HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • piątek, 18 listopada 2016
    • KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR

      Kiełbasa z udźca indyczego - szynkowar

      KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO

       

      • 1 kg udźca indyczego bez kości
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 3/4 łyżeczki soli peklującej
      • 100 ml zimnej wody
      • 2 łyżeczki żelatyny
      • 1 łyżeczka drobnego cukru
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego lub czarnego
      • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      Przepis z wykorzystaniem bezworeczkowego szynkowara Tescoma Presto, można 
      oczywiście użyć szynkowara innej firmy. 
      Mięso umyć , osuszyć . 600 g pokroić w drobną, 1 cm kostkę , 400 g zmielić . Do zimnej 
      wody dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. W misie miksera ( malaksera) 
      z mieszadłem hakowym umieścić mięso , wodę z żelatyną i wszystkie przyprawy. Mieszać 
      mięso przez 10 min, aż masa będzie kleista. Można też wyrabiać mięso ręcznie przez 
      15 - 20 minut.
      Do pojemnika  szynkowara wkładać porcjami mięso, ugniatając np. płaskim tłuczkiem do 
      ziemniaków , żeby nie było pęcherzyków powietrza . Szykowar powinien być wypełniony do 
      ok. 1 cm poniżej górnej krawędzi, jeśli przyrządza się wędlinę z 1 kg. mięsa .Jeśli 
      przygotowuje się porcję z 500 g mięsa, należy założyć redukcję i wypełnić szynkowar do 
      połowy . Zakręcić pokrywę szynkowara i wstawić go do lodówki na 48 godz.
      Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić  szynkowar do dużego garnka i 
      wlać tyle zimnej wody , żeby przy przygotowaniu kiełbasy z 1 kg. mięsa jej poziom był o 1 
      cm. poniżej zakrętki. Jeśli wędlina jest przygotowywana z 500 g - wówczas dolewać powoli 
      wodę do połowy wysokości szynkowara - tyle żeby szybkowar nie zaczął pływać. Przykryć 
      garnek pokrywką lub folią aluminiową tak, żeby termometr był widoczny. 
      Podgrzać wodę do temperatury 75-80 st. (strzałka termometru ma być w czerwonym polu) 
      Od momentu uzyskania temperatury 75-80 st parzyć wędlinę przez 2 godz.,utrzymując 
       stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody .
      Wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr, przestudzić szynkowar pod strumieniem 
      zimnej wody i przez dziurki w pokrywie wylać skroploną wodę z wnętrza szynkowaru.
      Zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę z szynkowara. Można na chwilę włożyć szynkowar pod 
      strumień ciepłej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.  
      KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO
      Na zdjęciu jest kiełbasa przyrządzona z 500 g. mięsa w szynkowarze z redukcją  
      KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2016 18:43
    • SZYNKOWAR TESCOMA PRESTO - INSTRUKCJA

      Szynkowar Tescoma PRESTO - instrukcja

      SZYNKOWAR TESCOMA

      To nie jest tekst sponsorowany ani "współpraca" ani lokowanie produktu. Po prostu kupiłam
      nowy szynkowar i porównuję go z poprzednim.
      Wypróbuję nowe przepisy i skorzystam z wcześniejszych. 
      Szynkowar Tescoma presto jest wykonany z tworzywa sztucznego i silikonu. Wszystkie 
      części, oprócz termometru, można myć w zmywarce.
      Do przygotowywania przetworów nie potrzeba woreczków . W zestawie jest termometr z 
      uchwytem, z zaznaczonym na czerwono zakresem temperatur, w których przygotowuje się 
      wędliny. W szynkowarze można przygotować 1 kg. mięsa lub 500 g , po założeniu 
      dodatkowego ogranicznika (redukcji). Bardzo mi odpowiada możliwość przygotowania 
      mniejszej porcji .
      Do szynkowara dołączona jest instrukcja z kilkoma przepisami.
      W szynkowarze umieszcza się przygotowane mięso w kilku porcjach, dociskając każdą 
      warstwę, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Szynkowar napełnia się do 1 cm. poniżej 
      górnej krawędzi , jeśli przygotowuje się  1 kg. mięsa lub do połowy - z 500 g. 
      Do przygotowywania połowy porcji należy użyć dodatkowej części ( redukcji) .
      Po napełnieniu szynkowara założyć uchwyt  na termometr,  zakręcić pokrywę i umieścić 
      szynkowar w lodówce, zgodnie z przepisem , zazwyczaj na co najmniej na 48 godz. 
      Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić szynkowar do dużego garnka i 
      napełnić garnek zimną wodą do ok. 1 cm od uchwytu termometru przy przygotowywaniu 
      pełnej porcji  lub do połowy przy przyrządzaniu w wędlin z 500 g mięsa - wówczas nalewać 
      wodę powoli, żeby szynkowar nie zaczął pływać. 
      Podgrzać wodę do 75-80 st. i od tego momentu parzyć wędlinę ok.2 godz., pilnując żeby 
      temperatura utrzymywała się w zakresie 75- 80 st - strzałka termometru ma być na 
      czerwonym polu. Garnek można przykryć pokrywką lub folią aluminiową tak, aby 
      termometr był widoczny .
      Po zakończeniu gotowania wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr i ostudzić  
      szynkowar pod strumieniem zimnej wody. Przechylić szynkowar i przez otworki w pokrywie
       wylać nadmiar skroplonej wody z wnętrza szynkowaru.
      Zimny szynkowar wstawić na kilka godzin do lodówki. 
      Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę ( dla ułatwienia można włożyć szynkowar na chwilę pod 
      strumień ciepłej wody)

      SZYNKOWAR TESCOMA

      SZYNKOWAR TESCOMA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2016 18:32
  • niedziela, 13 listopada 2016
    • ALBONDIGAS - MEKSYKAŃSKA ZUPA PULPECIKOWA

      Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa

      ALBONDIGAS-ZUPA PULPECIKOWA

      Pulpeciki (24-25 szt) :
      • 250 g. mielonej wołowiny
      • 250 g. mielonej wieprzowiny
      • 2 ząbki czosnku
      • 1/4 szkl. surowego ryżu
      • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
      Zupa :
      • 1 duża cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 marchew
      • 1 czerwona papryka
      • 2 średnie ziemniaki
      • 1 1/2 l bulionu
      • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
      • 1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
      • 1 łyżka oregano
      • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
      • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 cukinia
      • 2 liscie laurowe
      • 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka do podania
      • 1 łyżka oleju do smażenia
      Zupa:
      Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek,  pokroić na średnią kostkę, cukinię 
      bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać . 
      Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
      W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek 
      przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia 
      czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion, 
      pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować 
      zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
      W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
      Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć 
      do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą 
      uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
      Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby 
      pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię  paprykę i odsączoną z zalewy i 
      opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min. 
      Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie 
      dodałam).
      Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką 
      W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokroje na 
      spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 listopada 2016 11:20
  • wtorek, 01 listopada 2016
    • ZUPA DYNIOWA

      Zupa dyniowa

      ZUPA DYNIOWA

      Pieczona dynia :

      • 1 dynia Hokkaido (ok. 500 g )
      • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 2 łyżeczki wędzonej papryki
      • 1/2 łyżeczki płatkow chilli 
      • 3 łyżki oleju np. ryżowego

      Wywar warzywny :

      • 2 marchewki 
      • 1 pietruszka 
      • 1/2 niedużego selera 
      • 2-3 cm kawałek imbiru
      • 2 liście laurowe 
      • 5 ziarenek ziela angielskiego
      • 1 l. wody 
      • 1 łyżeczka soli lub Vegety
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • kilka plasterków chilli 
      • 1/4 łyżeczki tabasco (opcjonalnie)
      • zielona pietruszka i kilka plasterków chilli do dekoracji
      Przygotowac wywar warzywny. Warzywa umyć, obrać , pokroić na mniejsze kawałki. Imbir 
      obrać i pokroić na plastreki lub słupki
      Do garnka wlać 1 l. wody, dodać warzywa i przyprawy ,oprócz zielonej pietruszki i tabasco, 
      przykryć i gotowac na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. 
      Dynię umyć, przekroić na pół , usunąć pestki i bez obierania pokroić na plasterki. Olej 
      wymieszać z przyprawami, posmarować plastry dyni i ułożyć je w 1 warstwie na blaszce 
      wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st . Piec dynię do miękkości 
      ok. 20-30 min.
      Wywar warzywny odcedzić, dodać do niego upieczoną dynię i razem gotowac 5-10 min. 
      Zmiksować zupę na gładki krem i zagotować , dodając tabasco do smaku i odrobinę wody, 
      gdyby zupa była za gęsta . 
      Podawać z natką pietruszki i kilkoma plasterkami chilli.
      DYNIA HOKKAIDO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA DYNIOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 listopada 2016 16:20
  • niedziela, 30 października 2016
    • FILIPIŃSKIE CHRUPIĄCE PLACUSZKI ŁOSOSIOWE

      Filipińskie chrupiące palacuszki łososiowe

      wg Jerrysona Cabrala De Gracia

      PLACUSZKI ŁOSOSIOWE

      18-20 placuszków :

      •   1 kg łososia 
      • 1 duża cebula
      • 1 średnia marchew
      • 1 łyżka posiekanej dymki, szczypiorku i/lub pietruszki
      • 1/2 szkl. skrobi kukurydzianej (maizeny)
      • 3-4 jajka
      • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 płaska łyżeczka chilli w proszku 
      • 2 łyżeczki soku z cytryny
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 200 ml oleju do smażenia
      PLACUSZKI ŁOSOSIOWEMarchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) . Łososia umyć i po usunięciu 
      ości i skóry zmielić np. za pomocą malaksera . Cebulę bardzo drobno posiekać, dodać do
      łososia i chwilę razem miksować. Jajka lekko ubić, dodać do łososia wraz z przyprawami, 
      posiekaną dymką lub pietruszką , marchewką i maizeną. 
      Masę starannie wymieszać. 
      Na patelni rozgrzać olej, nabierać po 1 czubatej łyżce masy łososiowej, uformować płaskie 
      placuszki ( to nie mają być kotleciki, tylko placki, trochę grubsze niż ziemniaczne) .
      Smażyć na złoto po 3 - 4 min. z każdej storony . 
      Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać na gorąco z cząstkami 
      cytryny . Bardzo smaczne są też na zimno.
      Przepis : Chief Cook Jerryson Cabral De Gracia

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 października 2016 11:34
  • piątek, 28 października 2016
    • BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Błyskawiczne ciasto z jabłkami (bez proszku do pieczenia)

      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      • 1 jajko
      • 120 g drobnego cukru 
      • 100 g mąki 
      • 50 g masła
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • szczypta soli
      •  1 - 2 małe niezbyt słodkie jabłka , najlepiej renety lub antonówki
      • 1 łyżeczka drobnego cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 2 łyżki płatkow migdałowch
      Jabłka obrać , usunąć pestki i pokroić na 2 cm. plasterki. Masło stopić i przestudzić. Jajko, 
      125 g cukru , ekstrakt waniliowy i szczyptę soli utrzeć na puch mikserem , dodać masło i 
      przesianą mąkę , wymieszać delikatnie. Prostokątną foremkę ( keksówkę 22x8 cm.) wyłożyć 
      papierem do pieczenia  , wylać ciasto, ułożyć plasterki jabłek  tak, żeby zachodziły na 
      siebie , a brzeg pozostał wolny . Jabłka posypać cukrem, cynamonem i płatkami migdałowymi. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st . bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 45 min. ( sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone). 
      Wystudzić ciasto na kratce. Przechowywać zawinięte w papier do pieczenia, wówczas 
      brzegi pozostaną chrupiące.
      Przepis znalazłam na tym blogu .
       
      BŁYSKAWICZNE CIASTO Z JABŁKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 28 października 2016 18:49
  • sobota, 22 października 2016
    • PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Pierś kurczka pod pierzynką (przepis Eweliny)

      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ


      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • przyprawa do drobiu lub przyprawa z tego przepisu 
      • 300 g pieczarek
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 duża marchew
      • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego 
      • 2 łyżki majonezu (Winiary dekoracyjny)
      • 100 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia pieczarek
      Podwójną pierś kurczak umyć, podzielić na pół, a następnie jeszcze raz na pół , aby uzyskać 
      4 kotleciki podobnej grubości , posypać przyprawami. 
      Pieczarki opłukać , obrać , pokroić na plasterki , lekko podsmażyć na odrobinie oleju, 
      przyprawić solą i pieprzem . 
      Na tarce jarzynowej (duże oczka ) osobno zetrzeć ser i obraną  marchew . Marchew 
      wymieszać z majonezem , pieprzem ziołowym i połowa sera. 
      W naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi kurczaka , na nich warstwę pieczarek, a następnie 
      warstwę marchewki z majonezem . 
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec kurczaka 30 min. , posypać resztą 
      sera i zapiekac jeszcze 10-15 min, aż ser się stopi. 
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ
      PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA POD PIERZYNKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 października 2016 16:39
  • sobota, 15 października 2016
    • PIECZONA DYNIA HOKKAIDO

      Pieczona dynia Hokkaido

      DYNIA HOKKAIDO

      • 1 dynia Hokkaido
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) lub kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu 
      • 2 łyżeczki kurkumy
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego rozmarynu
      • 1/2 łyżeczki płatkow chilli 
      • 3 łyżki oleju np. ryżowego
      Dynię umyć, osuszyć. Bez obierania przekroić dynię na pół, usnąć pestki ( najlepiej 
      łyżeczką) , a następnie pokroić  na kawałki grubości ok. 2 cm.  Czosnek przecisnąć przez 
      praskę , umieścić w moździeżu razem z pozostałymi przyprawami i solą, utrzeć na gładką 
      masę, dodać olej i wymieszać. Olej z przyprawami można też przygotowac w małym 
      malakserze, miksując pulsacyjnie same przyprawy, a następnie wymieszać z olejem 
      DYNIA HOKKAIDO
      Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, plastry dyni posmarować olejem z 
      przyprawami, ułożyć w 1 warstwie na blaszce. 
      Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec dynię ok. 15- 20 min, aż będzie miękka.
      DYNIA HOKKAIDO

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIECZONA DYNIA HOKKAIDO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 października 2016 13:14
  • piątek, 30 września 2016
    • CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Ciasto kruszonkowe z brzoskwiniami

      CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Ciasto :
      • 120 g masła
      • 230 g mąki
      • 100 g płatków owsianych
      • 100 g drobnego białego cukru
      • 50 g drobnego brązowego cukru
      • szczypta soli
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 100 g migdałów w słupkach
      Warstwa owocowa:
      • 4 brzoskwinie ( świeże, nie z puszki)
      • 2 łyżki suszonych żurawin 
      • 65 g cukru
      • 1 łyżka skrobi kukurydzianej ( maizeny)
      • 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      Masło stopić w małym garnuszku i przestudzić. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane , 
      obydwa rodzaje cukru i szczyptę soli. W osobnej miseczce lekko ubić jajko z ekstraktem 
      waniliowym. Dodać masło i jajko do suchych składników, wymieszać łyżką aż powstanie 
      jednolita masa, przypominająca kruche ciasto 
      Foremkę  20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . 
      2/3 ciasta przełożyć do foremki , wyrównać i ugnieść , żeby ciasto pokryło całe dno 
      foremki. Do pozostałej części ciasta dodać migdały i zagnieść , formując duże okruchy .
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st ( górna i dolna grzałka) , 
      podpiec spód ciasta przez 10 min. 
      Brzoskwinie  zblanszować : polać wrzątkiem w miseczce, zostawić na 2-3 min. i przelać 
      zimną wodą . Zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić brzoskwinie na 8 - 10 części. 
      Wymieszać cukier, skrobię kukurydzianą i cynamon, oprószyć brzoskwinie i starannie 
      wymieszać.
      Na podpieczonym spodzie ułożyć brzoskwinie, posypać żurawinami i kruszonką z migdałami. 
      Piec ciasto 35 -40 min, aż będzie złociste. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić. 
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam 
      CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 30 września 2016 17:54
  • sobota, 17 września 2016
    • KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      Kabaczek po meksykańsku

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

      • 2 kabaczki * (po ok. 900 g)
      • 500 g mielonej piersi indyczej
      • 1 średnia czerwona cebula
      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1 mała puszka mieszanki meksykańskiej ( kukurydza z groszkiem) lub 
      • po 2 łyżki kukurydzy i groszku z puszki
      • 1/2 łyżeczki soli 
      • 1  1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka mielonej kolendry
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, najlepiej kolorowego
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      • 1/4 łyżeczki ostrej papryki, pir-piri lub chilli
      • 1 puszka ( 400 g) krojonych pomidorów 
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego do smażenia
      • 100 g żółtego sera np. cheddara
      Sos :
      • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g)
      • 3 liście laurowe
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 łyżeczka sosu Worcestrershire
      • szczypta ostrej papryki
      Kabaczki umyć , przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżeczką , usuwając pestki , posypać 
      odrobiną soli i odłożyć.
      Cebulę drobno pokroić, usunąć nasiona z papryki i pokroić ją w na drobną kostkę. Na dużej 
      patelni rozgrzać olej , podsmażyć cebulę i pokrojonę paprykę, dodać mielone mięso i kilka 
      minut smażyć , mieszając.  Dodać sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową, kolendrę i 
      przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać , dodać pomidory z puszki i kukurydzę z 
      groszkiem. Patelnię przykryć i dusić  mięso 15 min.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Kabaczki osuszyć ręcznikiem papierowym,
      ułożyć obok siebie wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym , oprószyć świeżo 
      mielonym pieprzem i podpiec 15 min.
      W czasie, kiedy pieką się kabaczki , przygotować sos . Pomidory z puszki przełożyć do 
      garnuszka, dodać liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , ostrą paprykę , sos 
      Worcestershire i gotować na niedużym ogniu.
      Wyjąć z piekarnika kabaczki, na dno naczynia wlać sos pomidorowy , nałożyć mięso do 
      kabaczków i wstawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie pospyać kabaczki serem 
      startym na tarce jarzynowej i piec jeszcze 15 min. aż ser się stopi
      *W ten sam sposób można przyrządzić cukinie, nie trzeba  ich wcześniej podpiekać . 

      KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „KABACZEK PO MEKSYKAŃSKU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 września 2016 11:52

Kalendarz

Grudzień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com
page visitor counter
who is online counter blog counter free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com