HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

piątek, 30 listopada 2012

GALETTE Z JABŁKAMI I STEWIĄ

Galette z jabłkami i stewią
GALETTE Z JABŁKAMI
  •    ciasto francuskie (gotowe)
  • 2 jabłka np. renety
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka stewii lub 2 łyżeczki cukru , najlepiej brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu lub Przyprawy do jabłecznika Kotanyi
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarńczowej - opcjonalnie, w wersji z cukrem
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko o posmarowania ciasta
Rozmrozić  ciasto francuskie, jeśli jest zamrożone . Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne , 
pokroić na ćwiartki , a następnie na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić z niego koło o śr. 30 cm .
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na środku położyć ciasto . Ułożyć jabłka,
zostawiając wolny brzeg (ok. 5 cm.)
Jabłka posypać : 
W wersji light - stewią , cynamonem i płatkami migdałowymi.
W wersji tradycyjnej - cukrem, cynamonem lub przyprawą do jabłecznika , skórką
pomarańczową i płatkami migdałowymi
Brzegi ciasta francuskiego zawinąć na jbłka, sklejając w kilku miejscach. Jajko roztrzepać z 
odrobiną wody i posmarować ciasto. Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st.
z termoobiegiem lub 200 st. bez termoobiegu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
piątek, 30 listopada 2012 19:53

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com