HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

piątek, 18 listopada 2016

KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR

Kiełbasa z udźca indyczego - szynkowar

KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO

 

  • 1 kg udźca indyczego bez kości
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki soli peklującej
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego lub czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
Przepis z wykorzystaniem bezworeczkowego szynkowara Tescoma Presto, można 
oczywiście użyć szynkowara innej firmy. 
Mięso umyć , osuszyć . 600 g pokroić w drobną, 1 cm kostkę , 400 g zmielić . Do zimnej 
wody dodać żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. W misie miksera ( malaksera) 
z mieszadłem hakowym umieścić mięso , wodę z żelatyną i wszystkie przyprawy. Mieszać 
mięso przez 10 min, aż masa będzie kleista. Można też wyrabiać mięso ręcznie przez 
15 - 20 minut.
Do pojemnika  szynkowara wkładać porcjami mięso, ugniatając np. płaskim tłuczkiem do 
ziemniaków , żeby nie było pęcherzyków powietrza . Szynkowar powinien być wypełniony do 
ok. 1 cm poniżej górnej krawędzi, jeśli przyrządza się wędlinę z 1 kg. mięsa .Jeśli 
przygotowuje się porcję z 500 g mięsa, należy założyć redukcję i wypełnić szynkowar do 
połowy . Zakręcić pokrywę szynkowara i wstawić go do lodówki na 48 godz.
Po tym czasie umieścić termometr w uchwycie, wstawić  szynkowar do dużego garnka i 
wlać tyle zimnej wody , żeby przy przygotowaniu kiełbasy z 1 kg. mięsa jej poziom był o 1 
cm. poniżej zakrętki. Jeśli wędlina jest przygotowywana z 500 g - wówczas dolewać powoli 
wodę do połowy wysokości szynkowara - tyle żeby szynkowar nie zaczął pływać. Przykryć 
garnek pokrywką lub folią aluminiową tak, żeby termometr był widoczny. 
Podgrzać wodę do temperatury 75-80 st. (strzałka termometru ma być w czerwonym polu) 
Od momentu uzyskania temperatury 75-80 st parzyć wędlinę przez 2 godz.,utrzymując 
 stałą temperaturę i ewentualnie uzupełniając poziom wody .
Wyjąć szynkowar z garnka, odłączyć termometr, przestudzić szynkowar pod strumieniem 
zimnej wody i przez dziurki w pokrywie wylać skroploną wodę z wnętrza szynkowaru.
Zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
Odkręcić pokrywę i wyjąć wędlinę z szynkowara. Można na chwilę włożyć szynkowar pod 
strumień ciepłej wody, aby łatwiej było wyjąć wędlinę.  
KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO
Na zdjęciu jest kiełbasa przyrządzona z 500 g. mięsa w szynkowarze z redukcją  
KIEŁBASA Z UDŹCA INDYCZEGO - SZYNKOWAR

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
piątek, 18 listopada 2016 18:43

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • malinowynos.blog napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/19 10:53:49:

    Lubię wyroby parzone, są zdrowe i delikatne w smaku : ) Mam szynkowar i też uważam, że to super sprzęt, znacznie ułatwia przygotowanie wędliny i pozwala osiągnąć odpowiednio zwartą konsystencję. Natomiast przepis wart wypróbowania, zdrowe mięsko i aromatyczne przyprawy to idealne połączenie jak dla mnie : ) Sklepowe wyroby są naszpikowane chemią i właściwie nigdy nie mamy pewności co jemy, w przeciwieństwie do wędlin domowych. I jak widać, to nic trudnego - wystarczy trochę wolnego czasu i nieco wprawy, by zrobić własne kiełbasy, szynki czy mielonki. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com