HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 15 lipca 2017

FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

Fasolka szparagowa po grecku

FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej *
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 szkl. soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki lub więcej, do smaku,  świeżo mielonego pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki soli (do smaku)  
  • 1 łyżka oregano
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie, ale warto dodać)
  • olej lub oliwa do smażenia
Fasolkę umyć, odciąć końce. Cebulę bardzo drobno posiekać. Pomidory sparzyć , zdjąć 
skórkę. Pomidory posiekać w dużą kostkę. 
Na dużej patelni z pokrywką rozgrzać 1 łyżkę oleju , dodać pieprz i cebulę . Smażyć na 
bardzo małym ogniu, żeby cebula się zeszkliła. Dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę, 
chwilkę smażyć , mieszając. Dodać pokrojone pomidory, smażyć kilka minut  aż powstanie 
sos . Dodać sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy i 1 szkl. wody , oregano, liść 
laurowy, sól, cukier i cynamon. Sos zagotować - powinno go być tyle, żeby fasolka się w nim 
gotowała.
Na patelnię z sosem włożyć fasolkę, zamieszać,żeby fasolka pokryła się sosem. 
Przykryć patelnię i dusić fasolkę , mieszając od czasu do czasu,  na bardzo małym ogniu 
przez 30 - 40 min. , aż fasolka będzie miękka , ale nie rozgotowana . Jeśli sos wyparuje , 
dolać odrobinkę gorącej wody . Jeśli fasolka jest odpowiednio miękka, a sos zbyt rzadki , 
odparowac go przez chwilę .
Podawać z bagietką lub jako dodatek obiadowy.
* We wszystkich przepisach na fasolkę po grecku jest zielona fasolka . Ta fasolka jest 
twardsza od żółtej i można , a nawet trzeba , ją dłużej gotować. 

FASOLKA SZPARAGOWA PO GRECKU

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 15 lipca 2017 13:10

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Olga napisał(a) z *.96.240.137.tvksmp.pl komentarz datowany na 2017/08/16 01:39:05:

    Skąd wzięła się nazwa? Danie faktycznie pochodzi z Grecji, czy tylko tak się nazywa?

  • hit2006 napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/16 22:40:44:

    To jest popularne danie prawdziwie greckie ( nie jak "ryba po grecku" ;-), która nie jest znana w Grecji)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com