HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 12 lipca 2014

UDKA KURCZAKA W CYDRZE

Udka kurczaka w cydrze

KURCZAK W CYDRZE

  • 1 kg udek kurczaka (najlepiej górne części)
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 200 ml. wytrawnego cydru
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz lub ulubiona przyprawa do drobiu (np z tego przepisu)
  • 2 łyżeczki sosu Worcester 
  • sól, pieprz sdo smaku
  • olej ryżowy  do smażenia 
  • 1 kwaśne jabłko np. reneta +  2 łyżeczki majeranku 
Zdjąć skórę z udek kurczaka, mięso umyć , osuszyć i przyprawić solą i pieprzem  . Cebulę 
pokroić w sporą kostkę . Z jabłka usunąć gniazdo nasienne i pokroić jabłko na 6-8 części 
Obsmażyć udka na dużej patelni na rozgarznym oleju. Zmniejszyć temperaturę , dodać 
cebulę i zeszklić ją. Do udek dodać liście laurowe ,majeranek , sos Worcester i 100 ml. 
cydru. 
Patelnię przykryć i dusić udka na wolnym ogniu 20 min. Odwrócić udka , dodać resztę 
cydru i dusić jeszcze 20 min. W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i 
posypać jabłka majerankiem i przysmażyć jabłka na złoto . Odkryć patelnię z udkami i 
zredukować sos . Udka podać z przysmażonymi jabłkami .

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 12 lipca 2014 13:35

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com