HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 06 maja 2017

BALERON BIAŁORUSKI - SZYNKOWAR

Baleron białoruski - szynkowar ( wersja light)*

BALERON BIAŁORUSKI

  • 1 kg mięsa kurczaka bez skóry i kości (po 500 g udek i piersi kurczaka)
  • 2 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej  pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 50 -100 ml. zimnej wody
Mięso pokroić w drobną kostkę( 1- 2 cm ). Żelatynę rozpuścić w 50 ml. wody. Czosnek 
przepuścić przez praskę. 
W misie miksera ( malaksera) z mieszadłem hakowym umieścić mięso , wodę z żelatyną i 
wszystkie przyprawy. Mieszać mięso przez 10 min, aż masa będzie kleista, dodając 
resztę wody, gdyby była zbyt sucha. Można też wyrabiać mięso ręcznie przez 15 - 20 min.
Do pojemnika  szynkowara wkładać porcjami mięso, ugniatając np. płaskim tłuczkiem do 
ziemniaków , żeby nie było pęcherzyków powietrza . Szynkowar powinien być wypełniony do 
ok. 1 cm poniżej górnej krawędzi, jeśli przyrządza się wędlinę z 1 kg. mięsa .Jeśli 
przygotowuje się porcję z 500 g mięsa, należy założyć redukcję i wypełnić szynkowar do 
połowy . Zakręcić pokrywę szynkowara i wstawić go do lodówki na 48 godz. 
Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić  szynkowar do dużego garnka i 
wlać tyle zimnej wody , żeby przy przygotowaniu wędliny z 1 kg. mięsa jej poziom był o 1 
cm. poniżej zakrętki. Jeśli wędlina jest przygotowywana z 500 g mięsa - wówczas dolewać 
powoli wodę do połowy wysokości szynkowara - tyle ,żeby szynkowar nie zaczął pływać.  
 Przykryć garnek pokrywką lub folią aluminiową tak, żeby termometr był widoczny. 
Podgrzać wodę do temperatury 75-80 st. (strzałka termometru ma być w czerwonym polu) 
Od momentu uzyskania temperatury 75-80 st parzyć wędlinę przez 2 godz.,utrzymując 
 stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody .
Wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr, przestudzić szynkowar pod strumieniem 
zimnej wody i przez dziurki w pokrywie wylać skroploną wodę z wnętrza szynkowaru.
Zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę z szynkowara. Można na chwilę włożyć zamknięty 
szynkowar pod strumień ciepłej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.  
Na zdjęciu jest baleron białoruski przyrządzony z 500 g mięsa w szynkowarze TESCOMA 
z redukcją. Szczegółowa instrukcja korzystania z tego szynkowara znajduje się tu
* W tradycyjnej wersji baleronu białoruskiego mięso jest zawinęte w skórę kurczaka, 
następnie w przezroczystą folię spożywczą i gotowane.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 06 maja 2017 10:54

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com