HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 07 lutego 2015

PASZTET DROBIOWY II

Pasztet drobiowy II  ( z czerwonym pieprzem, żurawiną lub 
suszonymi śliwkami)
PASZTET DROBIOWY II
  • 2 udka kurczaka (ok. 700 g)
  • 1 golonka indycza (ok.400 g)
  • 400 g piersi kurczaka 
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 750 ml bulionu ( może być z kostki)
  • 2 łyżki przyprawy do pasztetu (np. Pasztet Szlachecki Kamis)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 jajka
Dodatkowo do wyboru:
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu brazylijskiego lub 
  • 1 łyżka suszonej żurawiny lub 
  • 5-6 suszonych albo wędzonych śliwek 
Zdjąć skórę z nóżek kurczaka i z golonki indyczej. Do bulionu  włożyć marchew,pietruszkę,
seler , dodać  liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie , sos Worcestershire, 
zagotować bulion i włożyć do niego pierś kurczka i golonkę indyczą.  Gotować mięso do 
miękkości (ok 60 min.) . Udka kurczaka posypac solą i mielonym pieprzem lub przyprawą 
do drobiu, najlepiej z tego przepisu. Udka położyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 1/4 
szkl. gorącej wody i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st. na 45 min. aż udka 
będa upieczone. 
Pierś kurczaka i golonkę indyczą przestudzić w  wywarze. Pieczone udka również wystudzić. 
Wątróbkę umyć i  oczyścić. Kiedy mięso będzie chłodne, wyjąć je z wywaru . 1 /2 szklanki 
wywaru wlać do mniejszego ganuszka, zagotować i włożyć wątróbkę na parę minut - ma się 
zaparzyć. Wyjąć wątróbke z wywaru i wystudzić. Usunąc kości i ścięgna z golonki indyczej, 
usunąć kości z upieczonych udek kurzych. 
Mięso drobiowe (golonkę , udka i pierś) , wątróbkę , marchewkę i pół pietruszki zmielić 
w  maszynce do mięsa lub w blenderze. Dodać 2 łyżki przyprawy do pasztetu, majeranek, 
czosnek granulowany, mielony pieprz , szczyptę soli , 2-3 łyżki bulionu , w którym gotowało 
się mięso i 2 żółtka. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 
najpierw 1/3 ubitych białek, wymieszać , a potem resztę białek i czerwony pieprz lub 
suszone żurawiny albo pokrojone na paseczki suszone lub wędzone śliwki . 
Masę delikatnie wymieszać i nałożyc do 2 (17x9cm) silikonowych foremek (keksówek) lub 
do metalowych foremek wyłożonych papierem do pieczenia .
Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termobiegiem lub do 190 st. bez 
termoobiegu . Piec 45 min. 
Wystudzić pasztet w foremkach. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 07 lutego 2015 14:04

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • jokakow napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/08 12:43:41:

    Oj, muszę koniecznie taki pasztet zrobić!
    Czy mogę skopiować Twój przepis!

    Pozdrawiam niedzielnie.
    -Joanna. :))

  • hit2006 napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/08 15:13:59:

    Proszę bardzo, zapewniam że pasztet będzie pyszny. Smacznego !
    HIT PYCHOTKA

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com