HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • piątek, 17 lutego 2017
  • sobota, 11 lutego 2017
    • BABECZKI - PĄCZUSZKI

      Babeczki - pączuszki (12 szt)

      BABECZKI-PĄCZUSZKI

      • 150 g cukru
      • 200 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 100 ml. jogurtu
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 150 g masła
      • 12 łyżeczek dobrego, gęstego dżemu lub powideł np. śliwkowych z tego przepisu
      Masło roztopić i przestudzić.  Foremkę na 12 muffinek (użyłam 2 foremek silikonowych 
      na 6 babeczek każda) posmarowac lekko olejem lub odrobiną stopionego masła. 
      Mąkę przesiać do większej miseczki, dodać cukier i proszek do pieczenia , wymieszać. 
      W drugiej miseczce lekko zmiksować jajka, jogurt i ekstrakt waniliowy. Dodać jajka z 
      jogurtem do mąki, wlać masło i ciasto starannie wymieszać łyżką lub mikserem - ciasto 
      jest dość gęste . 
      Do foremek nałożyć po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce dżemu i przykryć ok. 1 łyżeczką ciasta.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec babeczki 20-25 min, aż będą złociste. 
      Przestudzić , wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem . Najsmaczniejsze są tego samego 
      dnia, jeszcze ciepłe
      Przepis znalazłam tu
       
      BABECZKI-PĄCZUSZKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BABECZKI - PĄCZUSZKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2017 14:33
  • sobota, 04 lutego 2017
    • CHLEBEK CZOSNKOWY

      Chlebek czosnkowy

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      • 110 g masła
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
      • 320 g mąki
      • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki cukru
      • 410 ml. maślanki
       W małym garnuszku stopić masło z czosnkiem granulowanym i 1 łyżką czosnku 
      niedźwiedziego.
      Do większego pojemnika przesiać mąkę , proszek do pieczenia, dodać sól , cukier i 1 łyżkę 
      suszonego czosnku niedźwiedziego , wymieszać. Dodać maślankę i wymieszać ciasto łyżką . 
      Na metalową kwadratową blaszkę (20x20 cm) wylać gorące masło, wyłożyć ciasto i 
      wyrównać . Ostrym nożem nakroić powierzchnię , aby uzyskać 9 kwadratowych bułeczek.
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 st. z termoobiegiem lub 220 st bez termoobiegu 
      20-25 min, aż chlebek będzie złocisty . Lekko przestudzić w foremce, aż całe masło 
      zostanie wchłonięte przez chlebek , a następnie wyjąć chlebek z foremki i położyć na 
      kratce do dalszego wystudzenia . 
      Podawać na ciepło lub na zimno do sałatek, zup.
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam . 

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2017 17:27
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

      Ciasto migdałowo-cynamonowe z dżemem porzeczkowym

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE

      • 200 g masła
      • 150 g cukru pudru
      • 200 g mąki
      • 100 g mielonych migdałów
      • 1 łyżka cynamonu
      • 1 łyżka cukru o smaku migdałów ( opcjonalnie)
      • 400 g dżemu z czarnych porzeczek.
      • 50 g migdałów w słupkach
      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać 
      przesianą mąkę , mielone migdały i cynamon. Ciasto dokładnie wymieszać mikserem lub 
      łyżką, aż będzie przypominało kruszonkę . Tortownicę o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.. Na dno tortownicy wysypać 2/3 ciasta, 
      powierzchnię wyrównać i ugnieść. Ciasto posmarować dżemem. Do pozostałego ciasta dodać 
      migdały w słupkach, zagnieść kruszonkę i posypać równomiernie dżem.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. (dolna i górna grzałka) , piec ciasto 45 min. 

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWEPrzepis z dodatku "Magia Świąt”, zmodyfikowany .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 19:29
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Papryka faszerowana z pieczarkami

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

       

      • 4 papryki żółte lub czerwone
      • 500 g pieczarek
      • 1 cebula
      • 100 g ryżu lub 1 woreczek  ryżu albo ryżu z soczewicą
      • 200 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia
      • sol i pieprz do smaku
      Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki . Duże naczynie do zapiekania lekko 
      posmarować olejem i ułożyć papryki przecięciem do góry. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu . 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 10 min. 
      W czasie, kiedy papryki się pieką , ugotować ryż lub ryż z soczewicą . 
      Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
      Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni 
      przysmażyć pieczarki na złoto, odsunąć pieczarki na brzeg patelni i na niewielkim 
      ogniu udusić cebulę. Dodać ugotowany ryż lub ryż z soczewicą , 2/3 sera  oraz sól i pieprz 
      do smaku, wymieszać .  Nałożyć ryż z pieczarkami do połówek papryki, posypać resztą sera. 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 15 min. - zapiekać aż papryki będą gorące, a 
      ser się stopi .

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 17:14
  • piątek, 13 stycznia 2017
    • PASZTETOWA - SZYNKOWAR

      Pasztetowa - szynkowar

      PASZTETOWA - SZYNKOWAR

      • 350 g wątroby wieprzowej
      • 350 g surowego boczku
      • 250 g łopatki wieprzowej
      • 1 średnia cebula
      • 2 łyżki tartej bułki
      • 2 jajka 
      • 500 ml. rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1/2 łyżeczki cząbru
      • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
      • szczypta chili w płatkach
      • 1 łyżeczka soli
      • ziele angielskie
      • liście laurowe
      • pieprz ziarnisty
      • 200-250 g wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry (np. z Morlin) 
      W niedużym garnku zagotować bulion z 4 ziarenkami ziela angielskiego, 2 liśćmi laurowymi 
      i 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego. W bulionie ugotować łopatkę (ok. 20 min.) .  
      Cebulę bardzo drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć  na patelni.  
      Wyjąć skwarki i na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę . Łopatkę wyjąć z garnka,  
      przestudzić i pokroić w kostkę. Bułkę tartą wsypać do małej miseczki i zalać 2-3 łyżkami 
      bulionu . Do garnka z gorącym bulionem włożyć wątrobę i ją zaparzyć, a następnie pokroić 
      na kawałki. 
      Wyjąć cebulę z patelni i przysmażyć wątróbkę. 
      Boczek , łopatkę, wątróbkę i cebulę zmiksować na gładką masę blenderem lub przepuścić 
      przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Dodać namoczoną tartą bułkę , 
      majeranek, cząber, sól, zmielone 3 ziarenka ziela angielskiego i bardzo drobno pokruszony 
      liśc laurowy. Jajka roztrzepać, dodać do mięsa i starannie wymieszać , dodając 2 - 3 łyżki 
      bulionu.
      Do szynkowara włożyć cienkie plasterki wędzonego boczku, tak aby dno i boki były 
      przykryte i część plasterków wystawała ponad krawędź pojemnika. 
      Do pojemnika szynkowara nałożyć masę mięsną w 3-4 porcjach, ugniatająć każdą warstwę 
      łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Paski boczku , wystające ponad poziom mięsa ułożyć na 
      powierzchni . 

      PASZTETOWA - SZYNKOWAR

       
      Zamknąć szynkowar, umieścić termometr w uchwycie , wstawić szynkowar 
      do dużego garnka i wlać zimną wodę do ok 1 cm poniżej poziomu zakrętki. Podgrzać wodę 
      do temp 85-90 st i do momentu osiągnięcia tej temperatury parzyć wędlinę przez 90 min. ,
      utrzymując stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody. 
      Szynkowar wyjąć z garnka, ostudzić pod strumieniem zimnej wody, wyjąć termometr i 
      wstawić do lodówki na kilka godzin , najlepiej na całą noc. Otworzyć szynkowar i wyjąć 
      wędlinę. 
      Używam szynkowara Tescoma o pojemności 1000 g z możliwoscią zmniejszenia ilości 
      mięsa do 500 g. 
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam. Dziękuję za inspirację .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 13 stycznia 2017 20:05
  • sobota, 31 grudnia 2016
    • PIECZONE ZIEMNIAKI

      Pieczone ziemniaki

      PIECZONE ZIEMNIAKI

      • 6 średnich ziemniaków
      • 200 - 300 ml. bulionu drobiowego lub warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
      • 50 - 70 g masła
      • świeżo mielony pieprz
      Ziemniaki obrać, przekroić na pół. Bulion zagotować , dodać czosnek. W dużym naczyniu 
      żaroodpornym ułożyć ziemniaki przecięciem na dół , wlać tyle bulionu, żeby ziemniaki były 
      zanurzone na 2 - 2.5 cm , oprószyć świeżo mielonym pieprzem . 
      Na każdej połowie ziemniaka położyć kawałeczek masła wielkości orzecha laskowego.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Wstawić naczynie z ziemniakami 
      do piekarnika, piec ziemniaki bez przykrycia ok. 40 min, aż będą miękkie i przypieczone 
      Przepis znalazłam na tym blogu

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 31 grudnia 2016 16:03
  • poniedziałek, 19 grudnia 2016
    • ZAKWAS NA BARSZCZ

      Zakwas na barszcz

      ZAKWAS NA BARSZCZ

      • 1 kg buraków
      • 1 1/2 l. wody
      • 1 1/2 łyżki soli
      • 5 ząbków czosnku
      • 3-4 liście laurowe
      • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
      • 5 ziaren ziela angielskiego
      • 1 kromka chleba razowego za zakwasie tzw. "piętka" (opcjonalnie)
      • duży słoik lub kamionkowy garnek
      • gaza do przykrycia słoików z zakwasem
      Zagotować wodę z solą, wystudzić. Buraki wyszorować , obrać i pokroić na kawałki 
      ok 2x2 cm.( najlepiej w rękawiczkach). Czosnek obrać , ząbki przekroić na 2-3 kawałki . 
      Buraki włożyć do słoika , dodając czosnek, liście laurowe ,pieprz i ziele angielskie . 
      Do zakwasu można dodać kromkę razowego chleba na zakwasie. Dobrze jest zawinąć chleb
      w kawałek gazy, wówczas do zakwasu nie przedostaną się okruszki.
      ZAKWAS NA BARSZCZ
      Buraki z przyprawami zalać wodą z solą tak, aby buraki były przykryte. 
      Na wierzchu położyć talerzyk lub miseczkę, żeby buraki były zanurzone w solance.  
       Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 5-7 dni.  
      Piankę, która może się pojawić, należy zebrać, to normalne przy prawidłowo 
      przygotowanym zakwasie. 
      Codziennie sprawdzać, czy na powierzchni nie pojawia się pleśń . Jeśli się pojawi, zakwas 
      nie nadaje się do użytku, trzeba go wyrzucić. 
      ZAKWAS NA BARSZCZ
      Zakwas kisić 5-7 dni, następnie przecedzić do butelek przez sitko lub lejek wyłożony gazą,
       zamknąć i przechowywać w lodówce.
      Dodawać do czerwonego barszczu - 500 ml. zakwasu do 1 l. ugotowanego wywaru  
       warzywnego z burakami. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ZAKWAS NA BARSZCZ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 grudnia 2016 14:31
  • sobota, 17 grudnia 2016
    • TERRINA Z ŁOSOSIA - SZYNKOWAR

      Terrina z łososia - szynkowar TESCOMA z redukcją

      TERRINA Z ŁOSOSIA

      • 400 g świeżego łososia lub 250 g.  łososia i 150 g. pstrąga łososiowego
      • 100 g wędzonego łososia
      • 2 żółtka
      • 50 ml śmietany kremówki
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
      • 1 łyżeczka drobno posiekanej pietruszki
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu białego lub cytrynowego
      • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
      Przepis na małą porcję , terrina przygotowana w szynkowarze Tescoma presto z redukcją
      .Usunąć ości i skórę świeżego łososia lub pstrąga i łososia . Świeże i wędzone ryby pokroić 
      w kostkę i zmielić np. blenderem. Miksując, dodawać żółtka , śmietanę, sól, pieprz, 
      paprykę wędzoną , pietruszkę, koperek i sok z cytryny. Przygotować szynkowar z redukcją.
      Masą łososiową napełnić szynkowar, masę ugnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza . 
      Na górę masy rybnej położyć kawałek folii spożywczej (użyłam kawałka rękawa do pieczenia) 
      zamknąć szynkowar i umieścić termometr w uchwycie. Wstawić szynkowar do dużego 
      garnka , wlać zimną wodę do połowy wysokości szynkowara.( wodę dolewać stopniowo, 
      tyle żeby szynkowar nie zaczął pływać). 
      Podgrzać wodę do temperatury 85 st. i utrzymywać tę temperaturę przez 40 min.  
      Wyjąć szynkowar, wystudzić, wyjąć termometr i wstawić zimny szynkowar do lodówki na 
      noc. 
      Otworzyć szynkowar, wyjąć terrinę . 
      Uwaga : mimo folii odrobina masy łososiowej może znaleźć się nad tłokiem. Po wyjęciu 
      terriny należy ją odciąć, aby uzyskać zgrabną porcję 
      Przepis , odrobinkę zmodyfikowany , pochodzi z książeczki, dołączonej do szynkowara 
      Tescoma presto
      TERRINA Z ŁOSOSIA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 grudnia 2016 14:08
  • piątek, 09 grudnia 2016
    • GOLONKA INDYCZA

      Golonka indycza

      GOLONKA INDYCZA

      • 2 golonki indycze po 350-400 g
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1 łyżeczka tymianku
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki
      • 1 łyżeczka wędzonej papryki
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      •  1 łyżka oleju

      Do pieczenia golonek:

      • 1/4 szkl.wody 
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 2 liście laurowe
      • 4-5 ziaren jałowca
      Wymieszać przyprawy . Golonki umyć , osuszyć .Mięso natrzeć przyprawami, również pod 
      skórą, a następnie lekko skropić olejem. Golonki odstawić do lodówki w zamkniętym 
      naczyniu na co najmniej godzinę lub na dłużej. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Do naczynia do zapiekania wlać wodę z 
      sosem Worcestershire, dodać liście laurowe i lekko rozgniecione ziarna jałowca.  
      Włożyć golonki, przykryć naczynie i piec golonki 40 min, odwrócić golonki i piec pod 
      przykryciem jeszcze 30 min., aż mięso będzie miękkie. 
      Odkryć naczynie i piec golonki 15-20 min ( funkcja grill lub termogrill ) aż skórka ładnie 
      się zrumieni . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 09 grudnia 2016 17:16

Kalendarz

Luty 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com