HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpisy

  • sobota, 22 kwietnia 2017
    • KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

      Kruche ciasto z budyniową pianką

      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      • 300 g mąki krupczatki
      • 200 g zimnego masła
      • 100 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
      • 3 żółtka
      • szczypta soli
      • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
      • 1 -2 jabłka , najlepiej reneta
      • garść orzechów np. włoskich lub pekan (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
      • 3 białka
      • 1/2 szkl. drobnego cukru
      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( na 1/2 l mleka)
      • 1/4 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • cukier puder do posypania ciasta
      Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 
      zimne masło i szczyptę soli. Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy, 
      szybko zagnieść ciasto  . 1/3 ciasta zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do 
      zamrażalnika , resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 
      30 min.
      Jabłka obrać, usunąć pestki. Pokroić jabłka na cienkie półplasterki.
      Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmawować masłem i wysypać 
      tartą bułką . Większą częścią ciasta wylepić foremkę, nakłuć ciasto widelcem .  
      Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu  
      przez 15- 20 min. aż ciasto będzie podpieczone i złociste  .  
      Przestudzić ciasto, posmarować dżemem , na dżemie położyć jabłka tak, aby przykryły
      całą powierzchnię ciasta, posypać przyprawą do jabłecznika i orzechami.
      3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać,
      aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodać proszek budyiowy, wymieszać, a następnie powoli  
      wlać olej i zmiksować piankę.
      Na jabłka nałożyć piankę, wyrównać, na nią zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) 
      resztę ciasta .
      Piec ciasto 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. 
      bez termoobiegu.
      Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
      KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 22 kwietnia 2017 12:11
  • czwartek, 13 kwietnia 2017
    • PIECZONA KARKÓWKA NA DZIKO

      Pieczona karkówka na dziko 

      KARKÓWKA PIECZONA NA DZIKO

      • 1 kg. karkówki
      • 500 ml. wytrawnego czerwonego wina
      • 4 łyżki miodu
      • 1 łyżka ziaren jałowca
      • 2 - 3 suszone prawdziwki 
      • 3 ząbki czosnku
      • 1 łyżka świeżego rozmarynu *
      • 1 łyżka  suszonego majeranku *
      • 1 łyżeczka soli
      • 80 ml. oleju ryżowego *
      • 100 g masła
      Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu . Przygotować marynatę :  wino wymieszać z 
      miodem, dodać jałowiec. Karkówkę umyć, osuszyć . Włożyć do naczynia i wlać marynatę 
      tak, aby całe mięso było przykryte . Naczynie wstawić do lodówki i marynować mięso 
      48 - 72 godz.
      W małym malakserze rozdrobnić suszone grzyby, czosnek i rozmaryn, dodać sól, 
      majeranek i olej , zmiksowac na dość gładką masę.
      Mięso wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) , osuszyć i natrzeć masą grzybowo-
      czosnkową.
      Piekarnik rozgrzac do 90 st. z termoobiegiem . Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego , 
      piec 4- 5 godzin, aż będzie miękkie. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 190 st. z 
      termoobiegiem . Na wierzchu mięsa położyć kawałki masła i piec ok. 10 min.
      Przygotować sos : Marynatę przecedzieć do garnka, dodać sos z pieczenia mięsa  , 
      gotować kilka minut na dużym ogniu, aż sos  odparuje i zgęstnieje. 
      Pokroić karkówkę na plastry , polać sosem i podawać np. z pieczonymi ziemniakami 
      (przepis tu). Bardzo smaczna jest też na zimno.
      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska według Karola Okrasy". 
      W oryginalnym przepisie był tymianek zamiast rozmarynu i majeranku i olej rzepakowy , 
      a nie ryżowy. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 kwietnia 2017 19:04
  • sobota, 18 marca 2017
    • LASAGNA

      Lasagna - na 6 osób

      LASAGNA

      • 750 g mielonej wołowiny
      • 1 duża cebula 
      • 2-3 ząbki czosnku
      • 2 liście laurowe
      • sól, świeżo mielony pieprz , wędzona papryka do smaku
      • 2 łyżki oregano
      • 1 butelka passaty pomidorowej (720 ml)
      • 1 puszka krojonych pomidorów (400 ml)
      • 6-7 pomidorów suszonych
      • 300-400 g mozarelli
      • 150 g cheddara
      • 100 g parmezanu lub Pecorino Romano
      • 100 ml. soku pomidorowego lub warzywno-pomidorowego
      • 7-9 płatów lasanii bez gotowania
      • olej do smażenia , najlepiej ryżowy
      Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać mięso mielone i przysmażyć je na złoto , mieszając. 
      Cebulę drobno pokroić. Na drugiej patelni udusić cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez 
      praskę, dodać do mięsa, wymieszać, dodać sól, pieprz, paprykę wędzoną , liście laurowe, 
      oregano, pokrojone na paseczki pomidory suszone, passatę i pomidory z puszki. 
      Patelnię przykryć i dusić sos na niedużym ogniu  ok. 20-30 min. 
      Sery twarde zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka, każdy osobno) , połowę mozarelli 
      pokroić na plastry, resztę porwać na mniejsze kawałki.
      Na dno dużego , prostokątnego , żaroodpornego naczynia z pokrywką wlać sok pomidorowy,
      oprószyć oregano i położyć płaty lasanii tak, aby przykryć całe dno. Układać kolejne 
      warstwy - na lasanię nałożyc warstwę sosu, posypać cheddarem i kawałkami mozarelli, 
      na to płaty lasanii , sosu i sera ,do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to sos 
      posypany cheddarem , parmezanem i pokryty mozarellą w plastrach . 
      Przykryć naczynie i  wstawić do piekarnika o temp  180 st.  na 30 min. Po tym czasie 
      naczynie odkryć i piec lasanię jeszcze 15 min. aż sery się stopią .LASAGNA

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „LASAGNA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 18 marca 2017 14:05
  • niedziela, 05 marca 2017
    • JARMUŻ Z PATELNI

      Jarmuż z patelni

      JARMUŻ Z PATELNI

      • 150 g świeżego jarmużu
      • 3-4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oleju np. ryżowego
      • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
      • szczypta świeżo mielonego pieprzu
      • szczypta chili i soli do smaku
      Jarmuż wypłukać i osączyć na sicie, odciąć twarde łodyżki, liście pokroić na 3-4 cm kawałki  
      Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na dużą patelnię wlać olej, dodać czosnek i świeżo 
      zmielony pieprz . 
      Na niewielkim ogniu dusić czosnek, pilnując,żeby się tylko zeszklił, a nie zrumienił. 
      Wyjąć czosnek , odłożyć go i na patelni umieścić jarmuż . Smażyć jarmuż mieszając, 
      aż lekko zmięknie . 
      Można patelnię przykryć , dodać odrobinę wody i dusić jarmuż do miękkości jak szpinak .
      Dodać odłożony czosnek ,czerwony pieprz , chili i sól do smaku, wymieszać .
      Podawać na gorąco jako dodatek obiadowy. 
      JARMUŻ Z PATELNI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 marca 2017 14:39
  • piątek, 17 lutego 2017
  • sobota, 11 lutego 2017
    • BABECZKI - PĄCZUSZKI

      Babeczki - pączuszki (12 szt)

      BABECZKI-PĄCZUSZKI

      • 150 g cukru
      • 200 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 jajka
      • 100 ml. jogurtu
      • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
      • 150 g masła
      • 12 łyżeczek dobrego, gęstego dżemu lub powideł np. śliwkowych z tego przepisu
      Masło roztopić i przestudzić.  Foremkę na 12 muffinek (użyłam 2 foremek silikonowych 
      na 6 babeczek każda) posmarowac lekko olejem lub odrobiną stopionego masła. 
      Mąkę przesiać do większej miseczki, dodać cukier i proszek do pieczenia , wymieszać. 
      W drugiej miseczce lekko zmiksować jajka, jogurt i ekstrakt waniliowy. Dodać jajka z 
      jogurtem do mąki, wlać masło i ciasto starannie wymieszać łyżką lub mikserem - ciasto 
      jest dość gęste . 
      Do foremek nałożyć po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce dżemu i przykryć ok. 1 łyżeczką ciasta.
      Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec babeczki 20-25 min, aż będą złociste. 
      Przestudzić , wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem . Najsmaczniejsze są tego samego 
      dnia, jeszcze ciepłe
      Przepis znalazłam tu
       
      BABECZKI-PĄCZUSZKI

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „BABECZKI - PĄCZUSZKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 11 lutego 2017 14:33
  • sobota, 04 lutego 2017
    • CHLEBEK CZOSNKOWY

      Chlebek czosnkowy

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      • 110 g masła
      • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
      • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
      • 320 g mąki
      • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka soli
      • 2 łyżeczki cukru
      • 410 ml. maślanki
       W małym garnuszku stopić masło z czosnkiem granulowanym i 1 łyżką czosnku 
      niedźwiedziego.
      Do większego pojemnika przesiać mąkę , proszek do pieczenia, dodać sól , cukier i 1 łyżkę 
      suszonego czosnku niedźwiedziego , wymieszać. Dodać maślankę i wymieszać ciasto łyżką . 
      Na metalową kwadratową blaszkę (20x20 cm) wylać gorące masło, wyłożyć ciasto i 
      wyrównać . Ostrym nożem nakroić powierzchnię , aby uzyskać 9 kwadratowych bułeczek.
      Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 st. z termoobiegiem lub 220 st bez termoobiegu 
      20-25 min, aż chlebek będzie złocisty . Lekko przestudzić w foremce, aż całe masło 
      zostanie wchłonięte przez chlebek , a następnie wyjąć chlebek z foremki i położyć na 
      kratce do dalszego wystudzenia . 
      Podawać na ciepło lub na zimno do sałatek, zup.
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam . 

      CHLEBEK CZOSNKOWY

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      sobota, 04 lutego 2017 17:27
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

      Ciasto migdałowo-cynamonowe z dżemem porzeczkowym

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWE

      • 200 g masła
      • 150 g cukru pudru
      • 200 g mąki
      • 100 g mielonych migdałów
      • 1 łyżka cynamonu
      • 1 łyżka cukru o smaku migdałów ( opcjonalnie)
      • 400 g dżemu z czarnych porzeczek.
      • 50 g migdałów w słupkach
      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch z cukrem pudrem i cukrem migdałowym. Dodać 
      przesianą mąkę , mielone migdały i cynamon. Ciasto dokładnie wymieszać mikserem lub 
      łyżką, aż będzie przypominało kruszonkę . Tortownicę o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do 
      pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.. Na dno tortownicy wysypać 2/3 ciasta, 
      powierzchnię wyrównać i ugnieść. Ciasto posmarować dżemem. Do pozostałego ciasta dodać 
      migdały w słupkach, zagnieść kruszonkę i posypać równomiernie dżem.
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. (dolna i górna grzałka) , piec ciasto 45 min. 

      CIASTO MIGDAŁOWO-CYNAMONOWEPrzepis z dodatku "Magia Świąt”, zmodyfikowany .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 19:29
  • piątek, 20 stycznia 2017
    • PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Papryka faszerowana z pieczarkami

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

       

      • 4 papryki żółte lub czerwone
      • 500 g pieczarek
      • 1 cebula
      • 100 g ryżu lub 1 woreczek  ryżu albo ryżu z soczewicą
      • 200 g żółtego sera (np. cheddar)
      • olej do smażenia
      • sol i pieprz do smaku
      Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki . Duże naczynie do zapiekania lekko 
      posmarować olejem i ułożyć papryki przecięciem do góry. 
      Piekarnik rozgrzać do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu . 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 10 min. 
      W czasie, kiedy papryki się pieką , ugotować ryż lub ryż z soczewicą . 
      Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
      Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać. Na dużej patelni 
      przysmażyć pieczarki na złoto, odsunąć pieczarki na brzeg patelni i na niewielkim 
      ogniu udusić cebulę. Dodać ugotowany ryż lub ryż z soczewicą , 2/3 sera  oraz sól i pieprz 
      do smaku, wymieszać .  Nałożyć ryż z pieczarkami do połówek papryki, posypać resztą sera. 
      Naczynie z papryką wstawić do piekarnika na 15 min. - zapiekać aż papryki będą gorące, a 
      ser się stopi .

      PAPRYKA FASZEROWANA Z PIECZARKAMI

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 17:14
  • piątek, 13 stycznia 2017
    • PASZTETOWA - SZYNKOWAR

      Pasztetowa - szynkowar

      PASZTETOWA - SZYNKOWAR

      • 350 g wątroby wieprzowej
      • 350 g surowego boczku
      • 250 g łopatki wieprzowej
      • 1 średnia cebula
      • 2 łyżki tartej bułki
      • 2 jajka 
      • 500 ml. rosołu lub wywaru warzywnego ( może być z kostki)
      • 2 łyżeczki majeranku
      • 1/2 łyżeczki cząbru
      • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
      • szczypta chili w płatkach
      • 1 łyżeczka soli
      • ziele angielskie
      • liście laurowe
      • pieprz ziarnisty
      • 200-250 g wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry (np. z Morlin) 
      W niedużym garnku zagotować bulion z 4 ziarenkami ziela angielskiego, 2 liśćmi laurowymi 
      i 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego. W bulionie ugotować łopatkę (ok. 20 min.) .  
      Cebulę bardzo drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć  na patelni.  
      Wyjąć skwarki i na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę . Łopatkę wyjąć z garnka,  
      przestudzić i pokroić w kostkę. Bułkę tartą wsypać do małej miseczki i zalać 2-3 łyżkami 
      bulionu . Do garnka z gorącym bulionem włożyć wątrobę i ją zaparzyć, a następnie pokroić 
      na kawałki. 
      Wyjąć cebulę z patelni i przysmażyć wątróbkę. 
      Boczek , łopatkę, wątróbkę i cebulę zmiksować na gładką masę blenderem lub przepuścić 
      przez maszynkę do mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Dodać namoczoną tartą bułkę , 
      majeranek, cząber, sól, zmielone 3 ziarenka ziela angielskiego i bardzo drobno pokruszony 
      liśc laurowy. Jajka roztrzepać, dodać do mięsa i starannie wymieszać , dodając 2 - 3 łyżki 
      bulionu.
      Do szynkowara włożyć cienkie plasterki wędzonego boczku, tak aby dno i boki były 
      przykryte i część plasterków wystawała ponad krawędź pojemnika. 
      Do pojemnika szynkowara nałożyć masę mięsną w 3-4 porcjach, ugniatająć każdą warstwę 
      łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Paski boczku , wystające ponad poziom mięsa ułożyć na 
      powierzchni . 

      PASZTETOWA - SZYNKOWAR

       
      Zamknąć szynkowar, umieścić termometr w uchwycie , wstawić szynkowar 
      do dużego garnka i wlać zimną wodę do ok 1 cm poniżej poziomu zakrętki. Podgrzać wodę 
      do temp 85-90 st i do momentu osiągnięcia tej temperatury parzyć wędlinę przez 90 min. ,
      utrzymując stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody. 
      Szynkowar wyjąć z garnka, ostudzić pod strumieniem zimnej wody, wyjąć termometr i 
      wstawić do lodówki na kilka godzin , najlepiej na całą noc. Otworzyć szynkowar i wyjąć 
      wędlinę. 
      Używam szynkowara Tescoma o pojemności 1000 g z możliwoscią zmniejszenia ilości 
      mięsa do 500 g. 
      Przepis znalazłam tu , troszkę go zmodyfikowałam. Dziękuję za inspirację .

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      hit2006
      Czas publikacji:
      piątek, 13 stycznia 2017 20:05

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com