HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

piątek, 16 marca 2012

MIĘSKO 5 MINUTOWE ( ALE 2 DNIOWE )

Mięsko 5 minutowe, ale 2 dniowe
MIĘSKO 5 MINUTOWE
  • 1000 g mięsa w 1 zgrabnym kawałku (szynka, karkówka, pierś lub udziec indyczy)
  • 1 l. wody
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżka majonezu Winiary
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 6 ziaren jałowca lekko roztłuczonych
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka majeranku do posmarowania i obsypania mięsa przed włożeniem

            do piekarnika

Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy i majonez, wymieszać .  Majonez będzie w 
grudkach. Zagotować i odstawić  do wystygnięcia. Mięso umyć i osuszyć, włożyć do zimnego 
wywaru, doprowadzic do wrzenia i gotować 5 min. bez przykrycia. Jeśli mięso wystaje ponad 
powierzchnię wywaru, odwrócić je w połowie czasu gotowania . Garnek przykryć pokrywką i 
odstawić do wystygnięcia. Garnek z mięskiem w zalewie wstawić na noc do lodówki. 
Następnego dnia znowu doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min., przykryć i zostawić w 
wywarze do wystygnięcia. Zimne mięso wyjąć , posypać lekko majerankiem i wstawić do 
gorącego piekarnika . Piekarnik wyłączyć i zostawic w nim mięso do wystudzenia i osuszenia.
Przepis znalazłam tutaj , troszkę go zmodyfikowałam . Dziękują za inspirację
MIĘSKO 5 MINUTOWE

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
piątek, 16 marca 2012 12:47

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Sprawdzony drób napisał(a) z *.webino.pl komentarz datowany na 2013/09/19 10:04:11:

    O i to jest dobry przepis! W dzisiejszych czasach warto kupować tylko sprawdzony drób, a następnie przyrządzać go samemu :)

  • feeriasmakow napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/10 22:47:11:

    Następnym razem wypróbuję twój przepis, bo do pomysłu już się przekonałam :).
    Pozdrawiam.

  • Gość Kasia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/02/08 22:09:50:

    A czy podczas studzenia mieso wlozyc do lodowki (jak juz bedzie zimne) czy ma tak przelezec w temperaturze pokojowej cala noc??

  • hit2006 napisał(a) komentarz datowany na 2015/02/08 22:24:50:

    Wystudzone mięsko w garnku z zalewą noc spędza w lodówce .

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com