HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 17 czerwca 2017

MAGIC CAKE CZYLI 3 W 1

Magic Cake czyli 3 w 1

MAGIC CAKE

  • 4 jajka 
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 115 g mąki
  • 500 ml mleka ( 2,5% - 3 % , nie 0%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4-5 kopli soku cytrynowego (opcjonalnie)
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową .
Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Masło stopić i przestudzić. 
Żółtka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę , dodając sok cytrynowy pod koniec 
ubijania. Dodać stopione masło i ekstrakt waniliowy, wymieszać , a następnie dodać 
przesianą mąkę. Mieszać ciasto  krótko , do połączenia składników  . 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ciasta powoli dolewać mleko , mieszając , a następnie dodawać ubite białaka, po 1/3 . 
Mieszać delikatnie. Ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencję śmietany .
Piekarnik rozgrzać do 160 st. z termoobiegiem lub bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) 
Foremkę 20x20 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto , piec 40 - 50 min, 
aż ciasto na środku nie będzie się "trząść".
Po upieczeniu zostawić ciasto w foremce do wystudzenia. 
W czasie pieczenia ciasto dzieli się na 3 warstwy - biszkoptową , lekką kremową i 
budyniową . Efekt 3 warstw jest widoczny po odkrojeniu 2-3 cm brzegów. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 17 czerwca 2017 17:23

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com