HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • piątek, 26 sierpnia 2016
    • ŁOSOŚ PAPRYKOWY

      Łosoś paprykowy

      PAPRYKOWY ŁOSOŚ

      Na 1 porcję :

      • 200-250 g łososia (płat)
      • 2 łyżeczki soku z cytryny
      • 2 łyżeczki oleju do posmarowania ryby i patelni 
      • 2 czubate łyżeczki przyprawy paprykowej ( przepis jest tu)

      Łososia umyć, usunąć łuski i ości, skropić sokiem cytrynowym. Posypać równomiernie 

      przyprawą paprykową i lekko posmarowac olejem (najlepiej za pomocą pędzelka). 

      Patelnię grillową lub naczynie żaroodporne posmarować olejem , wstawić do zimnego

      piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 180 st  ( termoobieg) lub 190 st bez

      termoobiegu 

      Położyć kawałki łososia skórą na dół na gorącej patelni , piec rybę  20-25 min.

      będzie ładnie zrumieniona 


      PRZYPRAWA PARYKOWA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 26 sierpnia 2016 20:44
  • sobota, 06 sierpnia 2016
  • sobota, 23 lipca 2016
    • JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Jogurtowe ciasto z borówkami
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI
      • 1 1/2 szkl. mąki + 1 łyżka do oprószenia borówek
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. cukru
      • 2 jajka
      • 100 ml gęstego jogurtu  ( greckiego lub bałkańskiego )
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 1/3 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 300 g borówek
      • cukier puder do posypania
      Borówki umyć i osuszyć. 
      Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miseczki, dodać cukier , wymieszać. 
      W osobnym naczyniu wymieszać jajka, jogurt, olej i ekstarakt waniliowy .
      Do miski z mąką wlać zawartość drugiego naczynia , dodać sok z cytryny . Ciasto krótko 
      wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
      Borówki oprószyć mąką, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
      Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam foremki silikonowej bez papieru).
      Ciasto wyłożyć do foremki, wyrównać. 
      Piec w temp. 170 st. z termoobiegiem ( 180 st bez termoobiegu) 40 - 45 min., sprawdzić 
      patyczkiem, czy już jest upieczone
      Ciasto wyjąć z formy, wystudzić i posypać cukrem pudrem 
      JOGURTOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 23 lipca 2016 13:04
  • niedziela, 10 lipca 2016
    • PIECZARKI FASZEROWANE

      Pieczarki faszerowane

      PIECZARKI FARSZEROWANE

      • 8 dużych pieczarek (ok. 700g)
      • 1 duża cebula
      • 100 g dobrego żółtego sera (cheddar, gouda)
      • 3-4 łyżki oleju np. ryżowego lub aromatycznej oliwy z tego przepisu
      • 50 g masła
      • 2 łyżki bułki tartej
      • sól, pieprz do smaku
      • kilka gałązek zielonej pietruszki
      Pieczarki umyć , zdjąć skórkę i delikatnie oderwać nóżki, nie uszkadzając kapeluszy. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem. Cebulę i nóżki pieczarek drobno posiekać, 
      ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka). Naczynie żaroodporne lekko posmarować 
      olejem lub oliwą. Kaplusze pieczarek również lekko posmarować olejem lub oliwą, ułożyć je 
      w naczyniu i wstawić do gorącego piekarnika na 10 min. 
      W czasie, kiedy kapelusze się pieką, podsmażyć na oleju posiekane nóżki pieczarek, dodać 
      cebulę i podsmażyć ją na złoto. Pieczarki z cebulą przełożyć do  miseczki, przestudzić . 
      Odłożyć czubatą łyżkę sera , a resztę  dodać do pieczarek z cebulą, doprawić do smaku 
      pieprzem i ew. solą. Kapelusze pieczarek napełnić farszem pieczarkowym, posypać resztą 
      sera i bułką tartą - po ok. 1/3 łyżeczki bułki na pieczarkę. Na wierzchu położyć odrobinę 
      masła (kawałeczek wielkości orzecha laskowego) .
      Naczynie z pieczarkami wstawic do piekarnika na 20 min. 
      Podawać na gorąco, posypane drobno posiekaną pietruszką .
      PIECZARKI FARSZEROWANE
      PIECZARKI FARSZEROWANE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 lipca 2016 12:15
  • niedziela, 26 czerwca 2016
    • ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Odwrócone ciasto truskawkowe

      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Warstwa truskawkowa :
      • 600 g truskawek
      • 1/2 szkl. cukru ( białego lub  drobnego trzcinowego)
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wanilii w proszku (opcjonalnie)
      Ciasto :
      • 300 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 4 jajka
      • 1 szkl. cukru
      • 115 g masła
      • 100 ml. (= 1/2 szkl.) oleju , najlepiej ryżowego, bezsmakowego
      • 1 szkl. mleka
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      Do foremki :
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżka miękkiego masła
      Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przekroić truskawki na pół lub na ćwiartki , jeśli 
      są duże. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę ziemnniaczaną z cukrem. 
      Ciasto :
      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia . Masło stopic w garnuszku i przestudzić. Do 
      chłodnego masła dodać olej, wymieszać.
      Jajka z cukrem , ekstraktem waniliowym i szczyptą soli ubić na puch mikserem. Do jajek 
      cienkim strumieniem wlewać masło z olejem , mieszać mikserem. Następnie , mieszając 
      staranie po dodaniu każdego składnika , do ciasta dodawać na przemian  1/3 mąki z 
      proszkiem,  połowę  mleka , 1/3 mąki, resztę mleka i mąki . 
      Tortownicę o śr. 23 cm. lub kwadratową foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia . Papier posmarować masłem i oprószyć mąką. 
      Pokrojone truskawki posypać cukrem z mąka ziemniaczaną , wymieszać i ułożyć truskawki 
      w tortownicy /foremce tak, aby przkryły cały spód foremki . Na truskawki wylać ciasto. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub do 180 bez termoobiegu. 
      Piec ciasto 50-60 min ( sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).
      Ciasto przestudzić w foremce ok. 30 min i przełożyć na talerz tak, aby warstwa 
      truskawkowa znalazła się na górze.
      ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „ODWRÓCONE CIASTO TRUSKAWKOWE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 czerwca 2016 11:42
  • sobota, 11 czerwca 2016
    • PAELLA

      Paella

      PAELLA

      • 1 szkl. ryżu ,najlepiej arborio lub carneroli
      • 1 średnia cebula
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 1 czerwona papryka
      • 2 szkl. bulionu warzywnego lub rybnego ,może być z kostki
      • 200 g. łososia
      • 100 g małży w oliwie ( mała puszka) 
      • 1 świeży pomidor
      • 6-7 suszonych pomidorów
      • 1/2 szkl zielonego groszku świeżego , mrożonego lub z puszki
      • kilka oliwek  bez pestek (zielonych z tego przepisu lub czarnych z tego przepisu)
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach
      • 1 czubata łyżeczka kurkumy
      • sól, pieprz do smaku
      • 1 łyżka oleju (najlepiej ryżowego)
      Paprykę umyć i po usunięciu pestek pokroić w dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać. 
      Łososia umyć, usunąć ości , pokroić rybę  na 5 cm. kostkę i przyprawić solą i pieprzem . 
      Świeżego pomidora sparzyć , zdjąć skórkę i pokroić na grube plastry. Suszone pomidory 
      pokroić na paski, oliwki na plasterki.
      Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć  paprykę , aż lekko się skarmelizuje. Paprykę 
      odłożyć i na patelni na małym ogniu udusić cebulę , dodać czosnek przeciśnięty przez 
      praskę. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i smażyć kilka minut,  mieszając aż ryż stanie się 
      szklisty. 
      Na patelnię wlać gorący bulion , wymieszany z kurkumą, dodać chili w płatkach ,podsmażoną 
      paprykę, pomidory , oliwki i groszek . Wymieszać ryż, na ryżu ułożyć kawałki ryby i małże. 
      Patelnię przykryć i gotować paellę ,nie miesząjąc, przez 20 min. na małym ogniu 
      aż ryż będzie miękki .  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PAELLA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 czerwca 2016 15:26
  • czwartek, 26 maja 2016
    • BÓB Z MIKROFALÓWKI

      Bób (z mikrofalówki)

      BÓB

      • 500 g bobu
      • 150 ml. wody
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (opcjonalnie)
      Do podania np.
      • masło lub masło czosnkowe
      Bób wypłukać na sicie, włożyć do naczynia do mikrofalówki, wlać wodę. Naczynie przykryć 
      folią do mikrofalówki lub pokrywką z dziurkami, wstawić do mikrofalówki na 7 min., max 
      moc (600 W). Naczynie wyjąć i ostrożnie otworzyć (uwaga na parę !) . Bób posypać solą i 
      granulowanym czosnkiem , zamieszać . Naczynie przykryć i ponownie wstawić do 
      mikrofalówki na 7 min. Po tym czasie wyjąć naczynie z mikrofalówki i odstawić przykryte 
      na 2-3 min. 
      Bób można obrać z łupinek , póki jest ciepły lub od razu jeść z odrobiną masła lub masła 
      czosnkowego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 maja 2016 11:32
  • sobota, 14 maja 2016
    • ZUPA GULASZOWA

      Zupa gulaszowa

      ZUPA GULASZOWA

      • 2 papryki czerwone lub czerwona i żółta
      • 200-250 g dobrej , wędzonej kiełbasy
      • 1 puszka (400 g) krojonch pomidorów
      • 750 ml. bulionu 
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 średnia cebula
      • 2 łyżeczki wędzonej papryki
      • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
      • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
      • 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu (opcjonalnie)
      • 3 liście laurowe
      • 2-3 ziemniaki
      • sól, pieprz, do smaku
      • 1/4 łyżeczki chili w płatkach lub ostrej papryki 
      • 2 łyżki oleju
      Paprykę umyć, pokroić w sporą kostkę. Cebulę posiekać, kiełbasę pokroić na półplasterki. 
      Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć paprykę i kiełbasę , dodać i zeszklić cebulę. 
      Pod koniec smażenia dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę. Zagotować bulion, dodać 
      pomidory z puszki, paprykę z kiełbasą i cebulą, paprykę w proszku i pozostałe składniki, 
      oprócz ziemniaków . Garnek przykryć i gotować zupę na wolnym ogniu ok.30 min. 
      W tym czasie ziemniaki obrać , pokroić w kostkę i ugotować  do miękkości w osolonej 
      wodzie. 
      Dodać ziemniaki do zupy, chwilę razem gotować. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „ZUPA GULASZOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 14 maja 2016 19:25
  • piątek, 29 kwietnia 2016
    • PAPRYKA FASZEROWANA

      Papryka faszerowana II

      PAPRYKA FASZEROWANA

      Na 1 porcję:

      • 1 papryka
      • kilka różyczek brokułów
      • 2-3 pieczarki
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 jajko
      • 4 pomidorki koktajlowe
      • 2 łyżki parmezanu startego na tarce jarzynowej ( duże oczka )
      • olej do smażenia
      • sól, pieprz do smaku 
      Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki , odciąć ogonek. Brokuł ugotować na parze 
      na półmiękko ( kilka minut). Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na odrobinie 
      oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jajko lekko ubić, dodać 1 łyżkę sera, 
      przestudzone pieczarki i brokuły, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Naczynie 
      do zapiekania  posmarować odrobiną oleju. Połówki papryki wypełnić farszem , na wierzchu 
      położyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, lekko posolone.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec paprykę 20 min., posypać 1 łyżką startego sera i 
      zapiekac jeszcze 10 min.
      PAPRYKA FASZEROWANA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 29 kwietnia 2016 19:53
  • piątek, 08 kwietnia 2016
    • BUŁECZKI - CHMURKI (DUKANOWE)

      Bułeczki - chmurki (dukanowe)

      BUŁECZKI CHMURKI

       

      • 2 jajka
      • 4 płaskie łyżki serka homogenizowanego ( np. Miss Talia 0%)
      • 1/8 łyżeczki cream of tartar ( kwaśnego winianu potasu)
      • szczypta soli
      • szczypta czosnku granulowanego (opcjonalnie)

       Żółtka utrzeć z serkiem homogenizowanym . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,pod 

      koniec ubijania dodać cream of tartar. Delikatnie wymieszać białka z serkiem i żółtkami. 
      Dużą blaszkę  z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć masę, lekko 
      wyrównać - powinno być 6 placuszków . 
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st . ok. 20-25 min.,  aż będą złociste. Bułeczki 
      wystudzić na kratce. Można je przechowywać w lodówce 2- 3 dni w  foliowym woreczku. 
      Ten przepis pojawia się na różnych blogach pod nazwą "Cloud Bread"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 08 kwietnia 2016 20:00

Kalendarz

Sierpień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com
page visitor counter
who is online counter blog counter free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com