HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

niedziela, 16 października 2011

KULEBIAK

Kulebiak z kapustą i grzybami
Ciasto:Kulebiak
  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szkl.mleka
  • 1/4 szkl. wody
  • 2 zółtka
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g rozpuszczonego masła
Farsz
  • 500-600 g kiszonej kapusty
  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 żółtko 
  • 1 jajko
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz,majeranek, cząber do smaku
  • 1 kostka grzybowa 
Przygotowanie :
Ciasto - z automatu do pieczenie chleba
Mleko lekko podgrzać, drożdże wymieszać z cukrem i 1 łyżką mąki, dodawać stopniowo 
mleko, rozcierając na gładko . Odstawić w ciepłe miejsce na chwilę, aż drożdże zaczną 
rosnąć.
Do pojemnika wlać drożdże,dodać mąkę i włączyć  (program "Dough" do przygotowania 
ciasta bez pieczenia ), aby wymieszać drożdże z mąką. Po chwili dodać masło, 
roztrzepane zółtka i połowę roztrzepanego jajka. Pozostałą połowę jajka zostawić do 
posmarowania kulebiaka przed pieczeniem. Kontynuować program "Dough"  sprawdzając, 
czy ciasto  nie jest zbyt twarde i ewentualnie dodać wodę .
Program "Dough" trwa 90 min.  
Oczywiście ciasto drożdżowe można przygotować tradycyjnie, ale po co się męczyć ?
Farsz z kapusty i grzybów
Kapustę odsączyć z nadmiaru soku ( sok zostawić , aby ew. pózniej dodać do farszu) i 
przepłukać jeśli jest za kwaśna. Włożyć do naczynia żaroodpornego z drobiną wody, 
dodając kostkę grzybową, liście laurowe, pieprz, majeranek i cząber. Przykryć i dusić 
45-60 min w temp. 180 st. Pod koniec odkryć naczynie, aby odparować nadmiar płynu.
Pieczarki pokroić na plasterki , usmażyć na złoto na oleju. Cebulę drobno pokroić, 
zeszklić na oleju . Ugotowaną i przestudzona kapustę zmielić z grzybami w maszynce z 
( sitko z dużymi otworami), dodać cebulę , jajko i żółtko i dokładnie wymieszać. 
Wyjąć wyrośnięte ciasto z pojemnika, podzielić na pół. Na stolnicy połozyć ściereczkę do 
naczyń, oprószyć mąką. 1 porcje ciasta położyć na ściereczce, nadając kształt prostokąta. 
Na środku położyć wałeczek z połowy farszu i delikatnie podnosząc ściereczkę, zwinąć 
ciasto. Keksówkę wyłozyć papierem do pieczenia i włozyć przygotowany kulebiak tak, aby 
połączenie ciasta znalazło sie na spodzie .
Tak samo postąpić z drugą porcja ciasta i farszu.
Foremki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20- 30  min.
Posmarować połową roztrzepanego jajka, . Piec 40 min w temp. 170 st. termoobieg

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
niedziela, 16 października 2011 17:06

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl
rondel

Created by Profilestyling.com