HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 28 lipca 2018

CALZONE

Calzone

CALZONE

Ciasto :

  • 100 ml mleka
  • 250 -300 g mąki 
  • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1  łyżeczka drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko
  • 90 ml. jogutru naturalnego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego ( opcjonalnie)
  • oliwa , najlepiej czosnkowa z tego przepisu
Farsz :
  • 1 mała czerwona papryka 
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 bakłażana
  • 3-5 suszonych pomidorów
  • kilka plasterków szynki lub prosciutto
  • 100 g cheddara    
  • kilka oliwek zielonych np. takich  lub czarnych z tego przepisu
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie) 
  • olej do smażenia 
Farsz :
Bakłażana i cukinię pokroić na ćwierćplasterki. Bakłażana posolić, umieścić w durszlaku i 
odstawić na 30 min. Paprykę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, cukinię 
również podsmażyć. Bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć . 
Suszone pomidory ,oliwki i szynkę pokroić na plasterki. Składniki farszu wymieszać z 
oregano, pieprzem i wędzoną paryką , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże 
oczka)
Ciasto :
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, oregano i czosnek.  Mleko 
lekko podgrzać, w miseczce wymieszać drożdże, cukier , 1 łyżeczkę mąki , dodać 3 łyżki 
mleka i odstawić  na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko lekko zmiksować z 
jogurtem ,dodać do mąki , wlać wyrośnięte drożdże i resztę mleka, wyrobić gładkie  ciasto . 
Miskę z ciastem przykryć kuchenną ściereczką  i odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 
na ok. 30 min.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarowanym 1 łyżką oleju czosnkowego. 
Ciasto polać 1 łyżką oleju , kulę ciasta wyłożyć na blaszkę i uformować placek o średnicy 
30 - 35 cm. Na połowę placka nałożyć farsz , posypać serem , zostawiając 3-4 cm. brzeg 
bez farszu. Ciasto zagiąć, formując pieróg. Brzegi calzone starannie zlepić. 
Odstawić calzone do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Piekarnik rozgrzać do 220 st. Piec calzone 30-35 min. 

CALZONE

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 28 lipca 2018 14:06

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • rose_only_one napisał(a) komentarz datowany na 2018/08/16 11:35:09:

    W końcu znalazłam przepis, który mnie zadowala. Prosty w przygotowaniu a efekt wykonania wygląda bardzo smacznie. Takie to ja uwielbiam przepisy. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com