HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

środa, 30 stycznia 2019

GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

Golonka pieczona w kapuście 
GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE
  • 2 golonki po ok. 1600 g
Na wywar warzywny :
  • 2 l wody
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • 1/2 małego selera
  • 2-3 liscie laurowe
  • 5 ziaren  ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
Marynata piwna :
  • 500 ml jasnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Dodatkowo : 
  • 1 kg dobrej , kiszonej kapusty
  • 2 liscie laurowe
  • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 5 ziaren jałowca ( opcjonalne )
Przygotować golonki . Mięso umyć, osuszyć i ewentualnie opalić lub ogolić. 
Cebulę podpiec w piekarniku, czosnek obrać i przekroić na 2-3 kawałki. 
piekarniku. . W dużym garnku zagotować wodę z solą , warzywami, liśćmi laurowymi, zielem  
angielskim, pieprzem , czosnkiem i podpieczoną cebulą 
Do gorącego wywaru włożyć golonki i ewentualnie dolać tyle gorącej wody ,żeby mięso 
było przykryte. Garnek przykryć i gotować golonki 2 - 2  1/2 godziny ,aż mięso będzie 
miękkie. Golonki przestudzić w wywarze.
W dużym garnku wymieszać  składniki marynaty. Przestudzone golonki wyjąć na deskę do 
krojenia i z jednej strony naciąć skórę w kratkę, nie  nacinając mięsa . Golonki włożyć do 
garnka i całe polać marynatą . Zostawić golonki w marynacie na 2 -3  godz .
W czasie , kiedy golonki się marynują, przygotować kapustę . Można ją ugotować w garnku,
ale najwygodniej będzie udusić ją w dużym naczyniu do zapiekania, w którym później będą 
się piekły golonki. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać , włożyć do garnka , dodać 
liście laurowe, majeranek ,ziarenka jałowca i odrobinę wywaru , w którym gotowały się 
golonki. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 50-60 min , od 
czasu do czasu przemieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 st  z termoobiegiem. Golonki wyjąć z marynaty, położyć na 
kapuście tak, aby nacięta skórka była na górze. Marynaty nie wylewać .
Piec golonki 90 min , aż skórka się zrumieni , polewając odrobiną marynaty co ok. 20 min. 
Podawać z kapustą, chrzanem , musztardą, pieczywem i piwem (najlepiek takim samym ,jak 
 w marynacie) lub z czerwonym wytrawnym winem .
GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE
GOLONKA PIECZONA W KAPUŚCIE

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
środa, 30 stycznia 2019 16:43

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com