HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • sobota, 20 maja 2017
    • CIASTECZKA PEKANOWE

      Ciasteczka pekanowe

      CIASTECZKA PEKANOWE

      • 230 g masła
      • 1 szkl. białego drobnego cukru
      • 1 szkl. jasnego cukru trzcinowego
      • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • 2 jajka
      • 2 szkl. mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 120 g orzechów pecan
      • 50 - 75 g g suszonych żurawin
      Piekarnik rozgrzać do 150 st ( górna i dolna grzałka) . Foremkę 36 X24 cm (w oryginalnym 
      przepisie 33 x 22 cm) wyłożyc papierem do pieczenia, wysypać orzechy i podpiekać je ok. 
      10 min. Można nie podpiekać orzechów, ale podpieczone są chrupiące i smaczniejsze .
      Wyjąć blachę w orzechami, orzechy wysypać do miseczki i pokruszyć na 2-4 kawałki  . 
      W dużym garnku stopić masło, zdjąć garnek z ognia, dodać  cukier biały i trzcinowy. 
      Mikserem lub łyżką mieszać masło z cukrem aż masa przestygnie. W osobnym naczyniu 
      zmiksować jajka do lekkiego spienienia. Do chłodnej masy cukrowej dodać jajka i miksować 
      do całkowitego połączenia składników. 
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy , wymieszać starannie.
      Orzechy pokruszyć na kawałki i dodać do ciasta razem z żurawinami, wymieszać
      Na foremkę z papierem, na której podpiekane były orzechy , wylać  gęste ciasto, wyrównać 
      powierzchnię. 
      Piec ciasto ok. 40-50 min. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka .
      Przepis znajduje się w dziale "CIASTECZKA" , ponieważ trudno jest do przypisać je do 
      kategorii kruche lub ucierane. Ciasteczka są trochę podobne do batoników muesli lub 
      do  cantucci , ale są bardziej miękkie .
      Przepis znalazłam na tym blogu, dodałam suszone żurawiny, których w oryginalnym przepisie
       nie było. 

       CIASTECZKA PEKANOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CIASTECZKA PEKANOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 maja 2017 13:35
  • sobota, 06 maja 2017
    • BALERON BIAŁORUSKI - SZYNKOWAR

      Baleron białoruski - szynkowar ( wersja light)*

      BALERON BIAŁORUSKI

      • 1 kg mięsa kurczaka bez skóry i kości (po 500 g udek i piersi kurczaka)
      • 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
      • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
      • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej  pietruszki
      • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
      • 50 -100 ml. zimnej wody
      Mięso pokroić w drobną kostkę( 1- 2 cm ). Żelatynę rozpuścić w 50 ml. wody. Czosnek 
      przepuścić przez praskę. 
      W misie miksera ( malaksera) z mieszadłem hakowym umieścić mięso , wodę z żelatyną i 
      wszystkie przyprawy. Mieszać mięso przez 10 min, aż masa będzie kleista, dodając 
      resztę wody, gdyby była zbyt sucha. Można też wyrabiać mięso ręcznie przez 15 - 20 min.
      Do pojemnika  szynkowara wkładać porcjami mięso, ugniatając np. płaskim tłuczkiem do 
      ziemniaków , żeby nie było pęcherzyków powietrza . Szynkowar powinien być wypełniony do 
      ok. 1 cm poniżej górnej krawędzi, jeśli przyrządza się wędlinę z 1 kg. mięsa .Jeśli 
      przygotowuje się porcję z 500 g mięsa, należy założyć redukcję i wypełnić szynkowar do 
      połowy . Zakręcić pokrywę szynkowara i wstawić go do lodówki na 48 godz. 
      Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić  szynkowar do dużego garnka i 
      wlać tyle zimnej wody , żeby przy przygotowaniu wędliny z 1 kg. mięsa jej poziom był o 1 
      cm. poniżej zakrętki. Jeśli wędlina jest przygotowywana z 500 g mięsa - wówczas dolewać 
      powoli wodę do połowy wysokości szynkowara - tyle ,żeby szynkowar nie zaczął pływać.  
       Przykryć garnek pokrywką lub folią aluminiową tak, żeby termometr był widoczny. 
      Podgrzać wodę do temperatury 75-80 st. (strzałka termometru ma być w czerwonym polu) 
      Od momentu uzyskania temperatury 75-80 st parzyć wędlinę przez 2 godz.,utrzymując 
       stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody .
      Wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr, przestudzić szynkowar pod strumieniem 
      zimnej wody i przez dziurki w pokrywie wylać skroploną wodę z wnętrza szynkowaru.
      Zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
      Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę z szynkowara. Można na chwilę włożyć zamknięty 
      szynkowar pod strumień ciepłej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.  
      Na zdjęciu jest baleron białoruski przyrządzony z 500 g mięsa w szynkowarze TESCOMA 
      z redukcją. Szczegółowa instrukcja korzystania z tego szynkowara znajduje się tu
      * W tradycyjnej wersji baleronu białoruskiego mięso jest zawinęte w skórę kurczaka, 
      następnie w przezroczystą folię spożywczą i gotowane.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 06 maja 2017 10:54
  • sobota, 22 kwietnia 2017
    • KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

      Kruche ciasto z budyniową pianką

      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      • 300 g mąki krupczatki
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 3 żółtka
      • szczypta soli
      • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
      • 1 -2 jabłka , najlepiej reneta
      • garść orzechów np. włoskich lub pekan (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 3 białka
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( na 1/2 l mleka)
      • 1/4 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • cukier puder do posypania ciasta
      Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 
      zimne masło i szczyptę soli. Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy, 
      szybko zagnieść ciasto  . 1/3 ciasta zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika , resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 
      30 min.
      Jabłka obrać, usunąć pestki. Pokroić jabłka na cienkie półplasterki.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmawować masłem i wysypać 
      tartą bułką . Większą częścią ciasta wylepić foremkę, nakłuć ciasto widelcem .  
      Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu  
      przez 15- 20 min. aż ciasto będzie podpieczone i złociste  .  
      Przestudzić ciasto, posmarować dżemem , na dżemie położyć jabłka tak, aby przykryły
      całą powierzchnię ciasta, posypać przyprawą do jabłecznika i orzechami.
      3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać,
      aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodać proszek budyiowy, wymieszać, a następnie powoli  
      wlać olej i zmiksować piankę.
      Na jabłka nałożyć piankę, wyrównać, na nią zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) 
      resztę ciasta .
      Piec ciasto 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. 
      bez termoobiegu.
      Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 kwietnia 2017 12:11
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • PIECZONA KARKÓWKA NA DZIKO

      Pieczona karkówka na dziko 

      KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

      • 1 kg. karkówki
      • 500 ml. wytrawnego czerwonego wina
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka ziaren jałowca
      • 2 - 3 suszone prawdziwki 
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego rozmarynu *
      • 1 łyżka  suszonego majeranku *
      • 1 łyżeczka soli
      • 80 ml. oleju ryżowego *
      • 100 g masła
      Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu . Przygotować marynatę :  wino wymieszać z 
      miodem, dodać jałowiec. Karkówkę umyć, osuszyć . Włożyć do naczynia i wlać marynatę 
      tak, aby całe mięso było przykryte . Naczynie wstawić do lodówki i marynować mięso 
      48 - 72 godz.
      W małym malakserze rozdrobnić suszone grzyby, czosnek i rozmaryn, dodać sól, 
      majeranek i olej , zmiksowac na dość gładką masę.
      Mięso wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) , osuszyć i natrzeć masą grzybowo-
      czosnkową.
      Piekarnik rozgrzac do 90 st. z termoobiegiem . Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego , 
      piec 4- 5 godzin, aż będzie miękkie. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. z 
      termoobiegiem . Na wierzchu mięsa położyć kawałki masła i piec ok. 10 min.
      Przygotować sos : Marynatę przecedzieć do garnka, dodać sos z pieczenia mięsa  , 
      gotować kilka minut na dużym ogniu, aż sos  odparuje i zgęstnieje. 
      Pokroić karkówkę na plastry , polać sosem i podawać np. z pieczonymi ziemniakami 
      (przepis tu). Bardzo smaczna jest też na zimno.
      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". 
      W oryginalnym przepisie był tymianek zamiast rozmarynu i majeranku i olej rzepakowy , 
      a nie ryżowy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 19:04
  • sobota, 18 marca 2017
    • LASAGNA

      Lasagna - na 6 osób

      LASAGNA

      • 750 g mielonej wołowiny
      • 1 duża cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • sól, świeżo mielony pieprz , wędzona papryka do smaku
      • 2 łyżki oregano
      • 1 butelka passaty pomidorowej (720 ml)
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml)
      • 6-7 pomidorów suszonych
      • 300-400 g mozarelli
      • 150 g cheddara
      • 100 g parmezanu lub Pecorino Romano
      • 100 ml. soku pomidorowego lub warzywno-pomidorowego
      • 7-9 płatów lasanii bez gotowania
      • olej do smażenia , najlepiej ryżowy
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i przysmażyć je na złoto , mieszając. 
      Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni udusić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez 
      praskę, dodać do mięsa, wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną , liście laurowe, 
      oregano, pokrojone na paseczki pomidory suszone, passatę i pomidory z puszki. 
      Patelnię przykryć i dusić sos na niedużym ogniu  ok. 20-30 min. 
      Sery twarde zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka, każdy osobno) , połowę mozarelli 
      pokroić na plastry, resztę porwać na mniejsze kawałki.
      Na dno dużego , prostokątnego , żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać sok pomidorowy,
      oprószyć oregano i położyć płaty lasanii tak, aby przykryć całe dno. Układać kolejne 
      warstwy - na lasanię nałożyc warstwę sosu, posypać cheddarem i kawałkami mozarelli, 
      na to płaty lasanii , sosu i sera ,do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos 
      posypany cheddarem , parmezanem i pokryty mozarellą w plastrach . 
      Przykryć naczynie i  wstawić do piekarnika o temp  180 st.  na 30 min. Po tym czasie 
      naczynie odkryć i piec lasanię jeszcze 15 min. aż sery się stopią .LASAGNA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „LASAGNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 14:05
  • niedziela, 05 marca 2017
    • JARMUŻ Z PATELNI

      Jarmuż z patelni

      JARMUŻ Z PATELNI

      • 150 g świeżego jarmużu
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego
      • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • szczypta chili i soli do smaku
      Jarmuż wypłukać i osączyć na sicie, odciąć twarde łodyżki, liście pokroić na 3-4 cm kawałki  
      Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na dużą patelnię wlać olej, dodać czosnek i świeżo 
      zmielony pieprz . 
      Na niewielkim ogniu dusić czosnek, pilnując,żeby się tylko zeszklił, a nie zrumienił. 
      Wyjąć czosnek , odłożyć go i na patelni umieścić jarmuż . Smażyć jarmuż mieszając, 
      aż lekko zmięknie . 
      Można patelnię przykryć , dodać odrobinę wody i dusić jarmuż do miękkości jak szpinak .
      Dodać odłożony czosnek ,czerwony pieprz , chili i sól do smaku, wymieszać .
      Podawać na gorąco jako dodatek obiadowy. 
      JARMUŻ Z PATELNI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 marca 2017 14:39
  • piątek, 17 lutego 2017
  • sobota, 11 lutego 2017
    • BABECZKI - PĄCZUSZKI

      Babeczki - pączuszki (12 szt)

      BABECZKI-PĄCZUSZKI

      • 150 g cukru
      • 200 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 100 ml. jogurtu
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 150 g masła
      • 12 łyżeczek dobrego, gęstego dżemu lub powideł np. śliwkowych z tego przepisu
      Masło roztopić i przestudzić.  Foremkę na 12 muffinek (użyłam 2 foremek silikonowych 
      na 6 babeczek każda) posmarowac lekko olejem lub odrobiną stopionego masła. 
      Mąkę przesiać do większej miseczki, dodać cukier i proszek do pieczenia , wymieszać. 
      W drugiej miseczce lekko zmiksować jajka, jogurt i ekstrakt waniliowy. Dodać jajka z 
      jogurtem do mąki, wlać masło i ciasto starannie wymieszać łyżką lub mikserem - ciasto 
      jest dość gęste . 
      Do foremek nałożyć po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce dżemu i przykryć ok. 1 łyżeczką ciasta.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec babeczki 20-25 min, aż będą złociste. 
      Przestudzić , wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem . Najsmaczniejsze są tego samego 
      dnia, jeszcze ciepłe
      Przepis znalazłam tu
       
      BABECZKI-PĄCZUSZKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BABECZKI - PĄCZUSZKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2017 14:33
  • sobota, 04 lutego 2017
    • CHLEBEK CZOSNKOWY

      Chlebek czosnkowy

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      • 110 g masła
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
      • 320 g mąki
      • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki cukru
      • 410 ml. maślanki
       W małym garnuszku stopić masło z czosnkiem granulowanym i 1 łyżką czosnku 
      niedźwiedziego.
      Do większego pojemnika przesiać mąkę , proszek do pieczenia, dodać sól , cukier i 1 łyżkę 
      suszonego czosnku niedźwiedziego , wymieszać. Dodać maślankę i wymieszać ciasto łyżką . 
      Na metalową kwadratową blaszkę (20x20 cm) wylać gorące masło, wyłożyć ciasto i 
      wyrównać . Ostrym nożem nakroić powierzchnię , aby uzyskać 9 kwadratowych bułeczek.
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 st. z termoobiegiem lub 220 st bez termoobiegu 
      20-25 min, aż chlebek będzie złocisty . Lekko przestudzić w foremce, aż całe masło 
      zostanie wchłonięte przez chlebek , a następnie wyjąć chlebek z foremki i położyć na 
      kratce do dalszego wystudzenia . 
      Podawać na ciepło lub na zimno do sałatek, zup.
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam . 

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2017 17:27
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

      Ciasto migdałowo-cynamonowe z dżemem porzeczkowym

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE

      • 200 g masła
      • 150 g cukru pudru
      • 200 g mąki
      • 100 g mielonych migdałów
      • 1 łyżka cynamonu
      • 1 łyżka cukru o smaku migdałów ( opcjonalnie)
      • 400 g dżemu z czarnych porzeczek.
      • 50 g migdałów w słupkach
      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać 
      przesianą mąkę , mielone migdały i cynamon. Ciasto dokładnie wymieszać mikserem lub 
      łyżką, aż będzie przypominało kruszonkę . Tortownicę o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.. Na dno tortownicy wysypać 2/3 ciasta, 
      powierzchnię wyrównać i ugnieść. Ciasto posmarować dżemem. Do pozostałego ciasta dodać 
      migdały w słupkach, zagnieść kruszonkę i posypać równomiernie dżem.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. (dolna i górna grzałka) , piec ciasto 45 min. 

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWEPrzepis z dodatku "Magia Świąt”, zmodyfikowany .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 19:29

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com