HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

niedziela, 13 listopada 2016

ALBONDIGAS - MEKSYKAŃSKA ZUPA PULPECIKOWA

Albondigas - meksykańska zupa pulpecikowa

ALBONDIGAS-ZUPA PULPECIKOWA

Pulpeciki (24-25 szt) :
  • 250 g. mielonej wołowiny
  • 250 g. mielonej wieprzowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szkl. surowego ryżu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Zupa :
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 1/2 l bulionu
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze
  • 1 łyżka oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 cukinia
  • 2 liscie laurowe
  • 1 łyżka soku cytrynowego (opcjonalnie)
  • zielona pietruszka do podania
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Zupa:
Cebulę drobno posiekać, paprykę, po usunięciu pestek,  pokroić na średnią kostkę, cukinię 
bez obierania pokroić na ćwierćplasterki o grubości 3 cm. Marchew i ziemniaki obrać . 
Marchew pokroić na 1 cm plasterki, ziemniaki w 2 cm kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnek 
przeciśnięty przez praskę, chwilę razem smażyć, nie dopuszczając do zrumienienia 
czosnku. Dodać marchew i ziemniaki, przesmażyć kilka minut , miesząjąc. Dodać bulion, 
pomidory z puszki, kolendrę, kumin , oregano i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować 
zupę kilkanaście minut na średnim ogniu.
W czasie, kiedy zupa się gotuje , przygotować pulpeciki .
Jajko lekko ubić, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszytkie skladniki pulpecików włożyć 
do miski i starannnie wyrobić . Nabierać po 1 łyżce mięsa i dłońmi zwilżonymi zimną wodą 
uformowac pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego .
Do lekko gotującej się zupy dodawać pojedyńczo pulpeciki, delikatnie zamieszać, żeby 
pulpeciki się nie rozpadły i gotować 10 min. Dodać cukinię  paprykę i odsączoną z zalewy i 
opłukaną fasolę , gotować zupę jeszcze 15- 20 min. 
Doprawić solą i pieprzem do smaku, można też dodać 1 łyżkę soku cytrynowego ( nie 
dodałam).
Zupę pulpecikową podawać posypaną posiekaną pietruszką 
W oryginalnum przepisie do zupy dodane były 2 łodygi selera naciowego , pokrojone na 
spore kawałki . Zamiast selera dodałam paprykę i fasolę .

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
niedziela, 13 listopada 2016 11:20

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com