HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

piątek, 28 grudnia 2018

BAKŁAŻAN Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ

Bakłażan z wędzoną papryką vel bakłażanowy boczek 

BAKŁAŻAN Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego lub oliwy
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru trzcinowego 
  • 2 czubate łyżeczki wędzonej papryki *
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm plastry ( wzdłuż lub w poprzek) , lekko posolić 
i odłożyć na durszlak na 30 min. 
W miseczce wymieszać pozostałe składniki. Jeśli syrop klonowy będzie zastąpiony cukrem 
trzcinowym , dobrze byłoby rozpuścić go w odrobinie wody przed dodaniem do reszty 
składników.
Bakłażana opłukać zimną wodą i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . 
Za pomocą pędzelka posmarować marynatą plastry bakłażana z 1 strony, ułożyć na blaszce i 
posmarować z drugiej strony.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 bez termoobiegu. 
Piec plastry bakłażana 30 min. aż będą ładnie zrumienione.
* W oryginalnym przepisie była pasta tamaryndowa , 1 łyżeczka papryki wędzonej i 
2 łyżeczki dymu wędzarniczego w płynie.

BAKŁAŻAN Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
piątek, 28 grudnia 2018 20:37

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com