HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

sobota, 10 marca 2012

FRANCUSKIE OKIENKA Z KREMEM

Francuskie okienka z kremem
FRANCUSKIE Z KREMEM
  Krem :
  • 125 g mascarpone
  • 3 łyżki kremu krówkowego Bonne Maman 
  • 10 suszonych daktyli bez pestek
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • 125 ml. śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej ( nie olejku waniliowego ) opcjonalnie
Ciasto :
  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego Frosty (6 płatów) lub innego  gotowego ciasta 
    francuskiego 
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
Ciastka : Rozmrozić ciasto francuskie. Każdy płat przeciąć na pół, w połowie płatów ostrym 
nożem wyciąć "okienko" . Jajko roztrzepać z odrobiną wody. Za pomocą pędzelka posmarować 
jajkiem brzegi całych płatów na szerokość "ramki" nałożyć płat z wycięciem, wierzch tego 
płata posmarować jajkiem i lekko posypać cukrem.  Wycięte "okienka" owinąć folią spożywczą i 
włożyć do lodówki na czas pieczenia dolnych części ciastek (mniejsze ciasteczka pieką się krócej, 
a nie należy otwierać piekarnika ) . Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i 
piec ok. 15-20 min w temp. 200 st., pilnując , żeby się nie spaliły.  Wyjąć upieczone ciastka. 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia położyć wycięte "okienka", posmarować jajkiem i 
posypać cukrem. Piec ok. 10 min. Ciastka położyć na kratce i wystudzić. 
FRANCUSKIE Z KREMEM
Wyłączyć piekarnik i na blaszkę wysypać orzechy , które zostaną dodane do kremu i trochę je 
podsuszyć.
Krem : Przepis na krem znalazłam na blogu Margarytki czyli  tutaj . Dziękuję za inspirację.
Daktyle sparzyć, odsączyć  i bardzo drobno posiekać.  Orzechy posiekać . Mikserem utrzeć 
mascarpone z kremem krówkowym, esencją waniliową  i daktylami. Wymieszac z orzechami. 
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder . Śmietanę dodać do mascarpone i 
delikatnie wymieszać. Miseczkę z kremem szczelnie przykryć i wstawic do lodówki na 30 min. 
do lekkiego stężenia kremu.
Nałożyć krem do środka ciastek, przykryć okienkiem. 
FRANCUSKIE Z KREMEM
Uwagi dodatkowe : 
Ciasteczka mogą być okrągłe jak klasyczne vol-au-vent .
Krem będzie świetnie pasował do ciasta bezowego (jak w oryginalnym przepisie na krem), 
karpatki lub eklerek. 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
sobota, 10 marca 2012 18:21

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • szana-banana napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/10 19:02:41:

    też dzisiaj piekłam ciacha na francuskim, yummy !
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com