HIT PYCHOTKA

Zamiast zeszytu z przepisami........ . . . . . . . . . . . Od 28 Września 2011

Wpis

środa, 28 września 2011

ROGALIKI / PASZTECIKI / STRUCLA

Rogaliki / paszteciki / strucla
  • 50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
  • 25 dkg masła
  • 1 jajko
  • 5 dkg drożdży
  • 1/2 szkl.mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,
dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż wyrośnie, dodać do mąki i 
zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto . 
Gdy wypłynie ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść,  jeśli trzeba dodając 
tyle mąki , aby ciasto dało się wałkować .

Rogaliki
Rozwałkować cienko, pokroić w trójkąty . Na środku położyć nadzienie 
(śliwkę , wiśnie z syropu, konfiturę) i zwinąć rogalik. 

Paszteciki
Do zagniatanego ciasta dodać 1/2 łyżeczki soli. Ciasto pokroić na prostokąty, 
na środku położyć farsz (np. pieczarkowy FARSZ DO PASZTECIKÓW ,kawałek oscypka 
owinięty plasterkiem boczku). Zwinąć paszteciki.

Strucla
Do zagniatanego ciasta po wyjęciu z wody dodać 3 - 4 łyżki cukru.  Rozwałkować 
prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć struclę.

Rogaliki , paszteciki i struclę zostawić do wyrośnięcia ok. 20 min. ,
posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
Rogaliki i paszteciki piec 20 min. w temp. 180 st(termoobieg), struclę ok. 
60 min.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
hit2006
Czas publikacji:
środa, 28 września 2011 22:20

Polecane wpisy

Trackback

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny


clock-desktop.com

free counters Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Created by Profilestyling.com