g masła
      Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu . Przygotować marynatę :  wino wymieszać z 
      miodem, dodać jałowiec. Karkówkę umyć, osuszyć . Włożyć do naczynia i wlać marynatę 
      tak, aby całe mięso było przykryte . Naczynie wstawić do lodówki i marynować mięso 
      48 - 72 godz.
      W małym malakserze rozdrobnić suszone grzyby, czosnek i rozmaryn, dodać sól, 
      majeranek i olej , zmiksowac na dość gładką masę.
      Mięso wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) , osuszyć i natrzeć masą grzybowo-
      czosnkową.
      Piekarnik rozgrzac do 90 st. z termoobiegiem . Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego , 
      piec 4- 5 godzin, aż będzie miękkie. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. z 
      termoobiegiem . Na wierzchu mięsa położyć kawałki masła i piec ok. 10 min.
      Przygotować sos : Marynatę przecedzieć do garnka, dodać sos z pieczenia mięsa  , 
      gotować kilka minut na dużym ogniu, aż sos  odparuje i zgęstnieje. 
      Pokroić karkówkę na plastry , polać sosem i podawać np. z pieczonymi ziemniakami 
      (przepis tu). Bardzo smaczna jest też na zimno.
      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". 
      W oryginalnym przepisie był tymianek zamiast rozmarynu i majeranku i olej rzepakowy , 
      a nie ryżowy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 19:04

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com