HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 02 lutego 2013

DELIKATNA WĘDLINKA Z KURCZAKA - SZYNKOWAR

Delikatna wędlinka z kurczaka - szynkowar

DELIKATNA WĘDLINA Z KURCZAKA - SZYNKOWAR
  • 1 podwójna pierś kurczaka (ok. 800 g.)
Marynata:
  • 2 łyżeczki soli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu , majeranku lub tymianku - do wyboru
  • 2-3 liście laurowe
Do posypania przed włożeniem do szynkowaru:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki majeranku lub tymianku
Zagotować 1 l. wody ze składnikami marynaty i gotować pod przykryciem 10 min. na wolnym 
ogniu . Marynatę
wystudzić i przecedzić . Miękki czosnek z marynaty zachować .
Mięso umyć,  przekroić na 2 pojedyńcze kawałki . Włożyć do marynaty , aby całe mięso było
zanurzone, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na dobę, odwracając parę razy, żeby się
równomiernie zamarynowało.
Po tym czasie mięso wyjąć i osuszyć. Odłożony czosnek rozetrzeć z dodatkowymi ziołami i 
papryką , natrzeć mięso i posypać żelatyną w proszku. Złożyć obydwie połówki piersi węższą
stroną do szerszej , aby powstał równy kawałek.
Przygotowac szynkowar zgodnie z instrukcją, która znajduje się tu tzn. sznureczki związać,
umieścić w szynkowarze, włożyć pusty woreczek i wywinąć brzegi woreczka. Mięso
włożyć do woreczka, ubić ciasno, a końcówki woreczka zwinąć lub związać. Zamknąć
szynkowar i mocno dokręcić pokrywę. Wstawić szynkowar do wysokiego garnka , wlać tyle
zimnej  wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż mięsa w szynkowarze. Doprowadzić
wodę do wrzenia i gotować przez 90 min. godz. w temperaturze 85-90 st.
Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę bez otwierania szynkowaru i wstawić go
do zlewu z zimną wodą. Zamknięty, zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.
Otworzyć szynkowar, wyjąć woreczek z wędliną, pociągając za sznureczki i rozciąć woreczek .
Tak przyrządzona pierś kurczaka jest soczysta , delikatna i dietetyczna.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 02 lutego 2013 15:14

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com