HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

piątek, 18 listopada 2016

SZYNKOWAR TESCOMA PRESTO - INSTRUKCJA

Szynkowar Tescoma PRESTO - instrukcja

SZYNKOWAR TESCOMA

To nie jest tekst sponsorowany ani "współpraca" ani lokowanie produktu. Po prostu kupiłam
nowy szynkowar i porównuję go z poprzednim.
Wypróbuję nowe przepisy i skorzystam z wcześniejszych. 
Szynkowar Tescoma presto jest wykonany z tworzywa sztucznego i silikonu. Wszystkie 
części, oprócz termometru, można myć w zmywarce.
Do przygotowywania przetworów nie potrzeba woreczków . W zestawie jest termometr z 
uchwytem, z zaznaczonym na czerwono zakresem temperatur, w których przygotowuje się 
wędliny. W szynkowarze można przygotować 1 kg. mięsa lub 500 g , po założeniu 
dodatkowego ogranicznika (redukcji). Bardzo mi odpowiada możliwość przygotowania 
mniejszej porcji .
Do szynkowara dołączona jest instrukcja z kilkoma przepisami.
W szynkowarze umieszcza się przygotowane mięso w kilku porcjach, dociskając każdą 
warstwę, żeby usunąć pęcherzyki powietrza. Szynkowar napełnia się do 1 cm. poniżej 
górnej krawędzi , jeśli przygotowuje się  1 kg. mięsa lub do połowy - z 500 g. 
Do przygotowywania połowy porcji należy użyć dodatkowej części ( redukcji) .
Po napełnieniu szynkowara założyć uchwyt  na termometr,  zakręcić pokrywę i umieścić 
szynkowar w lodówce, zgodnie z przepisem , zazwyczaj na co najmniej na 48 godz. 
Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić szynkowar do dużego garnka i 
napełnić garnek zimną wodą do ok. 1 cm od uchwytu termometru przy przygotowywaniu 
pełnej porcji  lub do połowy przy przyrządzaniu w wędlin z 500 g mięsa - wówczas nalewać 
wodę powoli, żeby szynkowar nie zaczął pływać. 
Podgrzać wodę do 75-80 st. i od tego momentu parzyć wędlinę ok.2 godz., pilnując żeby 
temperatura utrzymywała się w zakresie 75- 80 st - strzałka termometru ma być na 
czerwonym polu. Garnek można przykryć pokrywką lub folią aluminiową tak, aby 
termometr był widoczny .
Po zakończeniu gotowania wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr i ostudzić  
szynkowar pod strumieniem zimnej wody. Przechylić szynkowar i przez otworki w pokrywie
 wylać nadmiar skroplonej wody z wnętrza szynkowaru.
Zimny szynkowar wstawić na kilka godzin do lodówki. 
Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę ( dla ułatwienia można włożyć szynkowar na chwilę pod 
strumień ciepłej wody)

SZYNKOWAR TESCOMA

SZYNKOWAR TESCOMA

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
piątek, 18 listopada 2016 18:32

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com