HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

środa, 08 stycznia 2014

GOLONKA A LA CAPTAIN GREG - SZYNKOWAR

Golonka a'la Captain Greg - szynkowar

GOLONKA

  • 1.0 - 1.2 kg golonki (czystego mięsa bez kości i skóry)

Marynata peklująca:

  • 2 łyżeczki soli peklującej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 5 ziaren jałowca 
  • 5 ziaren kolendry
  • 10 ziaren czarnego pieprzu 
  • imbir, kardamon, gałka muszkatołowa  do smaku
  • 100 ml zimnej wody

Przygotowanie :

Jałowiec, kolendrę i pieprz utłuc w moździeżu , czosnek pokroić na plasterki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz wody)  wymieszać w dość dużej misie.

Z golonki wyjąć kość, odciąć skórę, mięso umyć i pokroić na małe kawałki 3 x 3 cm- jak na gulasz.

Wilgotne kawałki mięsa wymieszać w misie z przyprawami dolewając zimną wodę. Mieszać i ugniatać mięso z przyprawami przez około 10 minut do czasu gdy mięso zrobi się lekko kleiste. Przykryć i odstawić w misie na godzinę.

Przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją  ( tzn. włożyć do szynkowaru związane sznureczki pomocne przy wyciąganiu gotowego produktu oraz woreczek plastikowy z wywiniętymi na zewnątrz brzegami).

Po ok. godzinie od "wyrobienia" mięso przełożyć do szynkowaru starając się mocno ubijać je w woreczku. Zawinąć ciasno woreczek i zamknąć szynkowar mocno dokręcając pokrywę. Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce (temp. 4-8 st, C) na około 5 godzin. 

Po tym czasie wstawiamy szynkowar do dużego garnka z wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa  w szynkowarze) , sprawdzając mocne dociśnięcie pokrywy. Podgrzewamy do 90 st.C a następnie zmniejszamy temp. do 85 st C utrzymując ją przez 1 godz 45 min.

Następnie lekko schładzamy szynkowar w zlewie z zimną wodą (kilka minut), bez otwierania szynkowar usuwamy skroploną wodę. Zamknięty,zimny szynkowar odstawić na minimum 12 godz. do lodówki +4 st C.

Przepis, wykonanie i zdjęcia : Captain Greg . C.D.N.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
środa, 08 stycznia 2014 13:56

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość HIT napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/01/08 14:18:38:

    Przepis sprawdzony,golonka pyszna,polecamy.

  • Gość sałatka przepis napisał(a) z *.ipredator.se komentarz datowany na 2014/01/11 00:34:36:

    trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com