HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • sobota, 15 września 2018
    • LODY SZARLOTKOWE BEZ MASZYNKI

      Lody szarlotkowe bez maszynki 

      LODY SZARLOTKOWE

      • 250 ml. śmietanki kremówki 36%
      • 125 ml. słodkiego mleka skondensowanego
      • 3 jabłka np. antonówki
      • 1 czubata łyżka masła
      • 1/3 szkl. jasnego cukru muscowado lub drobnego cukru trzcinowego
      • 1 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
      • kilkanaście ciasteczek amaretti 
      Połowę ciasteczek pokruszyć niezbyt drobno.
      Jabłka obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić 
      masło, dodać cukier i 1 łyżeczkę cynamonu lub przyprawy do jabłecznika , mieszając 
      podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać jabłka ,wymieszać i dusić kilka minut, aż część 
      jabłek się rozpadnie. Jabłka wystudzić. 
      Połowę  jabłek zmiksować, dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Śmietankę 
      ubić na sztywno, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika i jabłka z 
      mlekiem skondensowanym, miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać połowę pozostałych 
      jabłek ,wymieszać delikatnie . Na dno szklanego naczynia lub pudełka po lodach wysypać 
      pokruszone ciasteczka , nałożyć masę , wyrównać , wyłożyć resztę jabłek  i ciasteczek.  
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 15 września 2018 15:25
  • niedziela, 26 sierpnia 2018
    • LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI

      Lody czekoladowe i chałwowe bez maszynki 
      LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI
      Lody czekoladowe 
      250 ml. śmietanki kremówki 36%
      150 ml. słodzonego mleka skondensowanego
      200 g. gorzkiej czekolady ( 70-75%)
      kilkanaście wiśni z syropu (opcjonalnie) 
      Lody chałwowe 
      250 ml. śmietanki kremówki 36%
      125  ml. słodzonego mleka skondensowanego 
      200 g chałwy waniliowej lub waniliowej z migdałami 
      Lody czekoladowe :
      Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. 50 g czekolady drobno pokroić , resztę połamać 
      na mniejsze kawałki. Mleko skondensowane wlać do garnuszka, postawić na większym 
      garnku z gotującą się wodą , dodać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej , 
      mieszając . Masę czekoladową wystudzić (będzie dość gęsta). Zimną śmietankę ubić na 
      sztywno w wysokim naczyniu, dodać  łyżkę masy czekoladowej , zmiksować , dodać resztę 
      masy czekoladowej ( można zostawić trochę masy czekoladowej do dekoracji)  i miksować 
      parę minut, aż czekoladowa śmietanka stanie się puszysta. Dodać drobno pokrojoną 
      czekoladę, delikatnie wymieszać . 
      Szklane naczynie z pokrywką lub pudełko po lodach napełnić  do połowy masą i ułożyć wiśnie , 
      jeśli je dodajemy , nałożyć resztę masy, wyrównać , wierzch udekorować pozostawioną 
      masą czekoladową, czubkiem noża wymieszać, tworząc marmurkowy wzór. 
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika  na kilka godzin. 
      Lody chałwowe : 
      Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. 100 g chałwy pokruszyć, dodać połowę mleka 
      skondensowanego, zmiksować, dodać resztę mleka i ponownie zmiksować do uzyskania 
      gładkiej masy . Resztę chałwy pokruszyć niezbyt drobno. Zimną śmietankę ubić na sztywno,
      dodać masę chałwową, miksować do uzyskania gładkiej, puszystej masy. 
      Dodać 50 g pokruszonej chałwy, delikatnie wymieszać. 
      Masę przełożyć do szklanego naczynia z pokrywką lub pudełka po lodach , posypać resztą 
      pokruszonej chałwy. Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.  
      LODY CZEKOLADOWE I CHAŁWOWE BEZ MASZYNKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2018 12:40
  • niedziela, 19 sierpnia 2018
    • JAGNIĘCINA PIECZONA

      Jagnięcina pieczona
      JAGNIĘCINA PIECZONA
      • 1300 -1500 g jagnięciny np .kulki jagnięcej lub udźca bez kości
      • 2 łyżki listków świeżego rozmarynu
      • 3-4 gałązki rozmarynu
      • 8-10 ząbków czosnku
      • 1/2 pęczka pietruszki 
      • 2 płaskie łyżeczki soli
      • 1 czubata łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
      • 5-6 łyżek oleju , najlepiej ryżowego
      Połowę czosnku przecisnąć przez praskę. Listki rozmarynu, pietruszki, czosnek, sól  i 3 - 4 
       łyżki oleju zmiksować  na gładką masę tak gęstą, żeby nie spływała z mięsa . Mięso umyć, 
      wysuszyć i i ułożyć płasko na desce , aby miało dużą powierzchnię . Mięso posmarowarować 
      3/4 masy ziołowej, oprószyć połową pieprzu , zwinąć roladę posmarowaną stroną do 
      wewnątrz, ułożyć gałazki rozmarynu,  ciasno obwiązać białym, bawełnianym sznureczkiem. 
      Resztą czosnku naszpikować mięso - naciąć mięso cienkim nożem i wcisnąć ząbki czosnku 
      ( jeśli są duże, pociąć je wzdłuż na 2-3 części) . Mięso posmarować ze wszystkich stron 
      masą ziołową, oprószyć resztą pieprzu , posmarować odrobiną oleju i wstawić do lodówki 
      w zamkniętym naczyniu na kilka godzin, najlepiej na noc.
      Mięso wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed pieczeniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. 
      Do naczynia z pokrywką  żeliwnego lub żaroodpornego wlać 2-3 łyżki oleju, wstawić 
      naczynie do zimnego piekarnika . 
      Piekarnik rozgrzać do 220 st - grill z termoobiegiem. Do gorącego naczynia włożyć mięso i 
      piec 15 min. Po tym czasie przykryć naczynie , zmniejszyć temperaturę do 160 st. z 
      termoobiegiem . Piec mięso 2 godz. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim naczynie z 
      mięsem , aż mięso wystygnie. 
      Tak przygotowaną jagnięcinę można odgrzać w całości lub pokrojoną na grube plastry. 
      Pyszna jest też na zimno. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „JAGNIĘCINA PIECZONA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2018 16:47
  • sobota, 28 lipca 2018
    • CALZONE

      Calzone

      CALZONE

      Ciasto :

      • 100 ml mleka
      • 250 -300 g mąki 
      • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1  łyżeczka drożdży instant
      • 1/2 łyżeczki cukru
      • 1 łyżeczka soli 
      • 1 jajko
      • 90 ml. jogutru naturalnego
      • 2 łyżeczki oregano
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego ( opcjonalnie)
      • oliwa , najlepiej czosnkowa z tego przepisu
      Farsz :
      • 1 mała czerwona papryka 
      • 1/2 cukinii
      • 1/2 bakłażana
      • 3-5 suszonych pomidorów
      • kilka plasterków szynki lub prosciutto
      • 100 g cheddara    
      • kilka oliwek zielonych np. takich  lub czarnych z tego przepisu
      • 1 łyżeczka oregano
      • pieprz do smaku
      • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie) 
      • olej do smażenia 
      Farsz :
      Bakłażana i cukinię pokroić na ćwierćplasterki. Bakłażana posolić, umieścić w durszlaku i 
      odstawić na 30 min. Paprykę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, cukinię 
      również podsmażyć. Bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć . 
      Suszone pomidory ,oliwki i szynkę pokroić na plasterki. Składniki farszu wymieszać z 
      oregano, pieprzem i wędzoną paryką , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże 
      oczka)
      Ciasto :
      Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, oregano i czosnek.  Mleko 
      lekko podgrzać, w miseczce wymieszać drożdże, cukier , 1 łyżeczkę mąki , dodać 3 łyżki 
      mleka i odstawić  na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko lekko zmiksować z 
      jogurtem ,dodać do mąki , wlać wyrośnięte drożdże i resztę mleka, wyrobić gładkie  ciasto . 
      Miskę z ciastem przykryć kuchenną ściereczką  i odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 
      na ok. 30 min.
      Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym 1 łyżką oleju czosnkowego. 
      Ciasto polać 1 łyżką oleju , kulę ciasta wyłożyć na blaszkę i uformować placek o średnicy 
      30 - 35 cm. Na połowę placka nałożyć farsz , posypać serem , zostawiając 3-4 cm. brzeg 
      bez farszu. Ciasto zagiąć, formując pieróg. Brzegi calzone starannie zlepić. 
      Odstawić calzone do wyrośnięcia na ok. 20 min.
      Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec calzone 30-35 min. 

      CALZONE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CALZONE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lipca 2018 14:06
  • sobota, 14 lipca 2018
    • LODY BEZ MASZYNKI

      Lody bez maszynki

      LODY BEZ MASZYNKI

      Przepis podstawowy:
      • 250 ml. śmietany kremówki 36%
      • 150 ml. słodkiego mleka skondensowanego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Dodatki : *
      • 1 szkl. orzechów pecan
      • 2 łyżki masła
      • 1 łyżka cukru, najlepiej trzcinowego
      Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier , mieszać do rozpuszczenia cukru. Wsypać 
      orzechy i prażyć je, mieszając aż będą złociste i pokryją się karmelem. 
      Orzechy z karmelem wystudzić.
      Lody :
      Śmietanę schłodzić w lodówce. Wlać do wąskiego naczynia i ubić na sztywno. Cienkim 
      strumieniem dodawać mleko skondensowane i delikatnie wymieszać mikserem na 
      wolnych obrotach aż masa będzie gładka i jednolita.
      Kilka orzechów odłożyć do dekoracji, resztę pokruszyć niezbyt drobno. Do masy dodać 
      pokruszone orzechy z okruszkami karmelu , wymieszać . Pojemnik szklany z pokrywką lub 
      pudełko po lodach napełnić masą, na wierzchu położyć połowki orzechów.   
      Naczynie przykryć i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. 

      LODY BEZ MASZYNKI

      * Lody bez dodatków są pyszne , stanowią  również świetną bazę , dla urozmaicenia można 
      dodać np. wiśnie z syropu, orzechy, pokruszoną czekoladę . 

      LODY BEZ MASZYNKI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „LODY BEZ MASZYNKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 lipca 2018 12:30
  • sobota, 23 czerwca 2018
    • CUKINIA KULISTA FASZEROWANA

      Cukinia kulista faszerowana
      CUKINIA KULISTA
      • 4 kuliste cukinie lub 3 cukinie kuliste i 1 podłużna
      • 1 czerwona papryka
      • 1 czerwona cebula
      • 4 ząbki czosnku
      • 4-5 suszonych pomidorów
      • 1/4 szkl. ryżu 
      • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
      • 1 puszka pomidorów krojonych lub 600 g świeżych pomidorów
      • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
      • 3 łyżki startego parmezanu lub pecorino romano
      • 2 liście laurowe
      • sól, pieprz do smaku
      Ryż ugotować w 1/2 szkl. lekko osolonej wody z przecierem pomidorowym. Cukinie i 
      paprykę umyć. Z 3 cukinii odciąć 3 cm.  wierzch , aby powstała "czapeczka", cukinie 
      wydrążyć łyżeczką ( bardzo przydatna jest mała łyżeczka do wycinania kulek z melona) , 
      zostawiając 1 cm. ścianki . Cukinie lekko posolić i położyć na sicie przecięciem do dołu. 
      Miąższ posiekać, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę  drobno 
      posiekać, suszone pomidory pokroić na paseczki.
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać odrobinę pieprzu i smażyć paprykę aż się lekko 
      przypiecze i skarmelizuje. Wyjąć paprykę i na tej samej patelni przysmażyć miąższ cukinii, 
      a następnie na małym ogniu podsmażyć cebulę , dodając pod koniec smażenia czosnek ,
      przeciśnięty przez praskę. Dodać ugotowany ryż, suszone  pomidory , zioła prowansalskie,
      ser, sól , paprykę wędzoną i pieprz do smaku , wymieszać. Cukinie wewnąrz  osuszyć 
      papierowym ręcznikiem, nałożyć farsz i przykryć "czapeczką"
       Świeże pomidory spzrzyć, zdjąć skórkę , pomidory posiekać.
      Ostatnią cukinię pokroić w kostkę, przysmażyć, dodać do pomidorów z puszki lub świeżych 
      wraz z 1 łyżeczką ziół prowansalski i listkami laurowymi , gotować aż powstanie gęsty sos.
      Do naczynia żaroodpornego z pokrywką wlać sos pomidorowy , położyć cukinie i przykryć 
      naczynie.
      Piekarnik rozgrzać do 190 st. ( termoobieg) lub 200 st. bez termoobiegu. 
      Piec cukinie 30 min , odkryć naczynie i piec potrawę jeszcze 15 min.  

      CUKINIA KULISTA

      CUKINIA KULISTA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 czerwca 2018 17:00
  • niedziela, 08 kwietnia 2018
    • PIERŚ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA

      Pierś kurczaka czosnkowo-miodowa

      PIERŚ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA

      • 1 podwójna pierś kurczaka
      • 1 brokuł
      • 2 średnie papryki
      • 1/4 szkl sosu sojowego
      • 2 łyżki miodu
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
      • 1/2 szkl. bulionu (może być z kostki)
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • sól, pieprz do smaku
      • szczypta płatków chili (opcjonalnie)
      • olej do smażenia, najlepiej ryżowy
      Pierś kurczka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę, przyprawić solą i pieprzem . 
      Umyć warzywa . Brokuł podzielić na różyczki. Paprykę oczyścić  z pestek i pokroić w 
      kostkę . Wymieszać bulion, sos sojowy, miód , przyprawę 5 smaków i chili . 
      Rozgrzać olej na dużej patelni, podsmażyć kawałki  kurczaka  do lekkiego zbrązowienia. 
      Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , paprykę i różyczki brokuła. Smażyć przez kilka  
      minut, mieszając , aż warzywa trochę zmiękną . Dodać bulion z miodem i sosem sojowym, 
      wymieszać  i smażyć jeszcze 15 min. Patelnię można przykryć na chwilę  pokrywką. 
      Mąkę ziemniaczaną  wymieszac z 2-3 łyżkami wody. Kiedy warzywa są wystarczająco 
      miękkie, ale nie rozgotowane , dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i smażyć 
      potrawę  1-2 min. do zgęstnienia sosu . 

      PIERŚ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PIERŚ KURCZAKA CZOSNKOWO-MIODOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 kwietnia 2018 17:47
  • sobota, 17 lutego 2018
    • SERNIKOBROWNIE

      Sernikobrownie

      SERNIKOBROWNIE

      Ciasto :
      • 115 g masła
      • 1 szkl. cukru
      • 1 łyżeczka octu jabłkowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • szczypta soli
      • 2 jajka
      • 3/4 szkl. mąki
      • 1/4 szkl. kakao
      Warstwa sernikowa:
      • 250 g kremowego serka ( np. Philadelphia )
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Ciasto:
      W średnim garnku roztopić masło, dodać cukier , ocet, ekstrakt waniliowy i sól, zmiksować. 
      Kiedy masa będzie chłodna, dodać jajka i ponownie zmiksować. Dodać przesianą mąkę i 
      kakao , delikatnie wymieszać.
      Warstwa sernikowa :
      W miseczce zmiksować serek, dodać cukier, wymieszać , dodać jajka i ekstrakt waniliowy - 
      masa jest dość rzadka.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu
      Foremkę 20 x 20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto kakaowe , równomiernie 
      wylać masę sernikową. Trzonkiem łyżki lub nożem wymieszać delikatnie masę sernikową z 
      ciastem, aby powstał "marmurek".
      Ciasto piec 40 min. , sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone.

      SERNIKOBROWNIE

      SERNIKOBROWNIE

      Przepis znalazłam na tym blogu, podwoiłam ilość masy sernikowej.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „SERNIKOBROWNIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 17 lutego 2018 18:55
  • sobota, 27 stycznia 2018
  • sobota, 20 stycznia 2018
    • CZENAKI

      Czenaki

       CZENAKI

      Na 2 naczynia po ok. 700 ml.
      • 2 ziemniaki
      • 1 marchew
      • 1 pietruszka
      • 1/4 średniego selera
      • 6 pieczarek
      • 1 cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 250 g mięsa ( wołowina,wieprzowina, drobiowe np. udziec indyczy)
      • 2-3 łyżki oleju
      • 200 ml. rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
      • 1 czubata łyżka przecieru (koncentratu) pomidorowego
      • sól, pieprz , majeranek
      Do podania 
      • kwaśna śmietana
      • kiszony ogórek
      Czenaki to nazwa potrawy kuchni litewskiej i naczynia z pokrywką, w którym się je 
      przygotowuje. Naczynia dostałam w prezencie, dziękuję pięknie.  
      Mięso bardzo drobno pokroić, przyprawić solą i pieprzem . Cebulę ,drobno posiekać, 
      połowę dodać do mięsa. Czosnek pokroić na cienkie plasterki .
      Pieczarki pokroić na plastry, można je lekko podsmażyć na odrobinie oleju. 
      Warzywa obrać , pokroić na 1 cm plastry lub w słupki i wymieszać z olejem, solą, resztą  
      cebuli, pieczarkami, czosnkiem, pieprzem i majerankiem .  
      Składniki podzielić tak, aby w każdym naczyniu były 3 warstwy warzyw i 2 mięsa. 
      Na dnie naczynia ułożyć warstwę warzyw,  dodać mięso, warzywa, mięso . Ostatnią 
      warstwę mają stanowić warzywa.

      CZENAKI

      CZENAKI

      CZENAKI

      Do gorącego rosołu dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
      Do każdego naczynia wlać połowę rosołu z przecierem , naczynie przykryć i wstawić do 
      piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem (lub 190 bez termoobiegu) 
      Piec potrawę 50-60 min.
       Po wyjęciu naczynia z piekarnika nałożyć po łyżce kwaśnej, gęstej śmietany i kilka 
      plasterków  kiszonego ogórka, czenaki nakryć na chwilę pokrywką. 

      CZENAKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 20 stycznia 2018 15:11

Kalendarz

Wrzesień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com