HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 22 kwietnia 2017

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Kruche ciasto z budyniową pianką

KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 -2 jabłka , najlepiej reneta
  • garść orzechów np. włoskich lub pekan (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
  • 3 białka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru ( na 1/2 l mleka)
  • 1/4 szkl. oleju , najlepiej ryżowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do posypania ciasta
Ciasto : Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 
zimne masło i szczyptę soli. Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy, 
szybko zagnieść ciasto  . 1/3 ciasta zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i włożyć do 
zamrażalnika , resztę ciasta również zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 
30 min.
Jabłka obrać, usunąć pestki. Pokroić jabłka na cienkie półplasterki.
Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub posmawować masłem i wysypać 
tartą bułką . Większą częścią ciasta wylepić foremkę, nakłuć ciasto widelcem .  
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 st ( termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu  
przez 15- 20 min. aż ciasto będzie podpieczone i złociste  .  
Przestudzić ciasto, posmarować dżemem , na dżemie położyć jabłka tak, aby przykryły
całą powierzchnię ciasta, posypać przyprawą do jabłecznika i orzechami.
3 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ekstrakt waniliowy i dalej ubijać,
aż cukier będzie niewyczuwalny. Dodać proszek budyiowy, wymieszać, a następnie powoli  
wlać olej i zmiksować piankę.
Na jabłka nałożyć piankę, wyrównać, na nią zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) 
resztę ciasta .
Piec ciasto 30 - 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st. 
bez termoobiegu.
Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 22 kwietnia 2017 12:11

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/23 16:20:41:

    To taka bardzo oryginalna wersja szarlotki :) Pycha!

  • Gość zjedzmy napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/04/28 23:12:30:

    Super przepis :) Aż ma się ochotę sięgnąć po kawałeczek :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com