HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 07 czerwca 2014

PIERŚ INDYCZA PIECZONA W MLEKU

Pierś indycza * pieczona w mleku
PIERŚ INDYCZA W MLEKU
  • 750 g piersi indyczej w zgrabnym kawałku
  • 3 ząbki czosnku
Marynata :
  • 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki majeranku
  • ulubiona przyprawa do mięsa np. z tego przepisu lub 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej paryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Do pieczenia:
  • 750 ml mleka 
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyzki oleju (najlepiej ryżowego) do obsmażenia mięsa 
Mięso umyć i osuszyć.  Składniki marynaty wymieszać , czosnek przekroić wzdłuż na 
3-4 części. Naszpikować mięso czosnkiem, natrzeć marynatą i włożyć do lodówki w 
zamkniętym pojemniku na kilka godzin, najlepiej na noc. 
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mleko zagotować  listkami laurowymi, ziarnistym pieprzem, 
zielem angielskim i pozostałym czosnkiem.  
Pierś indyka obwiązać  białą , bawełnianą nicią , obsmażyć na patelni z każdej strony na 
rozgrzanym oleju i włożyć do naczynia żaroodpornego . Wlać gorące mleko - tyle żeby 
mięso było zanurzone w mleku co najmniej do połowy. Wstawić naczynie do piekarnika 
(nie przykrywać) i piec pierś indyczą ok. 60 min., odwracając mięso co 15 minut i dodając 
gorące mleko, gdyby było go mniej niż do połowy mięsa. W czasie gotowania mleko 
nabierze kremowego koloru . Mleko , a właściwie sos mleczny , może się zwarzyć, ale 
"nic to"tak ma być. 
Upieczoną pierś indyczą można podawać na ciepło z sosem lub na zimno .
Jeśli pierś indycza ma być podana na ciepło, wyjąć mięso z naczynia, przykryć ,żeby 
nie wystygło , sos przecedzić i zmiksowac na gładko.
Jeśli ma być na podana na zimno , po upieczeniu mięsa wyłączyć piekarnik, uchylić 
drzwiczki i zostawić mięso do wystygnięcia w sosie . Sos można podgrzać, przecedzić , 
zmiksowac na gładko i wykorzystać do innych potraw np. do makaronu.
* W podobny sposób można upiec schab. 
PIERŚ INDYCZA W MLEKU

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 07 czerwca 2014 14:27

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • iwonafirszt napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/07 15:34:56:

    ______________________________________________________________
    ŚWIETNE DANIE. JEST TAKIE CZYSTE W OPRACOWANIU NO I SMAK! *****
    NA TYM BLOGU TO MOŻNA ZOSTAĆ (JA JUŻ) DOZGONNYM FANEM SZTUKI.

    ______________________________________________________________

  • hit2006 napisał(a) komentarz datowany na 2014/06/07 20:38:30:

    DZIĘKUJĘ ZA MIŁE SŁOWA !

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/02/18 23:41:56:

    ślicznie wygląda. Mleko daje fajną soczystość.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com