HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 08 lipca 2017

CUKINIOWE PLACUSZKI Z PIEKARNIKA

Cukiniowe placuszki z piekarnika * (8 szt.)

CUKINIOWE PLACUSZKI

  • 400-450 g cukinii
  • 150 g ricotty
  • 50 g bułki tartej  
  • 1 jajko
  • 50 g parmezanu lub pecorino romano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, najlepiej białego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 3-4 suszone pomidory
  • bułka tarta do obtoczenia placuszków
  • 2 łyżki oleju, najlepiej ryżowego jeśli placuszki będą pieczone lub 
  • kilka łyżek oleju , jeśli placuszki będą smażone na patelni
Cukinie umyć, odciąć końcówki . Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ), 
posolić i umieść na durszlaku na 30 min. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich 
oczkach. Suszone pomidory pokroić na cienkie paseczki . W misce umieścić ricottę, jajko, 
bułkę tartą , starty ser, pieprz , czosnek i pomidory, wymieszać. Cukinię bardzo starannie 
odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do masy, wymieszać. Nie trzeba dodawać więcej soli, 
wystarczy ta, którą była posypana cukinia.  Gdyby masa była zbyt rzadka, można dodać 
odrobinę bułki tartej.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować za pomocą pędzelka 1 łyżką oleju.
Łyżką nabierać masę ( po 1 czubatej łyżce na placuszek ) , dłońmi zwilżonymi wodą 
uformować kulkę i lekko ją spłaszczyć . Placuszki obtoczyć w tartej bułce , układać na 
blaszce. Placuszki skropić odrobiną oleju.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piec placuszki 20 min. aż bedą złociste. 
Podawać na gorąco np. z sosem czosnkowym .
* Placuszki można również usmażyć na patelni na oleju 
Przepis znalazłam tu , dodałam suszone pomidory, których nie było w oryginalnym przepisie 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 08 lipca 2017 12:15

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • splocik napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/08 14:43:36:

    Wyglądają apetycznie.
    Chyba się skuszę, gdy tylko następne cukinie urosną, ale jak siebie znam, coś w tym zestawie na pewno zmienię.
    U mnie już pierwsze cukinie przerobione na bigos jaki robię od lat - taki, o jakim pisałam TUTAJ, tyle że teraz zrobiłam z zielonych cukinii, bo żółte jeszcze za małe.
    Pozdrawiam ciepło.

  • hit2006 napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/09 13:18:52:

    Zachęcam do kreatywnego podejścia do przepisu. Ja do oryginalnego przepisu dodałam suszone pomidory, zastanawiałam się nad pieczarkami - pomysł do wypróbowania . Cukiniowy bigosik wygląda zachęcająco, zapisuję przepis do wykorzystania. Pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com