HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 29 grudnia 2018

ROLADKI Z BAKŁAŻANA

Roladki z bakłażana

ROLADKI Z BAKŁAŻANA

  • 1 bakłażan
  • 100 - 150 g pomidorowego lub paprykowego kremowego serka 
  • 150 g orzechów pecan lub włoskich
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 4-5 małych kuleczek mozzarelli
  • 3-4 suszone pomidory
  • papryka słodka lub ostra , do smaku
  • kilka listków bazylii 

Marynata do bakłażana * :

  • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego lub oliwy
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru trzcinowego 
  • 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 7-8 plastrów o grubości 1 cm , lekko posolić 
i odłożyć na durszlak na 30 min.
W miseczce wymieszać składniki marynaty. Jeśli syrop klonowy będzie zastąpiony cukrem 
trzcinowym , dobrze byłoby rozpuścić go w odrobinie wody przed dodaniem do reszty 
składników.
Plastry bakłażana opłukać w zimnej wodzie i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . 
Za pomocą pędzelka posmarować marynatą plastry bakłażana z 1 strony, ułożyć na blaszce i 
posmarować z drugiej strony.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. 
Piec bakłażana ok. 30 min. , lekko przestudzić.
Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli przekroić na pół. Suszone pomidory bardzo drobno 
posiekać. Serek kremowy wymieszać z pokruszonymi niezbyt drobno orzechami, suszonymi 
pomidorami, można go przyprawić do smaku odrobiną słodkiej lub ostrej parpryki.
Na każdym plastrze chłodnego bakłażana położyć czubatą łyżeczkę farszu, zwinąć roladkę , 
udekorować połową kulki mazzarelli , listkiem bazylii i połową pomidorka, spiąć wykałaczką 
lub szpadką. Podawać w temperaturze pokojowej .
* Plastry bakłażana można upiec po posmarowaniu wyłącznie olejem lub oliwą, ale z 
marynatą są znacznie smaczniejsze. 
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 29 grudnia 2018 16:46

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kapinorm napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/04 09:46:19:

    Super, właśnie takie roladki są pyszne, lubię bardzo bakłażany ostatnio jadłem baba ghanoush też z bakłażana i na prawdę te dania zaskakują. Super sprawa.

  • tomekrado napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/04 12:05:10:

    Roladki z bakłażana bardzo dobre, udało mi się zrobić z przepisu i powiem szczerze że bardzo dobre wyszły. Na prawdę polecam spróbować takie roladki jak ktoś jest wege nawet może sobie to zrobić.

  • marekolgier napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/04 13:15:30:

    Bardzo ciekawa potrawa, akurat jestem weganinem i myślałem nad obiadem w weekend i myślę że takie roladki z bakłażana do ziemniaków idealnie się nadadzą muszę spróbować.

  • hit2006 napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/10 22:02:45:

    Bakłażan z wędzoną papryką jest pyszny, mam nadzieje że smakował :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com