Wpis
Pier¶ kurczaka caprese Hasselback
Na każd± porcję :
1 pojedyńcza pier¶ kurczaka
2-3 łyżki bazyliowego pesto
1 - 2 pomidory
mozzarella
Do smaku :w równych ilo¶ciach sól, pieprz, granulowana cebula i czosnek
1/2 papryki (opcjonalnie)
Pier¶ kurczaka umyć, osuszyć. Mięso naci±ć w poprzek do 3/4 grubo¶ci na plastry 2 cm
szeroko¶ci, uważaj±c żeby nie przekroić mięsa do końca. Pomidory i mozzarellę pokroić na
tyle plasterków, ile jest nacięć
Pier¶ kurczaka posypać sol±, pieprzem ,granulowan± cebul± i czosnkiem. Każde nacięcie
posmarować pesto, włożyć po plasterku pomidora i mozzarelli . Paprykę pokroić w duż±
kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować odrobin± oleju. Włożyć pier¶ kurczaka, dookoła
ułożyć paprykę.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem . Piec kurczaka 30 min.
Hasselback to nazwa restauracji w Sztokholmie i sposób przygotowywania potraw .
Pierwowzorem były ziemniaki Hasselback - przepis jest tu , w ten sam sposób można
przyrz±dzić np. cukinię i oczywi¶cie pier¶ kurczaka.
Wygl±da interesuj±co, nie jadłam nigdy tak przygotowanego kurczaka. A tradycyjne metody już mi się znudziły. Przygotuję ten przepis na wigilię, co¶ innego dla od¶wieżenia stołu :D
Zachęcam do wypróbowania, mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste i pyszne . Powodzenia i smacznego :)
Wydaje mi się że będzie to dobra alternatywa dla tradycyjnie pieczonego kurczaka. Znudził mi się takowy to też sprawdzę Twój przepis, pozdrawiam. :)
Spróbowałam w ten sposób przyrz±dzić też karkówkę i wyszła cudna. Dobry przepis, da się za kurczaka podstawić prawie każde mięso i wyjdzie smacznie. :)
Pn | Wt | ¦r | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |