HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 12 stycznia 2019

STEFANKA - MIODOWNIK

Stefanka - miodownik

STEFANKA MIODOWNIK

Ciasto:
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki płynnego prawdziwego miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 3 szkl. mąki 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Krem budyniowy:
  • 1/2 l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego *
  • 250 g masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki spirytusu
Polewa czekoladowa - ganache:
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 %, najlepiej 75%
  • 1 szl. śmietany kremówki ( 30-36 %)
  • 2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)

Dodatkowo do przełożenia

  • kilka łyżek dobrego, kwaśnego dżemu np. żurawinowego lub porzeczkowego
Ciasto :
Masło, miód, cukier i mleko zagotować, mieszając aż cukier się rozpuści,lekko przestudzić 
Na stolnicę przesiać mąkę z sodą oczyszczoną , szczyptą soli , dodać jajko i masło z 
miodem i cukrem, zagnieść ciasto . 
Zimne ciasto trudno się wałkuje, więc póki ciepłe od razu rozwałkować na 4 placki wielkości 
foremki o średnicy .20-24 cm (bardziej pracochłonne ) lub na 2 prostokątne na blachę 
36X25 ( wersja szybsza, równie dobra) .  
Blachę lub foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Piec placki po 15 min. w temp 190 st (grzałka góra i dół ) , aż się ładnie zezłocą .
Krem budyniowy:
Zagotować 1/2 l mleka z cukrem i ekstraktem waniliowym.Resztę mleka wymieszać z mąką 
pszenną i ziemniaczaną i cienkim strumieniem dodać do gotującego się mleka, mieszając 
energicznie,żeby nie było grudek 
Gotować budyń na wolnym ogniu budyń kilka minut, mieszając, aż zgęstnieje . 
Na powierzchni ugotowanego budyniu położyć kawałek przezroczystej folii ,żeby nie 
utworzył się się kożuch. Budyń wystudzić, zdjąć folię i budyń lekko zmiksować,żeby łatwiej 
było go połączyć z masłem.
 Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierając. Na końcu dodać
sok cytrynowy i spirytus , utrzeć.
Polewa:
Zagotować śmietanę, odstawić z ognia dodać likier , lekko przestudzić dodać likier, 
wymieszać i dodać i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Kiedy czekolada zacznie się 
Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, wymieszać starannie polewę, żeby nie było 
kawałków czekolady  
Stefanka:
Stefanka składa sie z 4 warstw ciasta , 4 warstw kremu z polewą na wierzchu.
Jeśli ciasto było pieczone na prostokątnych blaszkach,ciasto przekroić na pół, aby uzyskać 
4 jednakowe placki. Ciasto jest dość twarde, może się przy krojeniu pokruszyć, ale to nie 
szkodzi, po przełożeniu kremem ciasto ładnie się połaczy.
Krem podzielić na 4 części, z czego 1 powinna być trochę większa, żeby wystarczyło na
 posmarowanie boków ciasta. Pierwszy placek posmarować dżemem, nałożyć 1/4 kremu ,
 na to kolejne placki, posmarowane kremem. Kremem na ostatnim placku posmarować 
również boki ciasta. Stefankę polać polewą czekoladową na wierzchu i rozprowadzić na 
boki ciasta . 
Odstawić ciasta do lodówki do następnego dnia , aby ciasto zmiękło i dało się ładnie kroić. 
Stefanka najlepsza jest po 2-3 dniach, kiedy placki zmiękną i smaki się przenikną 

STEFANKA MIODOWNIK

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 12 stycznia 2019 13:48

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • tomekrado napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/14 09:39:25:

    Super, bardzo fajny placek. Widziałam kiedyś jak babcia robiła coś podobnego, muszę jej zapytać o przepis i spróbować z twojego przepisu oraz od babci bo ona robi podobny.

  • marekolgier napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/14 10:47:08:

    Kiedyś miałem okazje jeść taki miodownik, nie znam przepisu dokładnie ale był bardzo pyszny. Muszę spróbować taki z żoną na pewno zrobimy i sprawdzimy ten przepis.

  • kapinorm napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/14 12:08:58:

    Ciekawy placek nie przepadam za takimi super słodkimi plackami ale ten mi się wydaje będzie idealny. Muszę spróbować. Przepis nie jest trudny. Pozdrawiam.

  • hit2006 napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/14 18:23:54:

    Wbrew pozorom miodownik nie jest przesłodzony , warstwa kwaśnego dżemu dodaje charakteru, a polewa jest z gorzkiej czekolady, więc niezbyt słodka. Zachęcam do wypróbowania :)

  • Gość Agata napisał(a) z *.164.rako-lan.pl komentarz datowany na 2019/01/21 12:41:02:

    Jak dla mnie to bardzo dobra kompozycja, idealnie wyważona. Mało takich ciast trafiłam na swojej drodze, przepis jest jak najbardziej na plus. Życzę miłego poniedziałku ;)

  • mornana napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/21 14:48:20:

    Tyle pozytywnych opinii tutaj że chyba skuszę się na przygotowanie go. Na weekend będzie idealny, do kawy jak znalazł skoro nie jest za słodki. Dam znać jak mi smakował! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com